![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 2 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem co do wybory szkoły. Bardzo interesuje się tworzeniem stron internetowych i z tego powodu zastanawiam się nad technikum komunikacji, o profilu "aplikacje internetowe", gdzie nie ma rozszerzonej matematyki ani fizyki. Zastanawiam się też czy zamiast Technikum nie dać liceum o profilu matma-fiza-infa, jednak tam jest matma i fizyka rozszerzona, a z matmy i fizyki w gimnazjum jade na 4. Nie chce się wpakować do klasy gdzie sobie nie poradzę, więc proszę o rady od "starszych" użytkowników forum. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Liceum przede wszysktim dlatego że tam jest rozszerzona matma i fizyka a bez tego ani rusz w świecie it :] Poza tym liceum to rok krótsza nauka a pozniej i tak na studia poleziesz ( no chyba że nie masz takiego zamiaru )
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 2 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, na studia zamierzam iść.
Tylko zastanawiam się nad tą fizyką i matmą, czy sobie w takiej klasie poradzę, skoro w gimnazjum orłem z tych przedmiotów nie jestem. Wszyscy mi mówią, że jestem humanistą, ale jak bardzo lubię programowanie i chcę dalej to jakoś kontynuować ;( |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja poszedłem do technikum i zmieniam po roku na liceum. Technikum mało daje jeśli planujesz iść na studia.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak lubisz programowanie to sie musisz polubić z matematyką (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Kiedyś przyjdzie Ci pisać jakieś algorytmy i które wymagają optymalizacji i możesz mieć z tym problemy
btw. ja też chciałem iśc na socjologie ale ostatecznie wylądowałem na informie i wlasnie pisze prace mgr wiec jak ja sobie poradziłem to sobie spokojnie dasz rade ! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm ja bym obstawiał przy technikum,
w Liceum będziesz miał więcej niepotrzebnej teorii, za to mało praktyki, z drugiej strony znajomość matmy i fizy może przydać ci się przy zdawaniu na studia, bo raczej w życiu to nie specjalnie, ja kończyłem studia Informatyczno-Matematyczne i życiu zawodowym Matematyki raczej nie używam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
@php programmer czemu Ty do nasz piszesz wierszem białym ? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blinksmiley.gif)
@d@ro Technikum. Dziwne troche, że lubisz programować, a nie umiesz matmy. Chyba, że chcesz pracować jako web designer, to wtedy idziesz na humana, zdajesz historie sztuki i pakujesz się na ASP (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 3 Dołączył: 30.12.2006 Skąd: co skąd? Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
też miałem ten problem jakiś czas temu... liceum olałem - bo za "ogólne". byłem już człowiekiem prawie dorosłym to mnie więcej wiedziałem co chcę robić, więc wybrałem technikum... ale olałem także technikum informatyczne - bo nie widziałem siebie w wieku 50 lat siedzącego przed komputerem, mimo, że informatyką interesują się od 3 klasy podstawówki. teraz swój wybór tłumaczę sobie inaczej - w szkole nie nauczysz się niczego czego nie mógłbyś się nauczyć sam (mowa tu o szkole ponadgimnazjalnej). cały czas uczę się programować (kilka lat już to trwa) mimo, że uczęszczam do technikum ekonomicznego (jaka różnica w "tematyce").
|
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Jak nie poradzisz sobie z matma w liceum, to możesz pomarzyć o studiach informatycznych. Ja skończyłem liceum (mat, fiz, inf) i prawdę mówiąc dało mi to solidne podstawy.
|
|
|
![]()
|
|
Pomyślałem trochę teraz nad tym i zdecydowałem tak, że lepiej pójść do liceum. Dowiedziałem się, że jak będzie mi bardzo ociężało szło od początku to będę mógł się przenieśc do innej klasy (human), ale nie mówie, że z matmy jestem kompletnie zielony.
Z tego co widze to ja jako pierwszy rocznik będę pisał maturę z matematyki, więc może jednak warto się w liceum przyłożyć ? // W ogóle wydaje mi się, że decydowanie o swojej przyszłości w wieku 16 jest trochę idiotyczne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował d@ro 25.04.2007, 17:03:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 3 Dołączył: 30.12.2006 Skąd: co skąd? Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
nie, ja ci każe decydować jaki zawód będziesz wykonywał w przyszłości. ale już wiesz czy jesteś umysł ścisły czy humanistyczny, co cię interesuję, co kręci... obywatel 16 letni to już człowiek, a nie dziecko (chyba, że ja za wcześnie dojrzałem ;] )
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 3 Dołączył: 21.08.2006 Skąd: Zheshuv Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
d@ro smigaj do liceum nie zrob takiej glupoty jak ja... poszedlem do technikum elektronicznego profil informatyczny... w ostatniej klasie mialem stuycznosc z informatyka, to chyba za pozno nie? liceum, liceum i jeszcze raz liceum...
btw. pojdziesz do liceum bedziesz mowil "co ja zrobilem najlepszego moglem nie sluchac nikogo i pojsc do technikum", pojdziesz do technikum powiesz odwrotnie... 3m sie i posluchaj mnie to nie zmarnujesz dodatkowego roku na technikum... wiecej sam sie dowiesz niz te szkoly Cie naucza Ten post edytował skali 25.04.2007, 17:20:50 |
|
|
![]()
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
a ja poszedłem do technikum profil informatyka. Mam 13 godzin tygodniowo samych zajęć związanych z komputerami w czym 2 programowania ^^ mi sie podoba mimo że wiem więcej niż nauczyciele, ale czasem czegoś ciekawego można sie nauczyć... jakoś nie żałuje tego roku względem liceum bo jak dowiaduje sie od znajomych to na profilach informatycznych w lo to koło 2-3 godzin infy w tygodniu a pełno matmy, fizy i gegry... a jakoś nie widze żeby te przedmioty były mi potrzebne koniecznie do życia...
