![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Witam,
w jaki sposób mogę przekazać sporą liczbę znaków z formularza poprzez JS do PHP? Mam takie coś: formularz, w którym jest zwykłe pole textarea, w którym wpisuję tekst. Pod spodem mam przycisk 'Podgląd' i po jego wciśnięciu chciałbym otworzyć okienko popup, w nim odebrać zawartość pola textarea i przelecieć ją w PHP funkcją markdown(). Chciałem wysłać cookie (w JS) z zawartością pola przed otwarciem popupa i odebrać je w PHP ale nie bardzo chce to działać:
Powyższy kod nie wyświetla nic (SetCookie z http://www.acm.uiuc.edu/webmonkeys/javascript/cookies.js). Gdy przekażę zmienną preview metodą GET i w ten sposób odbiorę ją w PHP wszystko jest ok do momentu zbyt dużej ilości tekstu (a właśnie chcę przesyłać sporą ilość):
Czy znacie jakiś sposób na rozwiązanie tego problemu? Ten post edytował phpion.com 12.08.2007, 11:14:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz zmienić ustawienia apache ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
proponuje użyć linlk
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Ustawień Apache nie bardzo mogę zmienić (u siebie tak ale na serwerze docelowym już nie). AdvAJAX? Hmmm nie bardzo widzę jak to zrobić z otwieraniem podglądu w nowym oknie. Możnaby coprawda zrzucić zawartość pola do pliku, otworzyć okno i w nim pobrać dane z tego pliku ale to by było chyba zbyt przekombinowane.
Jakieś inne pomysły? Przekazywanie danych poprzez URL jednak odpada z racji występowania znaków typu np. #. Możnaby coprawda je kodować i przy odbiorze dekodować... ale może jest inne wyjście? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki AdvAJAX możesz sporą liczbę znaków przesłać POST'em
|
|
|
![]()
|
|
No tak, fajnie, tylko jakoś nie bardzo wiem jak widziałbyś zastosowanie tego w moim przypadku (click w 'Preview' -> otworzenie popupa -> wyświetlenie zawartości pola ze strony otwierającej po przefiltrowaniu funkcją markdown()). Mógłbyś mi to opisać?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
A nie prościej będzie wysłać formularz do okna pop-up? Ustawiasz przy pomocy javascrit target i action. Mniej więcej tak to będzie wyglądać:
Pisane z palca, więc mogłem gdzieś się machnąć. Zapomniałem dodać, że w pliku php dostęp do zmiennej uzyskasz poprzez tablicę $_POST Ten post edytował batman 12.08.2007, 18:50:32 -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może zrobić tak:
- otwierasz popupa - w onLoad dajesz funkcje przypisująca wartości z formularza ( za pomocą opener.window.IDpola.value ) do zmiennych w popupie - dalej w onLoad wywołujesz ajaxa, który pobierze te zmienne ( już z popupa ) i przerobi je funkcją w php - funkcja ajaxowa wyświetli co trzeba w popupie -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc. Finalnie wykorzystałem kod batmana - jest zdecydowanie najprostszy i działa dokładnie tak jak chciałem. Niemniej jednak jeszcze raz wam dziękuję ![]() Mała edycja - może komuś się przyda. Po wysłaniu formularza do nowego okna należy ponownie przypisać starą akcję i okno docelowe:
W przeciwnym wypadku kliknięcie na submit formularza prześle go do nowej akcji i nowej strony docelowej. Teraz działa wybornie (przynajmniej na Operze i FF ![]() Edit: Pozwalam sobie wrócić do tego tematu. Czy jest możliwość aby przes wysłaniem formularz otworzyć popup i do niego skierować formularz? Ten post edytował phpion.com 16.08.2007, 20:33:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:26 |