![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 315 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój problem jest tego typu że gdy zapisuje hasło jakiegoś użytkownika w bazie danych to szyfruje je przy pomocy password mysqla[php:1:ace835838d]<?php
password($haslo) ?>[/php:1:ace835838d] Gdy sprawdzam użytkownika przy logowaniu porównuje pobraną wartość z bazy danych z zaszyfrowaną przy pomocy password z formularza. I do sedna gdy chce przesłać mu jego hasło to dostaje zaszyfrowane hasło. Jak je odszyfrować? Chciałem zrobić to przy pomocy array_flip() ale nie potrafie utworzyć tablicy z funkcji password. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcja PASSWORD z mysql'a jest nieodwracalna!
Na marginesie nie jest to funkcja szyfrujaca, tylko hashujaca, byly juz conajmniej kilka razy napisane roznice miedzy jednym a drugim. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 315 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jasne. Widze że będe musiał w takim razie sam odwrócić jej działanie i dokonam tego. No to powodzenia dla mnie i dla Ciebie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zycze szczescia.. przyda Ci sie.
Cytat PASSWORD() encryption is non-reversible.
Ale skoro Ty wiesz lepiej to ja sie nie kloce... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Chorzow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzie bylo o tym murze glowie i dziurach...
Swir: zanim wjedziesz jak mysql koduje hasla rozwiaz _JEDNOZNACZNIE_ ponizsze rownanie: x % 5 = 4 Jak Ci sie to uda to wtedy mozesz zaczac kombinowac z odwracaniem nieodwracalnych funkcji. |
|
|
![]()
|
|
Nie no sorry po prostu za bardzo sie podjarałem(negatywnie) tym że będe musiał zmieniąc kawał kodu u siebie, więc pomyślałem że każdy znaczek zapisze w tablicy, a następnie ją odwróce i gotowe. Ale gdy zdałem sobie sprawe co znaczy hash to wyluzowałem i postanowiłem zostawić to innym profesjonalistą takim jak ja:) Co do równania: no to 80% ale jest jakiś haczyk no nie:)?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
znaczek % w tym przypadku oznacza chyba modulo ... czyli reszta z dzielenia ... czyli nie 80% ![]() cya -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:24 |