![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym wczytać dane z pliku tekstowego o "aa.txt". Plik "aa.txt" przedstawia się następująco:
Kod tytul=Jakiś Tytuł rodzaj=klasyka rodzaj=planszowa rodzaj=strategiczna jezyk=polski jezyk=angielski Z tego co dowiedziałem się z kursu to "Funkcja file($nazwa_pliku) zwraca tablicę, w której każdy element jest osobnym wierszem z pliku, którego nazwa jest podana w parametrze.", a więc: Kod $plik = implode('', file('nazwa_pliku')); Tylko zupełnie nie wiem jak to zastosować z podanego przezemnie pliku tekstowego. Chciałbym, aby zmienne zostały przypisane w taki sposób, aby efektem wczytania danych z tego pliku było coś takiego w kodzie html: Kod <b>Jakiś tytuł</b></br><b>Rodzaj gry:</b> klasyka, planszowa, strategiczna.</br><b>Język gry:</b>polski, angielski. Prosiłbym o nakierowanie mnie w jaki sposób uzyskać taki efekt. Ten post edytował Lukas83 10.09.2007, 14:40:49 -------------------- Początkujący.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Prosiłbym o nakierowanie mnie w jaki sposób uzyskać taki efekt. Więc ja bym to widział tak. Wczytujesz plik do tablicy dzięki file()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Następnie robisz pętle foreach na utworzonej tablicy i każdy element przelatujesz funkcją explode()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual jako separator podając '='. Dostaniesz wtedy tablicę dwóch elementów: $tab[0] to nazwa 'grupy' danych (np. tytul, rodzaj, jezyk) oraz $tab[1] będący wartością. Robisz przypisanie do tablicy (wcześniej ją utwórz jako pustą $data = array()) poprzez $data[$tab[0]][] = $tab[1] w wyniku czego otrzymasz tablicę asocjacyjną postaci:
Możesz teraz wyświetlić dane na podstawie tej struktury używając:
I po herbacie. Mam nadzieję, że jasno opisałem mój sposób rozwiązania problemu i że nigdzie się nie machnąłem ![]() Ten post edytował phpion.com 10.09.2007, 16:12:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem mniej więcej (raczej mniej
![]() Kod $plik = file($_GET['gra'] . '.txt'); //tutaj otwieram swój plik w zależności od parametru while($linia = fgets($f, 4096)) { $dane[$i] = explode("=", $linia); $i++; } Zacząłem mniej więcej w ten sposób, ale nie jestem pewien, bo jestem zupełnie początkujący w tych sprawach. Wiem jak z tablicy odczytać dane i je wyświetlić, ale wciąż tkwie w problemie jak te dane wcielić do tabeli. Proszę o pomoc. Ten post edytował Lukas83 10.09.2007, 16:59:06 -------------------- Początkujący.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Nie sprawdzałem ale powinno być ok
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki. O to właśnie mi chodziło. Pozdrawiam.
![]() -------------------- Początkujący.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:46 |