![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym się zapytać was ludzi z doświadczeniem i pomysłem czy takie zabezpieczenie jest wystarczające:
przejdzie to? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu chyba masz błąd przy 'login'
Do czego to służy:
Chyba dość niewydajne:
Po co az 2 zapytania ? -------------------- I need TP for my bunghole!!!
Mój nowy przyjaciel - tytanowa płytka na stałe ------------------------------------------------------ AEGEE, kwiaciarnia rzeszów , notariusz rzeszów, zakład krawiecki rzeszów, paweł jakubowicz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Ale nie wyjasniles po jaka cholere dane do sesji cisniesz w md5.
Dalej, skąd sie bierze $login i $pass ? Pobierasz je z $_POST ? z $_GET ? z maszyny losujacej ? Czy poprostu w pelni radosnie jedziesz na register_globals ? Stringi lepiej robic apostrofami, czyli
Ten post edytował Puciek 11.09.2007, 15:17:36 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pakowanie hash'a do sesji jest troche bez sensu, ja bym to wszytsko zrobil w jednej funkcji.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ad4 bo są to osobne funkcje Po co ci aż dwa zapytania żeby sprawdzic czy uzytkownik istnieje? nie da sie jednym ? Tutaj w pętli haszujesz login i haslo, czyli jak baza bedzie miala 100000 userów to troche niewydajne bedzie.
Z kodu wynika ze trzymasz hasło w bazie w postaci jawnej a to duzy błąd -------------------- I need TP for my bunghole!!!
Mój nowy przyjaciel - tytanowa płytka na stałe ------------------------------------------------------ AEGEE, kwiaciarnia rzeszów , notariusz rzeszów, zakład krawiecki rzeszów, paweł jakubowicz |
|
|
![]()
|
|
a czy w ten sposób odpowiednio sie zabezpieczę?
zmienna $login i $pass pobierane są z formularza. |
|
|
![]()
|
|
mniej wiecej... Ten post edytował cornholio666 11.09.2007, 16:01:34 -------------------- I need TP for my bunghole!!!
|
|
![]()
|
|
a jakie jest prawdopodobieństwo ze ktoś się "włamie" nie posiadając poprawnych danych ( w tym wypadku)
|
|
|
![]()
|
|
Przeczytaj to http://forum.php.pl/index.php?showtopic=23258
to http://www.gajdaw.pl/varia/xss.html Przetestuj skrypt -------------------- I need TP for my bunghole!!!
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Co do danych w sesji: nie musisz trzymać danych zahaszowanych w sesji, ale lepiej, jeśli katalog z danymi przeniesiesz w "niepubliczne" miejsce (bo domyślnie /tmp).
No i obowiązkowo to, o czym cornholio666 wspomniał. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2006 Skąd: Poland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Chciałbym się zapytać was ludzi z doświadczeniem i pomysłem czy takie zabezpieczenie jest wystarczające:
przejdzie to? Przed:
Zapodałbym: $login = str_replace("'", '', $login); $pass = str_replace("'", '', $pass); Nie ma co się bawić addslashes'ami i innymi badziewiami, lepiej po prostu wyciąć ten apostrof w cholerę - tak jest najbezpieczniej. I najlepiej robić to wszędzie tam, gdzie zmienna bierze udział w zapytaniu MySQL - chyba, że te apostrofy są potrzebne, wtedy lepiej zastąpić je funkcją htmlentities() i dopiero zapisywać do bazy. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:48 |