Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php][mysql] dzienniczek - rozplanowanie i wykonanie
aga323

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Otóż mam pewien problem. Robię dzienniczek ucznia do szkoły (nie na żadne zaliczenie ani nic tylko z własnej woli (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) i mam zrobione logowanie, zarządzanie użytkownikami i zajmuję się wyciąganiem ocen z bazy. Zastanawiam się tylko czy dla każdego z uczniów robić osobna stronę czy jak to rozwiązać najlepiej, aby każdy miał dojście tylko do swoich ocen, a wychowawca do wszystkich uczniów w danej klasie...
A druga sprawa to jak zrobić żeby przy wyciąganiu ocen były one automatycznie wstawiane w tabelkę na stronie? Proszę o nakierowanie jakby to najlepiej rozwiązać i własne sugestie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post
mefjiu

-----

Ja to bym zrobił tak:
każdy uczeń ma swoja podstronę gdzie ma swoje oceny, oraz może sobie pisać swoje notatki które może kasować edytować oraz jakieś tam inne mniej lub bardziej fajne opcje.
A wychowawca ma porostu tabele z uczniami w liście tak jak w dzienniku i klikając na ucznia otwiera sie taka sama podstrona ja wcześniej tylko z samymi ocenami bez innych dodanych bajerów z możliwością edycji i dodawania ocen.
A zęby zrobić te oceny w tabeli to najłatwiej będzie użyć pętli

1. <? jakieś tam połączenie do bazy ?>
  2. <table>
  3. <tr>
  4. <td>Imie</td>
  5. <td>Ocena</td>
  6. </tr>
  7.  <?  while($record = mysql_fetch_array($rezultat))
  8. {
  9. echo '<tr>';
  10.  echo '<td>'.$imie_zbazy.'</td>';
  11.  echo '<td>'.$ocena_z_bazy.'</td>';
  12. echo '</tr>'
  13. } >?
  14. </table>
+Quote Post
piczu

Ostrzeżenie: (10%)
X----

dobrze by bylo zrobic strony dla kazdego ucznia (dostep dla ucznia i nauczycieli) i dla kazdego przedmiotu (dostep tylko dla nauczycieli)
+Quote Post
aga323

-----

Hmm... w sumie to pomysł całkiem niezły. Te bajerki dodatkowe to nie ma problemu, jak mi fantazja puści to się zrobi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Ale tak sie zastanawiam pod kątem wprowadzania ocen czy nie byłoby wygodniej żeby wychowawca miał wg. przedmiotów a nie uczniów, tak jak jest w dzienniku podział. Tylko wtedy by było trudniej kod napisać i to wszystko połączyć w jedną sensowną całość...
+Quote Post
piczu

X----

najlepiej jakby wychowawca mial wybor wg przdmiotow i uczniow
+Quote Post
aga323

-----

ok, czyli tak: na każdego ucznia zrobić osobną podstronę z jego ocenami i ewentualnie jakieś tam bajery dodatkowo, a dla nauczyciela wyglądałoby to tak że loguje sie i ma wypisane przedmioty i jak kliknie na jeden to mu sie pojawia lista wszystkich uczniów i ocen z tego przedmiotu?
+Quote Post
Snap

-----

Również jestem w trakcie tworzenia takiego projektu. Co do stron to wydaje mi się że, po zalogowaniu uczeń zostaje przekierowany na swoją stronę, tam ma na starcie oceny z tego tygodnia + nieobecności i plan lekcji. A resztę może obejrzeć wybierając odpowiednią kat. w menu. Teraz mam problem ze strukturą bazy ;/ Jak to miało by wyglądać.
SZKOŁA
|
|-- UCZEN: Imię, nazwisko itd.
|-- OCENY: Polski, Matematyka, Angielski itd.
|-- Obecnosci..
...
Nie wiem jak mam tą tabele utworzyć :/ jak to miało by wyglądać, chciałbym przechowywać dane typu:
Imię, nazwisko, adres zamieszkania, data urodzenia, fotka, nr.kom, pesel, wpłaty na jakieś komitety itp. do tego jeszcze oceny z przedmiotów i obecności no i plan leckji. Proszę o pomoc w strukturze bazy, jak to miało by wyglądać.
+Quote Post
aga323

-----

Ja mam zrobiona baze tak:
Przedmioty:
id_przedmiotu, nazwa_przedmiotu
Użytkownicy
id_usera, imie, nazwisko (i tu te wszystkie dane dotyczące użytkownika)
Oceny:
i tu jest połaczenie tych dwóch czyli
id_przedmiotu, id_usera, ocena

Ewentualnie mozna dodac tabele nauczyciele i pozniej do ocen dodać id_nauczyciela który wystawił ocenę.
Wszystkie te dalsze bajery to myśle, że sobie poradzisz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
piczu

X----

Cytat(aga323 @ 18.04.2007, 16:47:26 ) *
a dla nauczyciela wyglądałoby to tak że loguje sie i ma wypisane przedmioty i jak kliknie na jeden to mu sie pojawia lista wszystkich uczniów i ocen z tego przedmiotu?

i po nacisnieciu na ucznia przechodzi do wszystkich ocen ucznia, chyba ze to nie wychowawca to mialby dostep tylko do wlasnego przedmiotu

Ten post edytował piczu 18.04.2007, 16:43:46
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 15:52