Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> najwieksze 'id' w tablicy
flasy

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam,
mam w tabeli zapisane kilka rekordow przy kazdym jest id i nadany numer np: (1,2,3,4,5,6,7,8), usunalem kilka rekordow (i teraz wyglada to tak: 1,3,5,6,8) i chce teraz sprawdzic ktory rekord ma najwieksze id, jak to zrobic?
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

1. SELECT max(id) FROM tabela

Podstawy mysql. moze manual by sie przydal?

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
flasy

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, znowu mam problem
mianowicie mam juz w tablicy ponad 100 rekordow z id i teraz jak robie sortowanie lub max(id) to wyskakuje mi zawsze ze najwieksza wartosc w tablicy to 99, w phpmyadmin w zawartosci pokazuje mi posortowane rekordy i idzie tak (od najmniejszego do najwiekszego) 107,108,109,11,110,111,112,12,13,14,itd... co jest? Wyglada na to ze sortuje tylko na podstawie pierwszych dwoch liczb. id w tablicy to varchar(5) null-nie, chcialem dac auto_increment ale wyskakuje blad.
+Quote Post
phpion

Grupa: Moderatorzy

Pole id powinno być typu całkowitego (integer), a nie jak u Ciebie znakowego (varchar). Unikniesz wtedy problemów z sortowaniem oraz będziesz mógł nadać temu polu auto_increment.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:32