![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Napisałem skrypt, aktualizujący ofertę sklepu. Skrypt ten chodzi w cronie raz na dobę i zaciąga pliki xml od różnych producentów.
Po ściągnięciu i zapisaniu pliku xml lokalnie, następuje jego walidacja oraz przetwarzanie. Zauważyłem, że wąskim gardłem całego systemu jest curl (też mi nowina ![]() Czy funkcja file_exists rzeczywiście tak zamula, czy mam szukać "wąskiego gardła" w innym miejscu? -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jeśli obrazki są ściągane, wówczas skrypt mieli 2 - 3 h. Bez sprawdzania czy zdjęcia istnieją około 4h. Bez ściągania zdjęć 30 min. Przecież z tego co napisałeś wcale nie wynika, żeby file_exists Ci dużo czasu zajmował? Ten post edytował php programmer 29.06.2007, 10:07:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Jak nie wynika?
Nie ściągam zdjęć - 30 min. Ściągam zdjęcia ze sprawdzaniem czy istnieją - 2-3 h. Ściągam zdjęcia bez sprawdzania - 4h. Oczywiste jest, że curl-a używam dopiero w momencie, gdy nie ma zdjęcia. A to czy nie ma zdjęcia spradzam używając file_exists. Tak się składa, że zdjęcia istnieją, więc teoretycznie powinno działać znacznie szybciej. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może masz błąd w niektórych ścieżkach np brak bacvkslasha
i ściąga bo myśli że zdjeć nie ma |
|
|
![]()
|
|
Jeśli wiesz o co może chodzić to lepiej nie pisz.
Jeśli ścieżki byłyby źle napisane, wówczas fotki by się nie zapisały. Ścieżki są poprawne, instrukcje warunkowe i pętle też. Zmniejszyć ilości zapytań też już się nie da (dlatego skrypt się wykonuje 30 min. bez zasysania zdjęć). Ten post edytował batman 29.06.2007, 10:42:40 -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:44 |