![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No cóż... jestem początkujący i już w tym miejscu stanąłem. Funkcja mail. Otóż sytuacja jest taka...
Mam jeden plik o nazwie form.html i jego źródło wygląda tak: Oczywiście jak widać odnosi się to do pliku register.php , który wygląda następująco:
Jaki jest problem? Otóż męczę się od dłuższego czasu nad tym żeby... ten mail doszedł. Niby nie ma żadnych błędów ale maila jak nie było tak nie ma. Wysyłałem kilkadziesiąt razy na różne konta i nic. usunąłem "$header" z funkcji mail żeby wyeliminować możliwość, że to z nim coś nie tak... proszę o pomoc. Podejrzewam że to jakiś banalny błąd a ja go nie widzę... dosłownie szlag mnie trafia... ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Masz:
powinno być:
Teraz działa? -------------------- Kobiety są jak pixele - ładne tylko z daleka!
Kobieta $zmienną jest ;D Fuck all my project !!!!! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie... Ten błąd akurat sam zauważyłem ale niestety nie jest to ten poszukiwany.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz czy, aby napewno konstrukcja mail" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual działa, tworząc prosty plik wysyłający na wybrane przez Ciebie konto mail'a.
Jeśli nie dochodzi, oznacza to, że serwer pocztowy na Twoim hostingu nawala, możesz wtedy wykorzystać klasę phpmailer, która umożliwia wysyłanie maila z konta pocztowego wybranego przez Ciebie ![]() Pozdrawiam. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Niestety problem jest ciągle... stworzyłem taki plik jak polecałeś i wysyłało normalnie. Włączyłem - wysłało. Włączyłem ten mój skrypt - cisza... znowu uruchomiłem Twój skrypt - wysłało... Nic nie rozumię
![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
zmień:
Na moim serwku zadziałało ![]() **Jeśli nie zadziała: na początku pliku daj ![]() Ten post edytował microh 2.07.2007, 19:07:07 -------------------- Kobiety są jak pixele - ładne tylko z daleka!
Kobieta $zmienną jest ;D Fuck all my project !!!!! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety problem jest ciągle... stworzyłem taki plik jak polecałeś i wysyłało normalnie. Włączyłem - wysłało. Włączyłem ten mój skrypt - cisza... znowu uruchomiłem Twój skrypt - wysłało... Nic nie rozumię ![]() Przepisał bym Ci ten skrypt, ale jest u mnie burza i muszę komputer wyłączyć. W każdym bądź razie napiszę Ci co możesz zrobić, sprawdź czy warunek po else ( tam gdzie wysyła maila ) jest spełniany.
Zamiast konstrukcji
Użyj empty. Popraw cały kod, dodaj wcięcia, nie umieszczaj kodu html w php, nie ma sensu:
Po co te wzkazówki? Ano ułatwią Ci znalezienie błędu. Poza tym ten cały formularz przerobił bym w drugą stronę:
Pozdrawiam. PS. Przepraszam, za brak ładu i składu ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taki 'mały' błąd jak na moje '!=='. Powinno być '!='.
Kod:
Ten post edytował uli 3.07.2007, 08:07:47 -------------------- Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam. |
|
|
![]()
|
|
Uli: wątpię żeby o to chodziło bo to akurat działa. Jakbyś próbował to wyświetla się to co trza, jak zapomnisz wpisać jakiejś wartości.
Microh: niestety to nic nie daje... błędów nie wyświetla żadnych i wszystko po staremu... Strife: sensownie wygląda to co napisałeś... ale nie kapuję z tego nic a nic. Byłbym wdzięczny gdybyś napisał o so chodzi. Chociażby z tym empty. Ja jestem n00bem jeszcze więc nie wymagajcie ode mnie nic wielkiego ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobrze... A tak? Mi poszło bez większych problemów.
Ściągnij sobie klasę phpmailer i wrzuć katalog phpmailer do katalogu ze stroną. I wypróbuj ten kod:
Ten post edytował uli 4.07.2007, 06:37:23 -------------------- Prawo Wylera:
|
|
![]()
|
|
![]() Będę musiał się z tym bliżej zapoznać... kurka... trochę tego nowego tam jest. A czy z tego można zawsze korzystać jakbym chciał używać funkcji "mail"? Nie będzie to miało żadnego wpływu na to jak będą odczytywały tę stronę kompy innych? (żeby nie było to nie mam jeszcze zbytnio czasu na sprawdzenie tego wszystkiego czy działa ale jak zadziała to powiadomię ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Możesz korzystać zawsze, pod warunkiem, że dołączysz phpmailer'a. Nie będzie miało wpływu na to, jak stronę widzą inni - nic się nie zmieni.
phpmailer to klasa alternatywnego wysyłania maili w stosunku do mail(). Różnicą jest możliwość wysyłania maili z serwera nie będącego fizycznie na tym samym kompie co strona www (czyli np. poprzez onet, wp itp itd). Gdybyś miał pytania pisz, a z pewnością wielu z nas Tobie odpowie - to bardzo popularna klasa. -------------------- Prawo Wylera:
|
|
![]()
|
|
Dobra... myślałem że nie będę już musiał Was męczyć ale jednak. Podczas przeglądania tego kodu zauważyłem że potrzebny jest serwer SMTP. Czy nie można by było zrobić, żeby był on ustawiony na coś jakby AUTO? Bo przecież różne osoby będą to uzupełniać i różne będą (chyba
![]() ![]() Już sprawdziłem. ŁIIIII!!! DZIAŁA! ![]() Pozdrawiam! Ten post edytował juzio6666 8.07.2007, 11:42:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:57 |