![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2004 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z przekazaniem zmiennej do skryptu napisanego w JS. Problem z otwieraniem i odczytywaniem katalogów zawierających polskie literki i spacje np folderu: Kurs pilotażu nie jest problemem kiedy poruszam się w samym php. Użyłem funkcji, która zamienia spację i polskie znaki na odpowiednie oznaczenia (na przykład spacja zamienia się na %20). W tym przypadku wszystko działa wyśmienicie, jednak kiedy przenoszę taką zmienną nazwy folderu (Kurs%20pilota%BFu) do JS:
gdzie to nazwa folderu, wówczas skrypt wywołuje mi folder: /Kurs pilota?u/. Nie bardzo rozumiem gdzie popełniam błąd. Przecież zmienna, gdy ją wyświetlę zawiera poprawne formatowanie nazwy folderu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Inne kodowanie - JS to utf-8.
Nie używaj polskich liter w ogóle w nazwach plików/katalogów. Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do zakodowania zmiennych do url używa się funkcji
rawurlencode i rawurldecode oraz urlencode i urldecode osobiście polecam to pierwsze bo to własnie w nim spacja zamieniana jest na %20. Zmienną do JS możęsz równierz przekazać w bardziej banalny sposób: <script language="JavaScript"> var zmienna = '<?echo $zmienna_php;?>'; </script> Ten post edytował misiek172 18.06.2007, 23:15:33 -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2004 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że JS to UTF-8. Co jednak zrobić, żeby nazwa folderu była poprawnie przekazana do JS? Zależy mi na takiej opcji, ponieważ nazwa folderu jest wyświetlana na stronie. Próbowałem wykonać podstronę w UTF-8, jednak w tym przypadku otrzymałem odwrócony znak zapytania zamiast "ż".
Ten post edytował DeeL 19.06.2007, 20:58:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 11:19 |