![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2007 Skąd: Oborniki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Robię dzienniczek ucznia. Logowanie, uprawnienia, zarządzanie itd. mam zrobione, tylko teraz meczę sie nad wyświetleniem ocen danego ucznia. Chcę aby wyglądało to mniej więcej tak:
Imię nazwisko j.polski: 5,3,5,1,4,5 j.niemiecki: 5,4,6,2 matematyka: 3,6,5,6,6 historia: 4,1,1,2,3 itd. Może przedstawię kawałek kodu, który napisałam.
I po wyświetleniu strony pokazuję mi się: W - FW - FW - FHistoriaHistoria Ewentualnie po małych zmianach może pokazywać się W-F:4, W-F:5, Historia:4 itd. Ale nie wiem co zrobić żeby mi się wyświetlało tak jak przedstawiłam na początku. Proszę o pomoc, bo już nie wiem co mam zrobić... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <?php
session_start(); $sql_conn = mysql_connect("", "", "") or die (mysql_error()); mysql_select_db("") or die (mysql_error()); ?> <?php $oceny = mysql_query("SELECT * FROM przedmioty p right join oceny o on p.id_przedmiotu=o.id_przedmiotu WHERE o.id_ucznia= 1") or die(mysql_error()); while ($row = mysql_fetch_array($oceny)) { echo $row['nazwa_przedmiotu']; echo "$row['oceny'] \n"; } ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2007 Skąd: Oborniki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie pomogło (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Na dodatek teraz wyskakuje błąd:
Parse error: syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING in /var/www/sites/yoyo.pl/g/2/g2test/stopnie.php on line 18 Może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł, aby rozwiązać ten problem?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podaj struktury tych tabel z których chcesz wyświetlić dane.
spróbuj w taki sposób.
|
|
|
![]()
|
|
Struktura tabel u mnie wygląda tak:
przedmioty id_przedmiotu, nazwa_przedmiotu users id, login, nazwisko, klasa oceny id_ucznia, id_przedmiotu, ocena Później mam jeszcze dodatkowe tabele ale one tyczą się spaw w tej kwestii nieistotnych takich jak uprawnienia itd. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/guitar.gif) Jeee udało się (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Kokos na prawde bardzo Ci dziękuję (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/laugh.gif)
Tylko teraz mam problem, bo np. trzecie klasy nie mają informatyki i techniki. Co zroibc aby te przedmioty im się nie wyświetlały? Ten post edytował aga323 30.04.2007, 10:54:23 |
|
|
![]()
|
|
Można zrobić tak żeby np. wyświetlało tylko te przedmioty w których są wystawione jakieś oceny (jeśli uczeń nie będzie miał żadnej oceny z jakiegoś przedmiotu to nazwa nie zostanie wyświetlona), albo do tabeli przedmioty dodaj dwie kolumny "OD" ,"DO" gdzie wpisujesz od której klasy do której jest nauczany dany przedmiot (tak chyba będzie lepiej).
Ten post edytował =kokos= 30.04.2007, 12:48:34 |
|
|
![]()
|
|
A jakby musiało wyglądać zapytanie z tym od do? Bo jakoś za bardzo nie mogę skumać tego pomysłu...
|
|
|
![]()
|
|
Tak powinno być okay:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
takie rozwiązanie nie jest niestety optymalne... przy 40 przedmiotach wygeneruje to 41 zapytań.. zapytanie co wygeneruje niezłą tabelke albo 2 zapytania
i
teraz wrzucasz `przedmioty` do jednej tabelki, po id, i lecisz przez `oceny`, i jeżeli aktualne id_przedmiotu jest inne niż poprzednie to wypisujesz nazwe przedmiotu |
|
|
![]()
|
|
eee... bo już się troche pogubiłam.... Czyli jak wtedy powinno wyglądać wyświetlenie tych ocen wg. rojmarka?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
eee... bo już się troche pogubiłam.... Czyli jak wtedy powinno wyglądać wyświetlenie tych ocen wg. rojmarka? dałem 2 rozwiązania, i teraz mozna empirycznie sprwadzić które będzie szybsze... w sumie jak na początku wyswietlałaś historia-2 historia-4 historia-5, to bardzo łatwo jest to przerobić na historia - 2 4 5... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 09:05 |