mnie głównie interesuje programowanie oraz po krótce tworzenie stron i obie rzeczy umożliwia mi szkoła (specjalny przedmiot zwany multimedia gdzie ucza nas tworzenia i oprogramowywania flasha, obsługi ps'a itepe [a co tam że piraty :] ] ) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 5 Dołączył: 24.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
te matematyki i fizyki przydadza sie by zdac na (lepsze) studia. Informatyka wcale.
|
|
|
![]()
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
studia studiami, czuje że i bez tych dodatkowych zajęć sobie poradzę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) a przynajmniej uczę sie tego co lubię a nie siedzę jak na skazaniu i słucham durnych wywodów nauczycieli nad funkcjami, ciągami itp. mi akurat bardziej odpowiada ten rodzaj szkoły no i oczywiście 1 papierek więcej bo bede miał tytuł technika (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2006 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nieważne jaką szkołę wybierzesz. I tak w życiu będziesz robił to co musisz lub to co lubisz. Wybór odpowiedniej szkoły średniej ułatwi Ci dostanie się na studia, ale nic więcej. Bo samo dostanie się na studia ma niewiele wspólnego z tym czego będziesz się uczyć podczas studiów. Taki paradoks.
I tak naprawdę jeśli lubisz programowanie to sam rób coś w tym kierunku, bo w szkole się tego nie nauczysz. Każda szkoła uczy tylko podstaw, a reszty musisz się sam nauczyć. Na studiach też nauczysz się podstaw, z tym że bardziej zaawansowanych (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Jednak to czego nauczysz się w szkole nie wystarczy by pracować dobrze w swoim zawodzie. Tak szczerze po samej szkole nic nie będziesz umieć. Bez praktyki w zawodzie nie masz co liczyć na dobrą pracę. Ten post edytował fgk 25.04.2007, 19:28:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszecie, a nie bierzecie wszystkiego co potrzeba pod uwagę...
U mnie 'na wsi' nie było sensu iść do technikum, ponieważ miało tak żałosny poziom, że szkoda gadać. Więc nie tylko czy LO czy technikum, ale jeszcze jakie jest ważne. Matematyka nie przydatna w programowaniu? to coś śmiesznego, no chyba że tylko stronki... Ja koledze powiedziałem, jak ma zamiar iść na studia na politechnikę to niech bierze dobre technikum, jak ma iść na uniwerek to LO. Czyli jaki rodzaj szkoły wybierzesz teraz, zależy od tego jaki zamierzasz wybrać potem. A dlaczego, bo będzie o wiele łatwiej potem. A co wybierzesz na studia? no to już zależy co chcesz robić... np. na UW na infie bez matmy nie przeżyjesz pierwszego roku (nawet jak umiesz dobrze to co jest w LO to musisz się nieźle przyłożyć). a co do tego że szkoły nie nauczą programować, to zależy co się przez to rozumie, bo doświadczenia to nic nie zastąpi, ale bez pewnej wiedzy to jest się gówno a nie programista. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 2 Dołączył: 6.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja na pewno idę do liceum. Choć według mnie poziom inf tam nie jest za wysoki. Widziałem gdzieś program nauczania.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja polecam wszystkim LO. Dobrego wykształcenia ogólnego nic nie zastąpi. Praca to nie wszystko, LO da Ci widzę w wielu innych kierunkach, co da Ci tzw. wiedzę ogólną. Właśnie kończe LO i bardzo się cieszę, że nie wybrałem innej szkoły. Tym bardziej, że również w LO matematyka (informatyka raczej nie, ale w technikum też bym się niczego nie spodziewał) może być na wysokim poziomie. Informatyk to człowiek inteligentny, powinien posiadać wiedzę ogólną, tym bardziej, że pewnie przyjdzie mu się zmierzyć z problemami ze wszelakich dziedzin, warto więc conajmniej mieć pewne obeznanie w przyswajaniu nieistotnej wiedzy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) .
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
a w technikum nie zdobywasz wiedzy ogólnej? myślisz, że potrzebna mi geografia, biologia, chemia? to nie są przedmioty "ogólne"? nie mąć więc chłopakowi w głowie jak nie miałeś do czynienia z technikum
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a w technikum nie zdobywasz wiedzy ogólnej? myślisz, że potrzebna mi geografia, biologia, chemia? to nie są przedmioty "ogólne"? nie mąć więc chłopakowi w głowie jak nie miałeś do czynienia z technikum wpanoale, ale co pozniej, wezmy na to, ze taki delikwent po technikum akurat zapragnie wystapic w MILIONERACH (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) i co wtedy? goraczkowe sortowanie encyklopedii..? Liceum nauczy wszystkiego i nie jest wcale powiedziane, ze po liceum musisz "zaatakowac" Uniwersytet, ja bylem po LO i dostalem sie na PK (dawno nie dawno temu, ale) wyniesione podstawy matematyki przede wszystkim pozwolily mi na bezstresowe podejscie do egzaminow Moze i w technikum sie czegos nauczysz, ale wg mnie jesli ma ktos isc dalej na studia,nie wazne gdzie i jakie, to niech idzie do Lyceum, zaoszczedzi rok przynajmniej Pozdro Kondor Ten post edytował kondorekk 26.04.2007, 01:25:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Za prawdę powiadam Ci. Teraz nie ma egzaminów wstępnych. Teraz liczy się matura, a żeby dostać się na informatykę musisz mieć matme/fizyke, język + infa. Tego, czego uczą na lekcjach w mat-infie (masz 3 godziny chyba, 1 technologii a dwie programowania w języku wybranego przez szkołę [ja miałem wybranego Pascala] ).
Zależy wszystko od nastawienia. Jak chcesz grać w teleturniejach to olej mat-infa i kuj z historii i chemii, bo to najczęściej występuje. Zawsze możesz zdać historię i wok studiujesz prawo, stajesz się adwokatem i dostawać 80zł za godzinę. pozdrawiam, Wojtek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja radzę Ci liceum. Czemu?
