![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2002 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo proszę o odpowiedź na te pytanie:
Jak po wciśnięciu przycisku na stronie wywołać okienko Save to file?? Zeby zapisac zawartosc textarea do pliku |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
ja nie wiem aale spr ctr+V ctr+C
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2002 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można to wykonać albo za pomocą formy lub wykorzystując skrypty Javascript lub VbScript.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2002 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To do zapisywania strony www
Kod Krok 1.
Skrypt umieszczony niżej umieść między tagami <head></head> <script language="JavaScript"> var isReady = false; function doSaveAs() { if (document.execCommand) { if (isReady){document.execCommand("SaveAs");} } else { alert('Opcja dostępna pod przegladarką Internet Exlorer 4.0 lub wyrzszą..'); } } </script> Krok 2. <body onload="isReady=true"> Krok 3. Link który po naciśnięciu wywołuje okenko dialogowe. <a href="javascript:doSaveAs()">Zapisz stronę</a> To do zaznaczania treści w textarea. Kod W ramach body:
<script> function selectText() { document.TheForm.TheText.focus(); document.TheForm.TheText.select(); } </script> <a href="javascript:selectText()">Kliknij aby zaznaczyć wszystko.</a> <form NAME="TheForm"> <textarea rows="12" cols="62" NAME="TheText" wrap="off">Text w polu tekstowym.</textarea> </form> No to by były te dwa do zapisywania strony i zaznaczania textu w polu textowym. Ale tobie chodzi przecierz o co innego... Z pierwszego skryptu da się coś takiego zrobić do zapisywania textu z pola tekstowego do pliku uruchamiając przez przycisk np. zapisz jako okienko dialogowe... wykorzystujac drugi skrypt do zaznaczenia i pobrania textu... Ps. znalazłem taki skrypt o który ci dokładnie chodzi ale niestety w asp... wiec jak bardzo chesz go użyć do pasowało by się nauczyć asp. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak zeby zapisac sama zawartosc textarea to sie raczej nie da...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2002 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czemu sie nie da... na stronie z różnymi skryptami
javascript.internet.com znalazłem taki skrypt tylko, że w asp... w php da sie takie cos zrobić lecz czeba narpierw wysłąć ten formularz z przekładową zmienną... najlepsza do takich rzeczy jest java... script oczywiście.. ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:27 |