![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli hashuje kluczem:
md5($haslo.JAKISK_LUCZ) Jak bezpieczne jest to gdy włamywacz dostanie JAKIS_KLUCZ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co to znaczy bezpieczne? I co to jest ten klucz?
MD5 to nie jest funkcja szyfrująca tylko hashująca, nieodwracalna. Raz zakodowany w ten sposób string jest (teoretycznie) nie do odczytania! Chyba Ci się funkcje pomyliły ![]() Ten post edytował drPayton 31.08.2007, 14:03:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"Klucz..." mam na myśli pewien ciąg.
1. md5("haslo") -> wiadomo, że za każdym razem utworzy inny zahashowany ciąg 2. md5("haslo".JAKISK_LUCZ) -> zawsze będzie dawał ten sam wynik. Może źle się sprecyzowałem... Chciałem zapytać o 2 przypadek - czy jest bezpieczny - "nieodwracalny" jeśli włamywacz pozna co jest zdefiniowane w JAKIS_KLUCZ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No, ale nawet jak pozna co jest w jakimś kluczu to i tak nie będzie znał hasła, więc na dobrą sprawę nic mu to nie da. Jak już powiedział kolega wyżej, hashowanie jest nieodwracalne, więc nawet jeśli włamywacz będzie posiadał odpowiedni ciąg to i tak nic mu to nie da. Dlatego hasła się hashuje w bazach danych.
-------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Raz zakodowany w ten sposób string jest (teoretycznie) nie do odczytania! Zależy to od długości hasła i z jakich znaków się składa bo np. zahaszowany ciąg "piwko" jest do odczytania w 5 min. (Dictionary attack lub Brute force attack) -------------------- I need TP for my bunghole!!!
Mój nowy przyjaciel - tytanowa płytka na stałe ------------------------------------------------------ AEGEE, kwiaciarnia rzeszów , notariusz rzeszów, zakład krawiecki rzeszów, paweł jakubowicz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Im chodzi, że nie jest możliwe do rozkodowania coś takiego:
c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b <-- co oznacza "1" No bo można sie włamać przez Brute force attack, ale na to są zazwyczaj zabezpieczenia (np. jak będziesz wprowadzał 100 raz pod rząd hasło to bana dostaniesz). -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Im chodzi, że nie jest możliwe do rozkodowania coś takiego: c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b <-- co oznacza "1" "Rozkodowania" może nie, ale uzyskasz wynik który po zahaszowaniu da ci "c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b" i niekoniecznie musi to byc "1" Cytat No bo można sie włamać przez Brute force attack, ale na to są zazwyczaj zabezpieczenia (np. jak będziesz wprowadzał 100 raz pod rząd hasło to bana dostaniesz). Hasz możesz uzyskać przez SQL Injection i na swoim komputerze zrobic brute force. -------------------- I need TP for my bunghole!!!
Mój nowy przyjaciel - tytanowa płytka na stałe ------------------------------------------------------ AEGEE, kwiaciarnia rzeszów , notariusz rzeszów, zakład krawiecki rzeszów, paweł jakubowicz |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MD5 to nie jest funkcja szyfrująca tylko hashująca, nieodwracalna. jak to nieodwracalna, dopiero znajomy wczoraj pokazywał mi programik, podałem mu ciąg, i powiedziałem ile liter ma oryginalne hasło, program odszyfrował (3 literowe hasło) w ciągu kilkunastu sekund. Oczywiście im dłuższe hasło tym czas dłuższy. Czy ktoś z Was wyjaśni o co tu biega ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zesrał sie a nie odszyfrował.
Złamał hash i tyle, to jest możliwe. Rozszyfrować można coś co jest zaszyfrowane a nie zahashowane. Zamykam, nie ma sensu tego ciągnąć bo tysięczny, niedouczony hasha chce odwracać. Nie da się! można to jedynie złamać. Tip; Tęczowe tablice |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:19 |