1. Szkoła średnia i tak w żaden sposób nie przygotowywuje do zawodu a jeśli w liceum jest wyższy poziom to zapewni Ci ono lepszy start na studia. 2. Z doświadczenia wiem, że większa część nauki w technikach profilowanych idzie na wyrównywanie poziomu. Z pewnością będzie tam z 1/3 osób które nie maja bladego pojęcia o informatyce a nauczyciel będzie musiał tłumaczyć wszystko względem ich nie Ciebie. Jeśli jesteś w czymś dobry i Cie to interesuje będziesz się nudził. 3. Liceum daje Ci większe możliwości zmiany zdania co do kierunku dalszego kształcenia. Jesteś w takim wieku, że za parę tygodni możesz chcieć robić w życiu zupełnie co innego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Wiem bo sam tak miałem, to jest normalne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) 4. Może śmieszne ale w technikach ścisłych gdzie zazwyczaj jest większość płci męskiej z życiem towarzyskim różnie bywa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Co by nie mówić fajnie jest mieć w klasie/szkole przedstawicielki płci pięknej (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Mówi Ci to absolwent technikum elektronicznego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Powodzenia na egzaminach (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 2. Z doświadczenia wiem, że większa część nauki w technikach profilowanych idzie na wyrównywanie poziomu. Z pewnością będzie tam z 1/3 osób które nie maja bladego pojęcia o informatyce a nauczyciel będzie musiał tłumaczyć wszystko względem ich nie Ciebie. Jeśli jesteś w czymś dobry i Cie to interesuje będziesz się nudził. Cholerna prawda. U mnie w technikum były osoby który nie umiały meila założyć aby wysłać prace, a o zrobieniu czegoś w wordzie czy exelu tak aby inni nie musieli grac w gry było nie do pomyślenia (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
załamałem się na temat waszego pojęcia o technium. dla was ten typ szkoły kojarzy się z zawodówką i wylęgarnią tępaków. żal mi was... po technikum ja znajdę pracę na 99% a wy po ogólniaku niekoniecznie. matura jest taka sama w całej Polsce, więc nikt nie ma specjalnych względów. matma w technikum to nie jest bułka z masłem i często stoiu na wyższym poziomie niż w jednym liceum. i co ma piernik do wiatraka? nie pójdę do "milionerów" bo jestem z technikum? wasze życie kończy się na szkole i musicie się dużo nauczyć by coś osiągnąc - szkoła to tylko forma, a twoja wiedza nie zależy od tego gdzie pójdziesz...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
załamałem się na temat waszego pojęcia o technium. dla was ten typ szkoły kojarzy się z zawodówką i wylęgarnią tępaków. żal mi was... po technikum ja znajdę pracę na 99% a wy po ogólniaku niekoniecznie. To nie zależy czy LO czy techniku, tylko od osoby, ale nie liczy się aby mieć pracę, tylko aby mieć dobrą. Cytat matura jest taka sama w całej Polsce, więc nikt nie ma specjalnych względów. matma w technikum to nie jest bułka z masłem i często stoiu na wyższym poziomie niż w jednym liceum. To akurat jast odwrotnie, choć tak jak już pisałem zależy które technikum z którym liceum się porównuje. Cytat szkoła to tylko forma, a twoja wiedza nie zależy od tego gdzie pójdziesz... To ciekawe, czyli szkoła jest po to by mieć papierek, bo się w niej nic pożytecznego nie nauczysz? Oj chłopczyku mylisz się. |
|
|
![]()
|
|
nie chłopczyku to po pierwsze. po drugie - szkoła jest tylko po to byś miał papierek, a jeżeli ty nadal uważasz, że w szkole nauczysz się czegoś czego sam nie mógłbyś się nauczyć, to przykro mi... i pisząć, że ja będę miał pracę to wcale nie oznacza, że będę klepał "bidę" do konca tylko dlatego że jestem po technikum. to czy bedziesz uprawiał zawód marzeń wcale nie zależy od tego czy skonczycz technikum czy liceum.
technikum to nie zawodówka! kiedy to do was dotrze... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
matma w technikum to nie jest bułka z masłem i często stoiu na wyższym poziomie niż w jednym liceum. Hahahahahahahaha, no proszę Cię.Nie pisz takich głupot. Skończyłem mat-fiz w LO, potem studia na kierunku matematyka, udzielałem korków z matmy będąc już w 2 klasie LO po prawie koniec studiów i powiem Ci z perspektywy: w technikum to jest wstęp do matematyki. Uczyłem wiele osób, zarówno z LO i z techników (różnych) zarówno dobrych i gorszych i zawsze program w 99% był dużo uboższy. Bez dwóch zdań. |
|
|
![]()
|
|
nie chłopczyku to po pierwsze. Jak gadasz jak chłopczyk z gimnazjum/średniej szkoły to tak będę Cię nazywał Cytat po drugie - szkoła jest tylko po to byś miał papierek, Nie, nie jest tylko po to, ona uczy, chyba że Twoja tego nie robiła. Cytat a jeżeli ty nadal uważasz, że w szkole nauczysz się czegoś czego sam nie mógłbyś się nauczyć, to przykro mi... W informatyce, większość rzeczy samemu można się nauczyć, ale co to ma wspólnego z tym że "szkoła nie uczy", przecież że coś możesz się samemu nauczyć nie oznacza że w szkole tego nie możesz zrobić. Cytat i pisząć, że ja będę miał pracę to wcale nie oznacza, że będę klepał "bidę" do konca tylko dlatego że jestem po technikum. to czy bedziesz uprawiał zawód marzeń wcale nie zależy od tego czy skonczycz technikum czy liceum. A co ja niby piszę? Czytasz czy tylko łapiesz słówka? Znam osobe po technikum która studiuje informatykę na UW, ale to było dobre technikum i osoba sama też się uczyła. Cytat technikum to nie zawodówka! kiedy to do was dotrze... A kto to myli? Chyba się Tobie myliło, skoro tak podkreślasz. EDIT lit. Ten post edytował Sedziwoj 26.04.2007, 17:47:57 |
|
|
![]()
|
|
chciałem swoimi postami podkreślić tylko jeden fakt - temat zszedł na matematykę i na poziom szkolnictwa...
