![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 17.04.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Napisalem sobie prosta klase obslugi sesji oraz uzytkownika. Co prawda zawieraja podstawowe metody. Jeszcze beda dopisywane. Chcialbym najpierw jednak by bardziej doswiedczeni koledzy wypowiedzieli sie czy sa jakies bledy. Np gnerowanie zbyt duzej ilosci zapytan do bazy itp. klasa sesji
z gory dziekuje za odpowiedzi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował camikazee 3.08.2007, 19:06:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwszy problem to PHP4, który tylko jest rozwijany do końca roku i potem papa.
Drugi problem to wg mnie bezsensowność używania sesji przy użyciu bazy danych. Przy większym serwisie zajedziesz bazę. Trzeci problem to pisanie czystego SQL. Powinno się używać jakieś otoczki np. Propel. Czwarty problem, jeśli _dbHandle to nie jest PDO to hm, nie ta epoka. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiem że to pierwszy mój post tutaj, wiec postaram się napisać coś na temat i w miare rozsadnego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/laugh.gif)
ja również nie używałbym w takim stopniu bazy do obsługi sesji - raczej tylko 2 razy - pobrać dane na początku - potem na końcu wpisać nowe. podstawowe info, które nie musi być pobierane z bazy trzymałbym w Ciasteczku, np. z wykorzystaniem md5($tresc.$bezpieczne) - gdzie $tresc to to co chcesz zakodować, a $bezpiecznie to jakikolwiek tekst, który uniemożliwi wrzucenie danych do Ciacha przez jakiegos uszusta. co do wersji PHP - można zostać przy czwórce, ale trzeba mieć pewność że wszystkie użyte funkcje zostały w piątce, albo że na serwerze masz wciaz wersje 4 tak poza tym - zmartwię Cię trochę - w PHP5 masz od razu wprowadzone funkcje obsługi sesji - i łatwo Ci będzie je dostosować do własnych potrzeb. pozdrawiam Kszyhoo |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 30.09.2025 - 00:38 |