![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytałem trochę artów i szukałem ale bywa....i nic
Chciałbym zrobić uprawnienia w moim takim projekciku ![]() G - gość jeżeli nie jest zalogowany U - zwykły użytkownik M - moderator A - administrator stworzyłem w bazie danych pole o nazwie access, typu int // nie wiem czy dobrze najwyżej mnie poprawicie i teraz tak czytałem artykuł i tam było żeby zrobić tak
no ale jak zrobić że jeżeli się zalogujemy czyli trzeba chyba zrobić coś takiego:
no ale co dalej by przypisać status Usera czyli U? jak w pliku zdefiniować uprawniania? a może jeszcze ktoś ma ciekawego arta? bądź ma jakieś swoje dzieło, bym mógł podpatrzeć, wzorować się coś takiego. Pozdro |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Uprawnienia są fajnie rozwiązane w ZF:
http://framework.zend.com/manual/en/zend.acl.html Grupy mogą po sobie dziedziczyć uprawnienia. Jeżeli natomiast chodzi o pole w bazie danych to lepiej użyj ENUM z wyliczeniem możliwych uprawnień np. ENUM('g', 'u', 'm', 'a'). Heheh guma. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm, więc tak po przejrzeniu tego, to już widzę że jest to bardzo rozbudowane, aż za bardzo, ja nie potrzebuję aż tyle bajerów etc, a jakby to przerobić to chyba się więcej natrudzę niż by taki prosty napisać od zera, chociaż nie wiem
![]() Głównie chodzi o to by odróżnić gościa, usera moderatora i admina od siebie, po czym by do panelu admina miał dostęp tylko admin, i go nie było widać dla normalnych userów. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:50 |