![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chcę posortować tablicę, którą mam w utf8. sort sobie nie radzi bo polskie krzaczki lądują na końcu. Jest jakis sposób to posortować poprawnie? PS. nie chodzi tylko o język polski tekże wypisanie wszystkich polskich krzaczków w kolejności i posotrowanie zgodnie z tym odpada |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 2 Dołączył: 24.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niente :/nie działamam rozumieć ze tego w php się nie da zrobić
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam rozumieć ze tego w php się nie da zrobić ? Da się. Zwróć uwagę na drugi paramter funkcji sort" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
Output: Cytat Array
( [0] => ą [1] => ę [2] => z ) -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
Niestety nie działa zarówno na localhoście jak i na serwerze (home.pl) czy wymagane są jakies dodatkowe ustawienia serwera?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"Dodane w PHP 4.4.0 i PHP 5.0.2"
-------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]()
|
|
Ja mam 5.1.5
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest prawdopodobieństwo żeby nie miał ustawionych lokali na serwerze ? zobacz co zwraca setlocale jeśli zwróci to co próbujesz ustawić to powinno działać, jak nie to nie masz zainstalowanych locali na serwerze.
-------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
Dostałem taką odpowiedź z home.pl:
"Obawiam sie, ze locale nie sa na chwile obecna dostepne z poziomu uzytkownika - przepraszam Pana za umiarkowanie pozyteczna sugestie. " Nieźle :/ lider na rynku :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dostałem taką odpowiedź z home.pl: "Obawiam sie, ze locale nie sa na chwile obecna dostepne z poziomu uzytkownika - przepraszam Pana za umiarkowanie pozyteczna sugestie. " Nieźle :/ lider na rynku :/ Ja w takich sytuacjach piszę dlaczego ta usługa jest ważna, żyjemy w Polsce i brak wsparcia do operacji na polskich znaków wydaje mi się niestosowny i przykry. Ogólnie bardzo się rozczulam dlaczego płacę najwięcej na rynku, a dostaje zdecydowanie mniej niż na innych hostingach. Proszę o kontakt jakiś z górą czy coś. Jeśli nic nie pomaga to stwierdzam, że przykro mi, ale dziękuje za tego typu usługę i przenoszę konta klientów po wygaśnięciu abonamentu do innej firmy hostingowej ![]() Ten post edytował sf 11.09.2007, 08:39:03 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
ok jednak jest dostępne locale na home.pl, ale...
wynik sortowania: a, b, c, z, ą, ę, ś Odpowiedź z home.pl "Wyniki sortowania wg. konkretnego locale nijak sie maja do kolejnosci znakow w alfabecie. Wyniki ktore Pan otrzymuje, sa poprawne dla wybranego kodowania." To jak ja to mam posortować :| |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wyniki sortowania wg. konkretnego locale nijak sie maja do kolejnosci znakow w alfabecie. Ehe, jasne ;] setlocale" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ma wpływ na sortowanie. Niestety ale wpływ ma również kodowanie pliku i system operacyjny w jakim pracuje serwer WWW: Przykład 1 Plik zakodowany w ISO-8859-2:
Wynik działania skryptu w systemie Windows: Kod Array ( [0] => ą [1] => a [2] => b [3] => c [4] => ć [5] => d [6] => e [7] => ę [8] => f ) Wynik działania skryptu w systemie Linux: Kod Array ( [0] => a [1] => ą [2] => b [3] => c [4] => ć [5] => d [6] => e [7] => ę [8] => f ) Przykład 2 Plik zakodowany w Windows-1250:
Wynik działania skryptu w systemie Windows: Kod Array ( [0] => a [1] => ą [2] => b [3] => c [4] => ć [5] => d [6] => e [7] => ę [8] => f ) Wynik działania skryptu w systemie Linux: Kod Array ( [0] => a [1] => b [2] => c [3] => ć [4] => d [5] => e [6] => ę [7] => f [8] => ą ) Przykład 3 Plik zakodowany w UTF-8:
Wynik działania skryptu w systemie Windows: Kod Array ( [0] => a [1] => ć [2] => ą [3] => ę [4] => b [5] => c [6] => d [7] => e [8] => f ) Wynik działania skryptu w systemie Linux: Kod Array ( [0] => a [1] => ą [2] => ć [3] => ę [4] => b [5] => c [6] => d [7] => e [8] => f ) Jak widać Windows radzi sobie z sortowaniem polskich liter, jeśli są zakodowane w windows-1250, a Linux sobie radzi z literami zakodowanymi w iso-8859-2. UTF-8 nie działa nigdzie... Jeśli ktoś wie jak w miarę uniwersalnie napisać takie sortowanie, to niech się swoją wiedzą podzieli ;] Ten post edytował Kicok 13.09.2007, 17:19:29 -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 9 Dołączył: 3.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co tu dużo gadać: usort" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i napisać funkcję porównującą...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 16:11 |