![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ,
ciałbym aby podczas wysyłania danych do bazy , automatycznie dopisała mi się aktulana data z godziną do kolumny 'data' w bazie danych , ale tylko w tych wierszach które aktualnie są modyfikowane.? to częśc kodu formularza
czy mozna zrobić tak aby dodatkowo aktualna data dopisywała się do wiersza któy modyfikuje tym formularzem? dzięki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a gdzie ty coś w bazie modyfikujesz bo ja nie widzę
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tam gdzie jest rezultat ,
pozytywny ,negatywny ,nieskuteczny to jedyne wartości jakie są wybierane i dopisywane do danego wiersza w bazie , ale chciałbym też aby jednocześnie dopisał się data aktualizacji w tym wierszu |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tam gdzie jest rezultat , pozytywny ,negatywny ,nieskuteczny to jedyne wartości jakie są wybierane i dopisywane do danego wiersza w bazie , ale chciałbym też aby jednocześnie dopisał się data aktualizacji w tym wierszu Takie tematy mnie (i pewnie nie tylko mnie) poważnie osłabiają... Chcesz pomocy, a nie potrafisz pokazać skryptu, który AKTUALIZUJE bazę. Otóż chciałbym Tobie uświadomić, bo zapewne 'Twój' kod stwarza Tobie problemy, że najprawdopodobniej zapis do bazy masz w pliku rez.php
i o to pytał abc667. Więc pokaż odpowiedni kod, bo inaczej odpowiedź brzmi:
Ten post edytował uli 27.06.2007, 08:14:05 |
|
|
![]()
|
|
przepraszam 'uli' , tak masz rację skrypt który odpowiada za UPDATE bazy to ten:
i sam się osłabiam , bo im wicej czytam na temat programowania w PHP, to wydaje mi sie że coraz więcej mam przed sobą (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) . Ten post edytował kozioł 27.06.2007, 08:18:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spokojnie, dasz powolutku radę.
Zakładam, że w tabeli neo masz pole nazwane data.
Ten post edytował uli 27.06.2007, 08:36:15 |
|
|
![]()
|
|
dzieki 'uli'
pole data w bazie ustawiłem na 'data' ale po wybraniu update jakiegos rekordu , to oprócz tego że data zostaje wpisana do odpwiedniego rekordu który wybrałem w formularzu , to dodatkwo zostają dopisane zera wszędzie tam gdzie pole rezultat było puste. Jak zmienie w bazie wartość pola data na 'VARcHAR' to date wpisuje przy wierszu który modyfikowałem i dodatkowo wszedzie tam gdzie pole rezultat jest puste. czyli zostawić wartość pola w bazie na 'data' ? |
|
|
![]()
|
|
To oczywiste, że tak się dzieje.
Wybierasz takie rekordy do modyfikacji:)
Wybierz wszystkie rekordy dla których rezultat jest pusty i rodzaj jest niepusty. Lub:
Wybierz wszystkie rekordy dla których rezultat jest pusty i rodzaj = $rodzaj. A co chcesz uzyskać?? |
|
|
![]()
|
|
chcę aby dopisał mi date tylko w tym wierszu który aktualnie modyfikuję , czyli dopisuję mu w kolumnie rezultat , jakąś wartość (negatywny,pozytywny,nieskuteczny) , oczywiście to może być wiele wierszy na raz , w zależności w ilu zanaczę ten rezultat. Bo teraz jest tak że data dopisuje sie do wszystkich gdzie wartość rezultat jest pusta.
mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Trochę się pogubiłem w Twoim problemie:)
No dobra, spróbujmy to uściślić: Odczytujesz dane (1-szy post) jako rekordy, które spełniają określony warunek. I tu pytanie: Czy masz jakiś KLUCZ? Zapytam inaczej (poprzez przykład): W wyświetlaniu (1-szy post) masz wybór poprzez pola (rodzaj, rezultat i odbiorca). Czy w Twojej bazie jest jakieś pole (z reguły pole nazwane id), które powoduje że jest możliwość JEDNOZNACZNEGO określenia rekordu? PRZYKŁAD (czysto teoretyczny): Struktura bez id: |rodzaj|rezultat|odbiorca| Dane: a, pozytywny, ktos_tam a, pozytywny, ktos_tam Wyświetlą poprawnie dane, ale nie będzie rozróżnienia rekordów (do się nie różnią). Struktura z id: |id|rodzaj|rezultat|odbiorca| Dane: 1,a, pozytywny, ktos_tam 2,a, pozytywny, ktos_tam Również wyświetlą poprawne dane, i będziesz mógł rozróżnić który to rekord (dzięki wartości id). Mam nadzieję, że zaczynasz rozumieć o co mi chodzi... |
|
|
![]()
|
|
w mojej bazie nie ma z prawdziwego zdarzenia pola id ,
jednak w tej chwili jest nim pole 'klient ', dane w tej kolumnie nigdy sie nie powtórzą są unikatowe. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:49 |