![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2007 Skąd: Oborniki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, wiem, że temat ten zostal juz poruszony na tym forum, lecz odpowiedzi tam zawarte nie były dla mnie satysfakcjonujące. Otóż robię dzienniczek ucznia i prawie wszytkie główne funkcje mam juz zrobione. Jednak teraz dręczy mnie problem tego iż nie wszystkie klasy maja te same przedmioty. Dla przykladu klasy 3 nie mają informatyki. I nie wiem jak to zrobić aby właśnie klasom trzecim nie wyświetlało informatyki, techniki itd. Żeby rozjaśnić sprawe podam fragmenty mojego kodu i strukture bazy.
oceny2.php
dziennik.php
no i baza *przedmioty id Nazwa *oceny id id_user id_przedmiot ocena *users id login haslo imie naziwsko klasa ranga -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można by do tabeli przedmioty dodać kolumny (klasa_1, klasa_2, klasa_3) i zero - jedynkowo oznaczyć występowanie danego przedmiotu w danej klasie.
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2007 Skąd: Oborniki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm. zabardzo nie rozumiem... ale domyślam się, że to coś s tylu jak wprowadzić kolumny od i do... ale wtedy też nie wiem bo u mnie w kolumnie klasa dane wyglądają typu 1c, 2b, 3a itd. I sek w tym że zabardzo nie wiem jakby to dodac do tego mojego kodu, bo juz kombinoałam z tymod do ale jakoś coś mi nie wychodziło i juz nie mam pomysłów.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Relacja wiele do wielu (walkowane milion razy), masz dodatkowa tabele ktora przetrzymuje rekordy okreslajace powiazania miedzy przedmiotem i klasa (przedmioty_id, klasy_id). Jesli rekord jest to dana klasa ma dany przedmiot, jesli nie ma -- to nie ma. I potem wszystko jest proste.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
tzn. teoretycznie to niby wiem o co chodzi z tym wszytskim, ale probmy sie zaczynają jak chce to do swojego skryptu przenieść. Może ktos jkby znalazł czas to pokazałby mi na jakims przykładzie, że by tak batdziej obrazowo było. Z góry dziękuje.
-------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:47 |