![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-sni4dy- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam!
Piszę skrypt w php, w kodzie używać znaków typu "Ś,Ń" itp. Chciałbym aby wyświetlały się one na stronie, lecz zamiast nich są dziwne znaki. Np. zamiast ś jest kwadracik. Doczytałem, że trzeba użyć funkcji: header('Content-type: text/html; charset=iso-8859-2'); Wkleiłem ją do index.php od razu po <?php przed includowaniem całej reszty kodu, lecz niestety i tak to nie działa. Kod index.php wygląda tak:
Z góry dziękuję za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tekst, który piszesz ĄĘ musisz przekonwertować na iso-8859-2... Możesz do tego użyć programu "Konwerter Polskich Znaków".
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 18 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytuję za kolegami z forum:
" - przed pierwszym zapytaniem do bazy mam mysql_query('SET NAMES LATIN2'); - kodowanie w meta mam iso-8859-2 (zapisane przez jakiś edytor, a nie notatnik) - system kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) - system porównań dla połączenia MySQL: UTF8_Unicode_ci - metoda porównywania napisów: latin2_general_ci " Pozdrawiam Ten post edytował pianta_d 14.08.2007, 15:39:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 20:35 |