@mike_mech: to że w drugiej klasie lo już dawałeś korki o niczym nie świadczy. wybitne jednostki zdarząją się wszdzie. i tu napewno nie pomógł ci nauczyciel matematyki, że byłeś taki dobry, tylko twój własny trud. program uboższy? to jak mam rozumieć napisy na podręczniku liceum/technikum? mimo, to wcale nie watpie, że często matma w technikum, np. gastronomicznym, "jest olewana" przez nauczycieli - ale nie generalizujmy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~sagittariuspl ja nie napisałem tego żeby się popisać, tylko żeby podzielić się swoim doświadczeniem.
Miałem okazję widzieć bardzo wiele osób w różnym wieku z różnych szkół i zarazem obserwować czego uczy się ich w szkołach i czego się od nich wymaga. O to mi chodzi. I z moich obserwacji wynika niestety (podkreślam niestety), że w technikach poziom nauczania matematyki był zauważalnie niższy. Cytat i tu napewno nie pomógł ci nauczyciel matematyki Daje się odczuć, że piszesz na podstawie swoich doświadczeń (zresztą jak każdy z nas). To że Ciebie nie nauczono to nie znaczy, że innych też. Tak się składa że trafiałem zawsze na bardzo dobrych nauczycieli (nie tylko matematyki) i między innymi dzięki nim doszedłem do tego co mam.Uogólniasz na podstawie tego że miałeś być może źle, bo tylko tak rozumiem te brednie w stylu "w szkole was nie nauczą", "to na pewno nie nauczyciel" i "sam osiągniesz więcej" a na koniec walisz: Cytat ale nie generalizujmy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
nie, nie zrozumieliśmy się... nie uważam, że nauczyciel nie pełni żadnej roli i bez nich wiele bym nie osiągnął, tego co oosiągnąłem. nie jestem kolejnym uczniem, który narzeka tylko dlatego, że jest "cienias" z matmy (wręcz odwrotnie - swoje sukcesy mam na tym poziomie - ale korków nie będę udzielał, bo nerwowy jestem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) )
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szkoła niczego nie nauczy? Szkoła to tylko obowiązek?
To, że tak piszesz, to chyba najlepszy dowód, że LO to lepszy wybór niż Technikum. W szkole nauczyłem się tak wiele niesamowirych rzeczy, że aż wpadam w nostalgiczny nastrój, myśląc że jutro ostatnie 3 lekcje. Wiele zależy co prawda od nauczycieli. Nie wiem jak to się rozkłada pomiędzy LO a technikami. Wiem natomiast, że w moim LO nauczyciele matmy/infy/fizy byli różni, ale Ci którzy mnie się przytrafili to byli prawdziwi ludzie swojego fachu. Wydaje mi się, że tacy ludzie wolą pracować z uczniami LO, niż z uczniami technikum. Ci pierwsi na pewno są bardziej otwarci na świat i bardziej pojętni (z czegoś wynika, że chcą się uczyć wszystkiego, a nie tylko czegośtam). Technikum to jednak przygotowanie do zawodu, a LO to nauka samodzielnego myślenia i samodzielnej nauki. W technikum pokarzą Ci rozwiązania problemów, a w LO narzędzia, abyś sam mógł tych rozwiązań szukąc. Tak ja to widzę. Potwierdza się to zresztą gdy popatrzymy na wyniki matur. Dlatego polecam jeszcze raz wszystkim niezdecydowanym albo rządnym wiedzy LO. Tym bardziej, że istnieje tzw. LO profilowane, gdzie można sobie dodatkowo dostsować tryb ogólnej nauki do indywidualnych potrzeb. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już się miałem zabierać do odpisywanie na kilka powyższych postów,
ale po co ? Upór niektórych osób tutaj jest niesamowity. Przede wszystkim to zależy do szkoły czego się w niej nauczysz i od ciebie samego. Moja rada co do wyboru liceum brzmi: sprawdź najbliższe swojego domu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Swoje zainteresowania mając internet w domu możesz rozwijać samodzielnie, lub jeśli ci się poszczęści możesz też negocjować z dyrektorem o utworzeniu kółka tematycznego. Jest możliwe że w technikum poziom z niektórych przedmiotów jest na niższym poziomie, jednak nie jest to regułą. Jak wcześniej wspomniałem najwięcej zależy od ciebie i szkoły. Nie rodzaju czy typu tej szkoły tylko przede wszystkim nauczycieli (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
orglee nie najbliższa szkoła, to jest największy błąd, jak masz możliwość wybierasz tą gdzie ma się szanse dostać i najlepszą, teraz gdybym zdawał do liceum bym się zastanawiał czy nie pojechać chociażby do miasta o 75 kilometrów od mnie...
A dlaczego wybierać, bo po co się samemu uczyć skoro nauczyciel może to robić w jakiś usystematyzowany sposób, przyjemne i pożyteczne. Po co forsować się na siłę, dlatego nie rozumiem osób które idą na studia na jakiś kierunek 'bo dobrze się zarabia' ja wolę mniej zarabiać a robić coś co daje mi jakąś przyjemność. Przypomniało mi się liceum (wtedy chyba było jeszcze PHP3) jak sam się uczyłem, a potem nauczyciela informatyki o coś spytałem, bo nie wiedziałem jak zrobić. A on mnie na to "mnie się o takie rzeczy nie pytaj", to ja dziękuję za takiego nauczyciela. |
|
|
![]()
|
|
OT: @Sedziwoj, świetny podpis. Jeżeli bym miał odpowiedzieć to nigdy nie słyszałem o czymś takim jak algorytm w PHP. Z tego powodu zresztą troszkę mi z tym językiem nie po drodze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) .
