![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, mam pewien dziwny problem..
Mam mala strone, ktora caly czas generuje losowa zawartosc. Jest to zrobione w bardzo prymitywny sposob - jest sobie plik losowanie.php, ktory losuje jedno z 1000 zdan. Na stronie glownej, w czesci body, w odpowiednim miejscu wstawiam sobie 20 razy <? include("losowanie.php"); ?> i w ten sposob powinienem otrzymac za kazdym razem 20 losowych zdan. Takie rozwiazanie dziala na koncie w home.pl, jednak po przerzuceniu jej do KEI skrypt przerywa swoje dzialanie po pierwym include. Tzn. pojawia sie naglowek strony, pierwsze losowe zdanie i pozniej jest koniec - urwana strona. Wiecie moze co moze powodowac takie zjawisko? Administracja serwera poinformowala mnie, ze to najprowdopodobniej problem ze skryptem, tylko dlaczego on dziala na home.pl.... Z gory dziekuje za pomoc! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to ewidentnie "wina" serwera, a nie skryptu, skoro działa na jednym servie, a na drugim nie...
Ja bym zrobił tak: 1. Plik logowanie.php zaprojektować tak, żeby utworzył funkcję losuj(), która będzie zwracała jedno losowe zdanie. 2. W pliku głównym napisać:
3. Wywołać funkcję wewnątrz pętli
gdzie $ilosc_wywolan to ilość zdań, które chcesz wygenerować (w Twoim przypadku 20). Ten post edytował Hazel 17.08.2007, 11:57:26 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo dziekuje za odpowiedz.
Jesli chodzi o KEI to obawiam sie, ze moga byc niechetni do pomocy dlatego, ze konto u nich wygralem w konkursie ktore sponsorowali (i w zasadzie za nie nie zaplacilem). Mimo to to niemilo z ich strony.. W takim ukladze jestem zmuszony poszukwac rozwiazania bez ich pomocy. Mam ogromna prosbe - moj skrypt jest bardzo prosty, jako, ze praktycznie nie znam php. Wszystko co robie odbywa sie metoda prob i bledow, ewentualnie przerobka istniejacych skryptow. Moj plik losowanie.php wyglada nastepujaco: Kod <? $text=array( 1 => 'zdanie1', 2 => 'zdanie2', ... 65335 => 'zdanie65335', 65336 => 'zdanie65336' ); // inicjujemy generator liczb losowych srand((double) microtime() * 10000000); // sprawdzamy ilość tekstów w tablicy $ile = count($text); // losujemy liczbę $losowa = rand(1, $ile); // wyświetlamy tekst echo $text[$losowa]; ?> Czy moglbys mi napisac jak sprawic, aby utworzyc tutaj funkcje losuj()? Tak sie teraz zastanawiam, ze tablica, jaka zawiera ten plik jest strasznie duza ( w tej chwili zawiera 65336 zdań). Czy jej rozmiar moze byc powodem przerywania pracy skryptu? Ponownie, z gory bardzo dziekuje za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i w tym drugim pliku musisz umieścić:
Nie wiem, czy to, że tablica ma 65336 elementów, może mieć znaczenie, nigdy chyba nie pracowałem z takimi tablicami, jeśli chcesz to wiedzieć, to niech lepiej ktoś bardziej kompetentny Ci to napisze... Ale myślę, że większe znaczenie by miało, gdyby tablica miała 65536 elementów ![]() Ten post edytował Hazel 18.08.2007, 18:56:26 -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:06 |