![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Witajcie,
Mam oto taki problemik. Wyciągam z bazy powiedzmy.... koncerty wraz z ich datami, które spełniają jakieś tam kryteria - ich ilość jest oczywiście zmienna i wyświetlam tabelkę, w każdym wierszu tworząc przyciski Zapisz lub Wypisz (jeśli zalogowany użytkownik jest już na ten koncert zapisany). I teraz mam problem w jaki sposób obsłużyć przyciski tak, aby ich kliknięcie powodowało odpowiednie akcje w bazie (zapisanie lub wypisanie użytkownika). Podkreślam, że ilość przycisków jest zmienna, więc odpada zwykłe if-owanie i podpięcie różnych warunków dla każdego buttona. Podejrzewam że chodzi o stworzenie jakiegoś JS, ale jestem w tym temacie zielony. Bardzo proszę o sugestie w jaki sposób wykaraskać się z tego. Z góry dzięki za podpowiedzi! Ten post edytował zaiac 11.05.2007, 14:00:55 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Kazdy przycisk to osobny formularz, np.
generujac strone z lista koncertow, wypisujesz za kazdym powtorzeniem sie koncertu jego id w id_koncertu. Po wyslaniu odbierasz w pliku, ktory bedzie to przetwazal id i mozesz robic z tym co chcesz. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%)
|
Pisane z palca, ale coś w tym guście powinieneś zrobić. Ten post edytował Kicok 11.05.2007, 14:20:24 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Kazdy przycisk to osobny formularz, np. generujac strone z lista koncertow, wypisujesz za kazdym powtorzeniem sie koncertu jego id w id_koncertu. Po wyslaniu odbierasz w pliku, ktory bedzie to przetwazal id i mozesz robic z tym co chcesz. Tylko że nie chcę przechodzić nigdzie z tej strony - idealnie byłoby, gdyby po naciśnięciu odświeżała się strona z owmi przyciskami i widać było już zmianę w wyświetlonej tabelce. Pisane z palca, ale coś w tym guście powinieneś zrobić. A co to miałoby robić? Możesz wytłumaczyć trochę te kodzik? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
A co to miałoby robić? Możesz wytłumaczyć trochę te kodzik? Po nacisnieciu przycisku, przejdzie do strony plik.php wykona w tym przypadku action=wypisz czyli wypisz koncert o id_koncertu=jakies_id; Czyli mniej wiecej to co chciales zrobic. Ogolnie mowiac jest on bardzo podobny do mojego rozwiazania. Strona sie przeladuje, zostanie cala lista, tylko zmieni sie wypisz/zapisz. Istnieje tez inna mozliwosc, zastosuj ajaxa, w tym przypadku mozesz wykonac co chcesz nie przeladowujac strony. |
|
|
|
|
|
|
|
A jak pozniej odebrac zmienne przekazane w te sposob i jak wygladaloby przekazanie wiecej niz jednej zmiennej?
Ten post edytował zaiac 11.05.2007, 16:45:32 |
|
|
|
|
|
|
|
W skrypcie odbierasz takie dane po przez tablice POST:
by przekazac wiecej danych po prostu wstawiasz wiecej zmiennych: teraz tylko korzystajac z tych danych, wiemy jaki koncert mamy zmodyfikowac i czy ma to byc opcja zapisz czy wypisz. Z pewnoscia bedziesz potrzebowal id usera, ale to juz pewnie gdzies z sesji zciagniesz, czy tez w inny sposob. |
|
|
|
|
|
|
|
Wielkie dzięki za pomoc - wszystko fajnie działa, tylko chciałbym żeby strona "odświeżała sie" po naciśnięciu zapisania lub wypisania. Próbowałem czegoś takiego:
ale nie działa tak jakbym chciał. Możesz mi pomóc jeszcze w tej kwestii. -- Poprawiłem bbcode. Proszę na przyszłość zwrócić na to uwagę. ~siemakuba |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Po co te wszystkie kombinacje??(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/ohmy.gif)
Wystarczy przecież zrobić taki szkielecik: na początku index.php
no i w index.php sam formularz: Chyba prościej i bez hidden. No i ładniej. |
|
|
|
|
|
|
|
Jest ok tylko jak zrobić to odświeżanie - czyli co wpisać w action żeby mi nie przechodził do innej podstrony tylko zostawał na tej samej i odświeżał ją, żeby można było zobaczyć zmiany w zapisach (po kliknięciu zapisz lub wypisz mam tabelke z datami i czy user jest zapisany czy nie) - chciałbym zeby po nacisnieciu zapisz/wypisz odswiezyla sie stronka i byly widoczne zmiany w owej tabelce.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 23:15 |