Swoją drogą informatyka to tylko narzędzie. Lepiej się uczyć matematyki. Matematyka to droga, a informatyka to tyklo buty. Oczywiście to ostre przegięcie, ale jeżeli macie matme na dobrym poziomie to nie przejmujcie się średnim poziomem informatyki (i na odwrót, nie cieszcie się dobrym poziomem informatyki, jeżeli matma leży i kwiczy). Osobiście też zawsze uważałem mojego nauczyciela informatyki za kogoś kto tylko pobocznie się tym zajmuje, aż pewnego dnia pokazał mi swój program do różniczkowania w Prologu (mieliśmy semestr o sztucznej inteligencji). To mnie zwaliło z nóg. Od tamtej sytuacji nie oceniam ludzi tak pochopnie. On jest oprócz tego niesamowitym nauczycielem matematyki. Także niech to tylko będzie potwierdzeniem moich słów. Edit: teraz jaśniej? Ten post edytował Jabol 26.04.2007, 20:10:20 |
|
|
![]()
|
|
Jabol nie wiem co sądzić o Twoim komentarzu do mojego podpisu, jakoś tak nie po polsku (ale ja też nie umię więc może sie mylę)
Co do oceniania ludzi, to ja swojego nauczyciela dość dobrze znałem, bo np. od fizyki niby nie specjalny, ale wiem że gdyby chciał to by był by znany na arenie między narodowej, ale mu się nie chciało (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) A w liceum to różni są na prawdę, lepsi i gorsi, więc kadra się liczy. A o studiach to nie mówię, bo tu już mnie uczyły tęgi głowy, ale to już nie w tym temacie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystkie profile informatyczne, dziennikarskie, europejskie i "diabli wiedzą jeszcze jakie" w liceach, to pic na wodę.
Jeśli interesujesz się aplikacjami internetowymi, to ucz się programować na własną rękę. Szczerze mówiąc wątpię, żeby w jakiejkolwiek szkole średniej o "nie wiadomo jakim" profilu nauczono mnie więcej w zakresie programowania aplikacji internetowych, niż byłem w stanie sam się w domu nauczyć. Poza tym, bez matematyki (i to na poziomie rozszerzonym) lub opcjonalnie fizyki niestety daleko nie zajedziesz... ps. W moim mieście w chwili obecnej wyższy poziom nauczania jest w liceach i trudniej jest stać się uczniem dobrego liceum, niż technikum. Sądzę, że w innych miejscowościach jest podobnie. Ten post edytował Speedy 26.04.2007, 22:24:02 |
|
|
![]()
|
|
Speedy studiujesz/owałeś na politechnice? (lub innej technicznej)
Co do klas profilowanych, to powtórzę to co powtarzam, zależy jaka szkoła, w jednej to pic na wodę, foto montaż w drugiej jednak coś daje. Ale tych drugich raczej mało jest. To dotyczy profilu informatycznego, bo matematyczne to raczej jest już lepiej, choć różnica poziomów nauczania też jest różna. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uhhh programować potrafię ale... matma? W pewnych przypadkach czarna magia (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Uhhh programować potrafię ale... matma? W pewnych przypadkach czarna magia (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) W takim razie zastanów się nad pierwszą częścią swojej wypowiedzi. Polecam zadania z potyczek algorytmicznych. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No cóż... ;-] Trzeba znać matematykę rozszerzoną? Nie mówię, iż całe to zagadnienie to dla mnie czarna magia. Są jej elementy, z którymi mam "problem" - zdaję sobie sprawę jak ważna jest w ogóle przy informatyce - dlatego też jest ona łączona w profilu razem z informatyką w liceach, technikach... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi raczej o schemat myślenia - jeśli nie radzisz sobie z matmą to możesz mieć problem z układaniem algorytmów - nie koniecznie z samą matematyką tylko z uogólnieniem i abstrakcją problemu.
Chociaż z drugiej strony to tylko ogólna prawidłowość - jest wiele osób, które są dobrymi programistami a matmy nie rozumieją w ogóle - sam znam takie przypadki. |
|
|
![]()
|
|
Inna sprawa, że nie polecam nikomu mierzyć swoich zdolności programistycznych na podstawie osiągnięć w PHP. To jest to o czym pisałem wcześniej - w PHP nie pisze się algorytmów. Z prawdziwym programowaniem żadko kiedy można się zetknąć w ogóle, ale jeżeli już to raczej w innych językach. Żeby zobaczyć czym jest "prawdziwe programowanie" polecam "Programming Pearls", dosłownie szczena opada.
Dlatego matma jest dla inforamtyki ważniejsza niż informatyka sama w sobie. Nieważne jak głupio to brzmi, tak jest (conajmniej na poziomie LO/Technikum). Nie rozumiem natomiast co ma fizyka do programowania. Może jest ważna gdy ktoś chce projektowac procesory, ale... Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Fizyka w informatyce jest ważna, ale nie w programowaniu.
Dlatego chcąc być dobrym programistą nie idzie się na politechnikę ale uniwersytet. (teraz mam na myśli obie z członem Warszawsk[i/a]) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 4 Dołączył: 22.04.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A teraz opinia świeżo upieczonego absolwenta liceum profilowanego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Jeżeli chcesz iść na studia to wybierz liceum najlepiej ogólniaka z klasą matematyczną. Bo z doświadczenia wiem że w szkole wiele programowania, ogólnie mówiąc informatyki, to się dużo nie nauczysz, ja tylko trochę z lekcji infy wyniosłem, o wiele więcej sam się nauczyłem. Liceum profilowane nie jest złe, jestem w sumie zadowolony, ale LO jest troche lepsze bo masz tylko majce czy tam fizyke rozszerzoną, nie masz dodatkowych przedmiotów, w tym przypadku, informatycznych. Zawsze będzie troche więcej wolnego czasu w domu. Więc można posiedzieć i coś porobić samemu. Na 99proc uczelni informatyka z matury sie nie liczy, zostaje do wyboru fizyka i matematyka. A żeby mieć większe szanse aby się dostac to trzeba poziom rozszerzony wybrać. W niektórych przypadkach matematyka jest bardzo przydatna, tzn. np żeby zrobić zegar tarczowy, wykorzystuje się funkcje trygonometryczne. Co jak co ale funkcje trygonometryczne, pochodna, kwadratówka, ciągi i inne rzeczy mogą się przydać, to zależy co się dokładnie będzie robiło. Ten post edytował yaro 27.04.2007, 19:19:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy co chcesz programować (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Jeżeli chcesz zrobić grę komputerową ... to fizyka jest ci potrzebna nawet zakładając że gra nie ma być specjalnie realistyczna. Jeszcze taki 'mały' OT: Matematyka jest bardzo ważna w programowaniu, jak i w normalnym życiu. Jednak żeby zostać programistą wystarczy jej znajomość na poziomie szkoły podstawowej ... owszem można jeszcze potem mieć problemy z jak wy to określacie myśleniem abstrakcyjnym, ale kiedy zacznie się samemu pisać algorytmy i będzie się wystarczająco upartym nie będzie to przeszkadzało (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
orglee a Ty to pewnie z doświadczenia wiesz...
