![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Doł±czył: 17.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam otóż taki problem korzystam z forum punbb które udało mi się przerobić na przyjazne linki ale niestety z jedn± rzecz± nie radzę sobie otóż:
Mam taki adres - http://adres.pl/t20-znalazłe¶-bł±d-zgło¶.html jak wiadomo przegl±darki nie najlepiej lubi± polskie ogonki więc adres wygl±da tak: http://adres.pl/t20-znalaz%C5%82e%C5%9B-b%...%82o%C5%9B.html jak sobie z tym poradzić dodam, że mam co¶ takiego:
Co dodać aby polskie znaki były pokazywane bez ogonków (strona jest w kodowaniu utf-8) oraz co zrobić żeby nawiasy które wyst±pi± w nazwie były pomijane. Pozdrawiam. Dzięki z góry za pomoc. Ten post edytował RSX 29.05.2007, 15:39:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 288 Pomógł: 12 Doł±czył: 2.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj o str_replace.
Możesz np. zrobić tak:
i zmienna $text powinna potem nie miec nawiasów oraz miec zamienione ˇ na A i ± na a. Jest jeszcze funkcja str_ireplace (lub stri_replace, nie pamietam dokladnie), która nie jest case-sensitive. ALe nie wiem czy działa to na polskie znaki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Doł±czył: 17.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj o str_replace. Możesz np. zrobić tak:
i zmienna $text powinna potem nie miec nawiasów oraz miec zamienione ˇ na A i ± na a. Jest jeszcze funkcja str_ireplace (lub stri_replace, nie pamietam dokladnie), która nie jest case-sensitive. ALe nie wiem czy działa to na polskie znaki. Ale ja muszę przerobić taki kod a nie dawać jaki¶ inny więc nie wiem po co mi dajesz całkowicie inny kod który nie ma nic wspólnego z moim i moim problemem.
- Prosił bym o podpowiedzenie co w powyższym kodzie przerobić ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Doł±czył: 10.12.2007 Sk±d: Nowy S±cz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kolega wyżej dobrze ci podpowiedział, być może do tego czasu już znalazłe¶ odpowiedz ale je¶li nie to ci to wytłumacze.
nie da się wpisać polskich znaków do adresu url, ponieważ s± one zamieniane na odpowiedni im znak. Kolega podpowiedział by¶ przerobił polskie znaki piszesz sobie funkcje i poprostu wywołujesz co¶ przez ni± czyli jesli masz w adresie powiedzmy zgło¶-bł±d to zamieni ci go na zglos-blad. a je¶li szukasz kogo¶ kto ci napisze gotowy kod to niestety nie wiem czy tu tak± osobe znajdziesz, bo je¶li uczysz się lub piszesz w php, trzeba umieć posłużyć się googlami lub chociaż by wyszukiwark± na tym forum, za pomoc± str_replace załatwisz sprawe i powywalasz polskie ogonki i po sprawie, kodu zbytnio nie musisz zmieniać, Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Doł±czył: 28.06.2007 Sk±d: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $url = strtr($url,'/ABCDEFGHIJKLMNOPRSTWZXY:','-abcdefghijklmnoprstwzxy-'); $url = urlencode($type . $id . $url . ".html"); zmień na str-ireplace Kod $znaki = array("±","ć","¶","ę",Ľ","ó"); $znaki2 = array("a","c","s","e","c","z","o"); $url = str_ireplace($znaki,$znaki2,$url); $url = strtr($url,'/ABCDEFGHIJKLMNOPRSTWZXY:','-abcdefghijklmnoprstwzxy-'); $url = urlencode($type . $id . $url . ".html"); i ów cała filozofia:D |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:21 |