![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2003 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam skrypcik do powiadamiania ne email i nie wiem czemu nie chce to działać. Aby funkcja mail zadziałała musi być uruchomiony serwer poczty? Może robię jakiś błąd, jęsli możecie to poprawcie moj skrypt. [php:1:893a210ae8]<?php //*** Adres HOSTA dla sieci lokalnej *** if (isset($HTTP_SERVER_VARS['HTTP_X_FORWARDED_FOR'])) { $ip = $HTTP_SERVER_VARS['HTTP_X_FORWARDED_FOR']; } else { $ip=$HTTP_SERVER_VARS["REMOTE_ADDR"]; } //*** Adres HOSTA dla sieci WWW *** #$ip=$REMOTE_ADDR; $data=date("d-m-Y"); $godz=date("H:i:s"); //*** Nalezy wpisac tu adres Administratora lub osoby, ktora ma //*** byc powiadomiona o rejestracji nowego uzytkownika do serwisu. $email_adm="Administrator@serwer.pl"; //*** Temat i tresc wiadomosci do admina. $temat_adm="Nowy uzytkownik - $login"; $tresc_adm="$data, o godzinie $godz, zarejestrowal sie nowy uzytkownik z adresu $ip ($host)."; //*** Temat i tresc wiadomosci do osoby rejestrujacej sie. $temat_uzyt="Dziekujemy za rejestracje!"; $tresc_uzyt="Witaj. $data, o godzinie $godz zarejestrowałes(as) sie jako uzytkownik $login"; $od="From: Administracja@serwer.pl"; //*** email uzytkownika bedzie brany z bazy MySQL wiec //*** narazie go recznie wklepie, $login tez. $email="uzytkownik@serwer.pl"; $login="login"; mail("$email_adm","$temat_adm","$tresc_adm"); mail("$email","$temat_uzyt","$tresc_uzyt","$od"); ?>[/php:1:893a210ae8] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Witam
[...] Aby funkcja mail zadziałała musi być uruchomiony serwer poczty? [...] tak i odpowiednio skonfigurowane opcje w 'php.ini' -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2003 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki.
To znaczy, że skrypt może być prawidłowo napisany ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak (na 1sy rzut skrypt jest dobrze napisany)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Znowu mam problemik, skonfigurowałem serwer poczty i wszystko by było ok gdyby wysyłał na wszystkie adresy pocztowe. Bez zadnych problemów wysyła na user@piwko.pl a na user@poczta.onet.pl nie chce wiadomosc wraca do root. Co to może być?? Z serwerami poczty nie miałem dużo do czynienia więc mogłem cosik sknocić.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 581 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2003 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
radze poczytać w manualu wszystko napisane potestować http://pl.php.net/manual/pl/ref.mail.php
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Kubatron: pomogles, gratuluje...
Paweln: czy to co wraca do roota to jakis zwrot? Zacytuj jagiegos maila, bedzie latwiej pomoc. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Chadzi jeszcze o to ze nie mam domeny zarejestrowanej tylko po IP. Wydawało mi się, że powinno działać i działa ale tylko na niektóre adresy.
Serwera tego uzywam przeważnie w LAN i do prac webmasterskich. Jak by się coś dało na to poradzić było by dobrze. Mail version 8.1 6/6/93. Type ? for help. "/var/spool/mail/root": 1 message 1 new >N 1 MAILER-DAEMON@Chaber Tue Oct 21 09:19 67/2749 "Returned mail: see tr" & Message 1: From MAILER-DAEMON@Chaber.chabrowa.pl Tue Oct 21 09:19:12 2003 Date: Tue, 21 Oct 2003 09:19:12 +0200 From: Mail Delivery Subsystem <MAILER-DAEMON@Chaber.chabrowa.pl> To: <apache@Chaber.chabrowa.pl> MIME-Version: 1.0 Content-Type: multipart/report; report-type=delivery-status; boundary="h9L7JCnw002553.1066720752/Chaber.chabrowa.pl" Content-Transfer-Encoding: 8bit Subject: Returned mail: see transcript for details Auto-Submitted: auto-generated (failure) This is a MIME-encapsulated message --h9L7JCnw002553.1066720752/Chaber.chabrowa.pl The original message was received at Tue, 21 Oct 2003 09:19:09 +0200 from Chaber.chabrowa.pl [127.0.0.1] ----- The following addresses had permanent fatal errors ----- <nowell@poczta.onet.pl> (reason: 553 5.4.3 For MAIL FROM address <apache@Chaber.chabrowa.pl> the pol icy analysis reports DNS error with your source domain.) --More-- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat ----- The following addresses had permanent fatal errors -----
Jak dla mnie zostałeś przez MailDemona na Onecie uznany za spamera i Twój mail został odrzucony.
<nowell@poczta.onet.pl> (reason: 553 5.4.3 For MAIL FROM address <apache@Chaber.chabrowa.pl> the pol icy analysis reports DNS error with your source domain.) --More-- Piałeś coś, ze nie masz jeszcze swojej domeny.. skoro tak, to nie mozesz jej uzywac (chaber.chabrowa.pl) - bo mail demon sprawdza najprawdopodobniej get_host_by_addr() i dostaje 404 - czyli mail pochodzi od spamera podszywającego sie nieudolnie pod kogos innego. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Pewnie powiecie że to nie ta grupa ale może ktoś będzie wiedział czy
da się to jakoś obejść, np: urzywając tylko adresu IP - czy to też nie pujdzie ? Może jakiś inny sposób. |
|
|
![]()
|
|
Nie powiemy, że to nie ta grupa.
Powiemy natomiast: sprawdź sam. Powiem Ci, ze powinno zadziałać. A dlaczego? Dlatego, że otrzymując IP, nie sprawdzamy czy IP działa... Paranoicznie można by pingnąć, ale po co? Serwer Onetu zatem otrzymawszy meila z user@xxx.xxx.xxx.xxx uzna go za prawidłowy meil. W końcu dns'y tez się czasami krzaczą... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 581 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2003 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
scanner noi co podałem linka do funkcji mail() o której jest tam opisane
![]() |
|
|
![]()
|
|
Kubatron, zlituj się i weź korepetycje z gramatyki... A co do twojego linka.. przydał się jak świni siodło. jakbyś nie zauważył, paweln wie jak korzystać z [manual:31228b3736]mail()[/manual:31228b3736], a jego problem dotyczył czegoś troszkę innego.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzieki scanner za pomoc.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:15 |