wiesz jedno to wymyślić algorytm, a drugie sprawdzić czy zawsze dobrze działa, i jaki jest jego koszt, a czasami to jest ciężkie i nie takie proste. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 4 Dołączył: 22.04.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgodzę się po części z tobą @orglee. Jeżeli się będzie robiło cały czas tylko strony internetowe, to podstawy majcy wystarczą. Gorzej już przy tworzeniu algorytmów i rozwiązywaniu złożonych problemów. Większa znajomość matematyki pozwoli na szybsze rozwiązywanie pewnych zadań.
Mając plany iść na studia to matematyka jest potrzebna. Taki jest program na studiach i już, nie zmieni się to raczej |
|
|
![]()
|
|
(...) Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Jednak zdaje się że w uzupełniłeś to czego ja niedopowiedziałem. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) W złote ramki twoje słowa. @Sedziwoj: Ehh szkoda słów. edit> Przypomniało mi się (...) - nie cytujemy poprzednich postów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował orglee 27.04.2007, 19:54:05 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Speedy studiujesz/owałeś na politechnice? (lub innej technicznej) Co do klas profilowanych, to powtórzę to co powtarzam, zależy jaka szkoła, w jednej to pic na wodę, foto montaż w drugiej jednak coś daje. Ale tych drugich raczej mało jest. To dotyczy profilu informatycznego, bo matematyczne to raczej jest już lepiej, choć różnica poziomów nauczania też jest różna. Nie studiuję i nie studiowałem. Wczoraj skończyłem LO i planuję rozpocząć studia od października (prawdopodobnie właśnie na politechnice) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Zgodzę się z tym, że na profilach informatycznych jest przekazywana pewna większa wiedza z zakresu informatyki, niż w klasach o innych profilach, ale zazwyczaj nie jest ona na tyle duża, żeby można było się czymkolwiek zająć poważnie w obszarze informatyki. W takich klasach zazwyczaj uczy się Pascala, którego używania większość osób zaniechało i ten język nie jest obecnie nigdzie intensywnie wykorzystywany, a okres jego świetności raczej minął. Czasem uczy się też podstaw obsługi Linuxa itd. ... Wydaje mi się, że jeśli ktoś jest zainteresowany programowaniem, to sam się nauczy w wolnych chwilach i nie będzie do tego potrzebował żadnego profilu w szkole. Ponadto, taki profil nie pomoże nikomu związać swojej przyszłości z takimi zagadnieniami, gdyż podczas rekrutacji na uczelnie techniczne zazwyczaj wymaga się znajomości matematyki, a nie informatyki. Profile ścisłe (matematyczne i pokrewne) są najczęściej prowadzone w liceach rzetelnie. |
|
|
![]()
|
|
Do tego że niewiele daje informatyka w liceum, nawet w klasach pod nią profilowanych, to się zgodzę. Tylko jednak czasem coś daje, a że najczęściej jest łączona z matmą a to już jest bardzo przydatne przy dostawaniu się na studia, dlatego mimo wszytko profil mat-inf.
Dlaczego uczą Pascala? abo mimo że nie używa się go na co dzień, uczy dobrych nawyków, odpowiedniej kolejności deklaracji np. Do tego jest właściwie jeden podział języków na funkcyjne i imperatywne, większość zna tylko imperatywne. I właściwie różnica między podstawami Pascala a C jest minimalna jak i resztą imperatywnych. Więc do nauki podstawowych rzeczy jest dobry (bo na początku używanie pętli for jest przecież kłopotem, czy instrukcji warunkowej if), bo bez postaw to głupota pchać się dalej. P.S. Speedy pytałem, bo wspomniałeś o fizyce, a ta tylko na politechnice jest potrzebna, do tego jak się chcesz uczyć programowania lepiej na uniwerek. Jak nie wierzysz sprawdź kto wygrywa w konkursach algorytmicznych. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 1 Dołączył: 21.02.2007 Skąd: Milejów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja jestem już drugi rok w technikum informatycznym i powiem Ci tak: godzin jest o wiele więcej a potem jeszcze dochodzą wybrane przedmioty specjalistyczne( bazy danych, sieci itp.) ale odchodzą niektóre scisłe przedmioty ( geografia chemia, Po, biologia). w trzeciej klasie masz praktyki, a przed maturą masz egzamin zawodowy. Jak masz pewnosc że potem pójdziesz dalej w stronę informatyki to idż do technikum. Pewnie na początku będzie niski poziom nauczania ( bo niektórzy przychodzą do technikum bo uważają że łatwiej jest)
ale potem jest odsiew ( u nas z 25 zostało 18 osóB) i teraz uważam że jest lepiej bo bo nauczyciele mogą podniesc poprzeczkę o poziom wyżej. Więc jak wiesz czego chcesz to wybierz technikum. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra a teraz zauważcie co piszą osoby uczące się w szkole średniej a co pisz studenci/osoby po studiach? Widać?
