![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Chciałbym stworzyć pocztę wewnętrzną tzn. są zarejestrowani użytkownicy i mogą do siebie pisać na pocztę wewnętrzną. Poczta powinna składać się z: Odebrane Wysłane Kosz Myślałem nad czymś takim: uzytkownik ---------------- id_usera| nick 1 | kuba 2 | paweł wiadomosc ----------------- id_wiad | id_usera |tytul | tresc | kosz | wyslane | odebrane | id_od_kogo | id_do_kogo 12 | 1 |tyt1 | tresc1| 0 | 1 | 0 | 1 | 2 13 | 2 |tyt1 | tresc1| 0 | 0 | 1 | 1 | 2 Chociaż średnio mi to wygląda. Może ma ktoś lepszą propozycję ? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (10%)
|
Hmmm... jak dla mnie może być, ale czy nie lepiej byłoby zrobić osobne tabele dla kosza, wysłanych i odebranych? BTW. pozaglądaj do jakichś darmowych fór i zobacz jak tam to rozwiązali (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%)
|
Próbowałem zobaczyć jak to jest rozwiązane w forum phpbb ale nazwy tabel nic mi nie mówią.
Może ktoś przedstawi swoje rozwiązanie? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%)
|
1. Na pewno potrzebujesz aż trzech kolumn z identyfikatorami usera? (id_usera, id_od_kogo, id_do_kogo) ? :]
2. kosz, wysłane, odebrane również można połączyć w jedną kolumnę, np.: status_wiadomosci, która będzie przyjmowała wartości: 0 -> kosz 1 -> wysłane 2 -> odebrane No i jestem jak najbardziej za tym, żeby trzymać to wszystko w jednej tabeli. Ten post edytował Kicok 25.06.2007, 06:41:01 |
|
|
|
|
|
|
|
Cytat 1. Na pewno potrzebujesz aż trzech kolumn z identyfikatorami usera? (id_usera, id_od_kogo, id_do_kogo) ? :] nie potrzebuje (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ale chyb od_kogo i do_kogo musi być Czyli by było id_wiad | tresc_wiad | statut_wiad | od_kogo | do_kogo W tym przypadku jedna wiadomość zajmuje 2 rekordy. Czy to by było optymalne rozwiązanie? Czy lepiej rozwalić to na 2 tabele, jedna WIADOMOŚĆ a druga SKRZYNKA ? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
jedna wiadomosc - jeden rekord:
id_wiad | tresc_wiad | od_kogo | do_kogo | od_status | do_status wylecial status, doszedl status otrzymanej, doszedl status wyslalej. pola od_kogo, do_kogo okreslaja czy dana wiadomosc dla danego usera jest otrzymana czy tez wyslana. podobnie od_status i do_status okreslaja stan (kosz - niekosz) wiadomosci dla nadawcy i odbiorcy |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 26.12.2025 - 18:24 |