![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2005 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam, zmieniałem serwer i teraz przestał mi działać skrypt - wywala mi :
Fatal error: Call to undefined function: imagettfbbox() in /home/ ktoś wie dlaczego ? - domyślam sie że mu tego brakuje - gdzie to można zobaczyć czy jest i skąd można pobrać no i jak to dodać do mojego serwerka ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 291 Pomógł: 45 Dołączył: 21.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a reszta bibliotek od php gd działa? najprsciej przez phpinfo() jesli dostep do niego nie zostal zablokowany...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2005 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
no a jakie inne biblioteki są tak żebym mógł sprawdzić szybciutko ? - co dziwniejsze jak mam tą liste phpinfo z nowego i starego serwera i dam ctrl+f czyli wyszukiwanie i wpisze "imagef" to nic nie znajduje - ja nie wiem gdzie można poszukać jakie biblioteki są zainstalowane - wie ktoś może ?
wywala mi sie przy pliku z czcionkami - nie wiem czemu - mam te czcionki w tym samym folderze...
Ten post edytował niko 20.09.2007, 11:35:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Manual:
Cytat Note: This function requires both the GD library and the » FreeType library imagettfbbox" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]()
|
|
a ktoś wie jak to pod linuxem zainstalować ? - nie mam doświadczenia w tym - macie może gdzieś informacje / instrukcje po polsku gdzie ktok po kroku bym sobie to mógł zainstalowac pod linuxem Fedora?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 291 Pomógł: 45 Dołączył: 21.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hokus pokus i jest : http://www.linuxquestions.org/questions/sh...ad.php?t=350576 wujo google zna odpowiedz na każde pytanie. oczywiście jeśli jestem administratorem danego serwera to rzecz jasna nie będziesz miał najmniejszego problemu...
miało być po polsku? nie wiem ale instrukcje instalacji są jednakowe w każdym jezyku więc... Ten post edytował klocu 20.09.2007, 12:57:58 |
|
|
![]()
|
|
słuchajcie bo już głupieje
![]() dałem sobie phpinfo(); i na liście widnieje GD gd GD Support enabled GD Version bundled (2.0.28 compatible) GIF Read Support enabled GIF Create Support enabled JPG Support enabled PNG Support enabled WBMP Support enabled XBM Support enabled png tez to juz nie wiem dlaczeegoo mi nie dziala ![]() przychrzania sie do lini :
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]()
|
|
Fatal error: Call to undefined function: imagettfbbox() in /home/
a słuchajcie ma ktoś moze to w postaci pliku php ? może bym sobie wrzucił na serwer i by zadziałalo ? - może ktoś mi to wkleić ? ![]() ![]() patrzyłem jeszcze raz na phpinfo i widze ze sie różni w stosunku do starego mojego serwera: gd GD Support enabled GD Version bundled (2.0.28 compatible) GIF Read Support enabled GIF Create Support enabled JPG Support enabled PNG Support enabled WBMP Support enabled XBM Support enabled stary serwer: gd GD Support enabled GD Version bundled (2.0.28 compatible) FreeType Support enabled FreeType Linkage with freetype GIF Read Support enabled GIF Create Support enabled JPG Support enabled PNG Support enabled WBMP Support enabled XBM Support enabled różnią się tym: FreeType Support enabled FreeType Linkage with freetype mogę to sobie jakoś włączyć w już zainstalowanym GD ? pod fedorą ? - proszę o info ![]() |
|
|
![]()
|
|
jak dla mnie jest to jakieś niedopatrzenie bo moim zdaniem to powinno być zainstalowane. ale to moje zdanie.
tokeny robisz biblioteką gd właśnie. a do pdf'ów też jest jakaś biblioteka ale kosztuje więc lepiej pdf'y generuj sobie różnymi klasami m.in. FPDF. dużo gotowych bibliotek masz w sieci (google.pl pomoze) zreszta na forum też masz masę przykładów. |
|
|
![]()
|
|
no ale chodzi mi o to :
FreeType Support enabled FreeType Linkage with freetype bo juz mam skrypt napisany i mi dzialał - robił png grafiki - teraz to przenioslem i nie działa a w phpinfo nie mam tych czcionek obsługiwanych; ktoś wie jak uruchomić obsługe freetype jak juz mam GD zainstalowane ? może wystarczy zmodyfikować jakiś plik konfiguracyjny żeby mi to zadziałało ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:38 |