Wiedza jaką zdobywacie w szkole średniej jest NICZYM, to drobny wstęp w porównaniu z tym co jest na studiach. Gdzie nieraz będziecie mieli kolokwia z materiałem 2 razy większym ( jeśli tylko ) od matury. Semestr o bazach danych w technikum niczego nie zmieni. Tu wychodzi zupełnie inne podejście do nauczania w szkolnictwie wyższym. Gdzie to student się uczy a nie jest uczony. Poza tym technikum, technikum nie równe. A autor topicu tak to opisał, że zaryzykuję stwierdzenie, że w tym konkretnym porównaniu liceum ma wyższy poziom. Ten post edytował empathon 28.04.2007, 12:02:12 |
|
|
![]()
|
|
A autor topicu tak to opisał, że zaryzykuję stwierdzenie, że w tym konkretnym porównaniu liceum ma wyższy poziom. Te technikum jest najlepszym w mieście, ale jednak stawiam na 1 miejscu liceum bo nigdy nie wiadomo co będę chciał robić za rok, czy dwa. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
właśnie 6 dni temu zostałem absolwentem liceum na profilu mat-fiz wiec moge co nieco o tym powiedzieć (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Jeśli chodzi o moje doświadczenia to są takie: (gadałem ze studentami,kumplami którzy tam studiują właśnie -polsl.pl) na studiach i tak nikt nie bedzie sie ciebie pytał czy znasz coś z infy czy nie, bo to co sie robi na profilach "informatycznych" to są rzeczy śmiechu warte, podczas samodzielnej nauki w domu z książek o MySQL, PHP i innych internetowych technologiach nauczyłem sie o wiele więcej niż kumple na "matinfie", co prawda mieli tam coś z algorytmów, pascal i inne podstawy ale to jesteś sam w stanie opanować w ciągu 4 miesięcy po maturce (ja tak zamierzam za niedługo). Tam gdzie się wybieram (politechnika ślaska w Gliwicach) na pierwszym roku jest ekstremalny "przesiew" z maty i fizy, a wierz mi że nawet jeżeli byś dostał się na studiach inf, po technikum (co w przypadku podstawowego programu nauczania jest cudem bo trzeba mieć tam około 70 pare procent z rozszerzenia) to byłbyś tym szczęsliwym studentem tylko przez kilka miesięcy (bo 3 lat liceum w ciągu 4 miesięcy pierwszego semestru nie nadrobisz) a wiem co mówie, ja sie uczyłem przez całe liceum i fizy i maty więc jakoś strasznie się nie boję o maturę, ale Ci którzy się obijali to od stycznia się modlą o zaliczenie. Dlatego polecam wybór liceum i systematyczną naukę (a do nauki polecam dwuczęściowy zbiór z zadaniami Andrzeja Kiełbasy - koleś jest mistrzem, zadania duuużo trudniejsze niż te z dotychczasowych matur). Podsumowując: twój wybór, ale podczas naboru na studia (i pierwszego roku) najważniejsza jest mata i fiza; co więc z tego że nauczysz się podstaww Pascala z babką z infy jeżeli nie dasz rady rozwiązać równań z parametrem? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/Rkingsmiley.png) |
|
|
![]()
|
|
gam3r jest tylko jedno (może więcej, ale nie ważne) ale...
Jeśli idzie się na uniwerek, fizyka do niczego jest ci niepotrzebna, więc po co się z nią męczyć w liceum? Lepiej załapać podstawy infy czy pisanie chociażby w Pascal'u, bo po co uczyć się w domu jak możesz w szkole, to nie zmieni faktu że to podstawy, ale łatwiej z niż bez. (PS nie patrzyłem co jest brane pod uwagę przy dostawaniu się na uniwerek, ale raczej to rozsądni ludzie ustalają) |
|
|
![]()
|
|
u mnie w mieście na uniwerek na kierunek mat-inf musisz wybrać 2 z: matma, fiza, geografia, język obcy nowożytny i dalej nie pamiętam i nie moge znaleźć
|
|
|
![]()
|
|
Cytat na uniwerek na kierunek mat-inf łow to na uniwerkach są mat-inf (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blink.gif) |
|
|
![]()
|
|
lista wydziałów: http://www.uwm.edu.pl/?q=node/15
konkretna strona: http://wmii.uwm.edu.pl/ jak widać są (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
kwiateusz wiesz chyba nie widzisz różnicy między kierunkiem a wydziałem...
na UW (Warszawski) masz wydział MIM (Matematyki, informatyka i mechanika, swoją drogą nikt nie wie po co trzymają mechanika (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) chyba dla ładnej nazwy;) ) ale kierunek studiów to Informatyka oraz Matematyka... (głównie, bo są inne dziwne [moim zdaniem] mieszane) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ponieważ również stoję przed wyborem technikum czy liceum. O ile zdecydowałem się na liceum, to pozostaje dylemat mat-inf czy mat-fiz ? Z tego co się orientuje to poziom informatyki w liceum pozostawia wiele do życzenia. Zaś na mat-fiz jazda konkretna. I nie wiem czy warto iść na mat-fiz czy jednak mat-fiz.
|
|
|
![]()
|
|
To zależy, jeśli będzie Ci potrzebna fizyka (lub użyteczna) aby dostać się na studia, lub też na studiach będzie wykorzystywana (np. politechniki to wykorzystują, ale na uniwerkach najczęściej jest wiedza fizyczna całkowicie zbędna) to bierzesz mat-fiz.
Jednak jak chcesz iść na studia gdzie fizyka jest zbędna, to po co masz się z nią męczyć w liceum? Jedynie chyba wtedy jeśli jest jakaś różnica w nauczaniu matmy między mat-inf a mat-fiz... bo chyba lepiej podstawy infy mieć (które zapewne sam się nauczyć, więc przedmiot będzie przyjemny) niż uczyć się więcej fizyki, której defakto nie będziesz potem już potrzebował... Tak więc przy tych samych poziomach matmy na obu profilach wybierasz z fizyką jeśli idziesz na studia (czy planujesz) gdzie będzie przydatna, a w przeciwnym wypadku z informatyką, może niewiele się nauczysz, ale może jednak coś, do tego to zawsze jakaś schematyczne podstawy, które przy nauce samemu raczej się omija, do tego jak i tak będziesz większość umieć, to sam przedmiot nie będzie problemem. (bo ja nie widzę sensu uczyć się fizyki jeśli jej nie potrzebujesz, no chyba że lubisz, ale wtedy też pójdziesz na coś co ją wykorzystuje...) |
|
|
![]()
|
|
A ja tam uważam, że warto się uczyć fizyki, bo jest naprawdę przyjemna. Uczy troszkę innego podejścia do matematyki, rozumienia i zważania na jednostki i wielkości. Zawsze też warto coś wiedzieć o prawach natury... Jeżeli chodzi o informatykę to już wole jej nie mieć niż mieć i się zanudzać. Poza tym uważam za niesamowicie ciekawe i kształcące poznanie niektórych aspektów matematycznych w praktycznym zastosowaniu (wektory, całki, pochodne itp.).
