![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukałem bardzo wiele artykułów dotyczących właśnie galerii w PHP i znalazłem, ale mało profesjonalne. Chodzi mi o galerię, do której zdjęcia będzie można dodawać z poziomu przeglądarki, a nie ftp (czyli takie jakie znalazłem). Wiem, że jest bardzo dużo skryptów (darmowych) z galeriami. Ale tutaj nie chodzi by mieć coś gotowego. Dopiero uczę się PHP i jestem ciekawy jak się krok po kroku tworzy taką galerię. Czekam na odpowiedź, ew. // komentarz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 5 Dołączył: 13.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zdjecia
id_zdjecia | tytul | plik (1 | Miasto nocą | city_dark.jpg) zdjecia_albumy id_zdjecia | id_albumu (1 | 1) albumy id_albumu | nazwa | katalog (1 | Miasto | "./galerie/city") zdjecia_komentarze id_komentarza | id_autora | id_zdjecia | id_albumu | komentarz (1 | 0 | 1 | 1 | "Świetne zdjęcie") (0 to predefiniowany gość, jeśli udostępnisz komentowanie niezalogowanym) zdjecia_opisy id_opisu | id_zdjecia | id_albumu | opis (1 | 1 | 1 | "zdjęcie robione w trakcie spaceru") od strony administratora panel dodawania zdjęcia: pole "tytul" (tytuł zdjęcia pod jakim będzie widoczne w albumie), pole "nazwa pliku" (gdybyś chciał zmienić nazwę wgrywanego pliku w locie), pole "plik" (do wgrania zdjęcia) no i pole "opis' na Twój opis wgrywanego zdjęcia plik wrzucasz na serwer -> przechodzi przez skrypt zmniejszający i kopiujący do odpowiedniego katalogu i to w zasadzie koniec - resztę musisz sobie sam dostosować do własnych potrzeb struktura tej przykładowej bazy może nie jest super optymalna, ale pozwala na dość dużo, więc dużo kłopotów nie powinno z nią być |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:55 |