Dalej wyprowadzanie wzorów fizycznych jest niesamowicie ciekawe i znów bardzo kształcące. Fizyka daje matematyce wielkie pole do popisu i dlatego uważam warto ją robić... Ale to jest w sumie kwestia gustu... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Wszakże wg mnie mat-inf dla leniwych, mat-phy dla zdolnych i ambitnych. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Widzisz Jabol, mówisz ciągle o swoich preferencjach, ja staram się pokazać ważne punkty przy wyborze, co prawda widać co preferuję, ale ja tego nikomu nie narzucam na silę, ani nie zarzucam byciem nie ambitnym, czy nie zdolnym.
Ogólnie temat chyba powoli się wyczerpuje (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
A Ty Sedziwoj nie umiesz czytać moich wypowiedzi ;p. Bo głowną treścią było: na fizyce nauczyłem się więcej niż na informatyce i to nie tylko fizyki.
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Umiem czytać, wbrew pozorom, a o fizyce to też swoje wiem inaczej bym nie pisał. Ale mimo że uważam że coś powinno się wiedzieć o świecie w którym się żyje, to jednak jak nie każdy wie jak działa komputer nie każdy musi wiedzieć jak działa ten świat.
Dobra, ale skończmy, zostawmy to moje leniwe podejście (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sedziwoj
no mnie dziwi postawa większości Polaków (i w ogóle ludzi) którzy podchodzą do wszystkiego związanego z edukacją z takim ekstremalnie minimalistyczną postawą: "To co chcą, od siebie nic więcej nie dam". Ja tam minimalistą nie jestem, dlatego się tej fizyki uczyłem i to wcale z nie najgorszym skutkiem. Oczywiście dużo zależy od nauczyciela, fizyka to cholernie ciężki przedmiot, jeżeli ma się ciotę a nie prawdziwego fizyka który potrafi wytłumaczyć, to całkiem możliwe że przez 3/4 lata ta fizyka będzie ciężarem a nie czymś co przyda się w informatyce. A to że uniwerki tego kurna nie biorą to świadczy tylko o tych uniwerkach, wg nie za dobrze. Oczywiście nie wierzę w to że jeżeli idzie na UW to tam z fizyki nie ma nic, po z pewnością jest i to na ponadprzeciętnym poziomie. A to że tego nie biorą podczas rekrutacji to tylko dobra wola tych profesorków, ale jak przyjdzie co do czego to będą wymagać odpowiedniej wiedzy. Czołówką najlepszych szkół technicznych są oczywiście politechniki, a tam bez wątpienia fiza jest wymagana, jesli nie podczas rekrutacji to w trakcie studiów. Takie przedmioty jak Podstawy Elektroniki, Elektronika, Architektura Komputerów, Budowa Komputerów (przykłady z polsl.pl) na pewno wymagają dobrej wiedzy z fizyki, a jeżeli ktoś myśli że tak nie jest, to jest frajerem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Oczywiście założeniem do powyższych i wcześniejszych moich wypowiedzi jest to że młody chce dostać się do jakiejś lepszej niż tylko jednej z wielu uczelni w Polsce. Ostatnio czytałem na gazeta.pl artykuł odnośnie polskiego szkolnictwa wyższego i powiem w skrócie że wygląda to jak poziom liceów (na przykładzie mojego miasta) - 3/4 dobre szkoły, 20 przeciętnych i 20 słabych. Nie ma co się czarować: "bez pracy nie ma kołaczy", dlatego jeżeli komuś marzy się dobra praca i wykształcenie powinien poświęcić te najbliższe 8/9 lat (wykształcenie śr + wyższe) na solidną naukę. Cytat Ale to jest w sumie kwestia gustu... Wszakże wg mnie mat-inf dla leniwych, mat-phy dla zdolnych i ambitnych. popieram, chociaż w mojej klasie na mat - fiz ambitnych to było tylko pare osób, ale jeżeli bedzie mieć na koniec 3 klasy 2x5 z tych przedmiotów to z łatwością pojedziesz mature i początek studiów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Wiesz ja sobie infe na UW studiowałem, więc mogę powiedzieć z ręką na sercu że nawet nie nawiązują (no chyba że odchamiacz sobie weżniesz który nawiązuje)
Do tego fizykę (też na UW) sobie roczek studiowałem, i wcale najgorzej mi nie szło jak na takiego lenia (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) A co do technicznych uczelni, to pisałem i ciągle piszę że fizyka nawet nie przydatna, tam jest niezbędna. Odnośnie szkół, to sie zgodzę, poziom większości jest niski, więc trzeba się przyłożyć aby się dostać, albo jeszcze więcej będzie czekać roboty, jeśli się pójdzie do kiepskiej, a będzie się miało chęć lepszą uczelnie. |
|
|
![]()
|
|
No to cieszę się że doszliśmy do jakiegoś konsensusu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
to sum up: Dla mnie fizyka była również bardzo pomocna w nauce matematyki, rozwiązując dużą ilość zadań z fizyki, jednocześnie ćwiczysz umiejętności rozwiązywania różnych równań co jest bezcenne gdy walczysz pod presją czasu;) oprócz tego nauczyłem się troszkę innego spojrzenia na zadania, również z maty:) no i nareszcie wiem do czego służy prawo Gaussa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował gam3r 7.05.2007, 17:15:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W przyszłosci chcialabym pracowac w kryminalistyce (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) a wczesniej isc do politechniki na wydzial chemiczny i sie zastanawiam (koncze III gimn) czy pójść do technikum chemicznego czy do liceum na biol-chema. Prosze doradzcie mi w tej sprawie bo ja naprawde mam dylemat (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 15:43 |