![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!!!
Mam takie pytanie jak wydac zapytanie MySql tak zeby zostala wyswietlony modeli i odpowiednie marki dla niego??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nazwy kolumn to wybrales koszmarne poco idtmodel wystarczy samo id skoro wiadomo ze to tabela tmodel Ja bym nie robil trzeciej tabeli do laczenia, jest nie potrzebna, na moj rozum to dany model jest jednej marki wiec w tabeli tmodel dodal bym tylko pole id_marki -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz racje z ta tabela łączaca, ale ja mam jeszcze dodac dwie tabele pojemnosc silnik i rocznik prdukcj wiec jak to najoptymalniej zrobic?
dzieki za pomoc Ten post edytował imiglis 21.03.2007, 21:13:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Domyslam sie ze te tabele sa potrzebne do jakiejs tabeli glownej przechowujacej konkretne auta,
ja bym zrobil w tej tabeli z autami takie pola id_marki,id_modelu,pojemnosc_silnika,rok_produkcji + jakies inne pola ktore potrzebujesz, i nie rozbijal pojemnosci silnika i roku produkcji na osobne tabele. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
wlasnie nie wiem czy dac to w jednej tabeli bo to ma wygladac niemwiecej jak na tej stronie http://www.autoteile-shopping.de/default.asp?lang=pl zeby uzytkownik kliknol najpierw na marke i wyswietla sie potem modele potem rok produkcji a potem pojemnosc i tak dalej. wiec nie wiem jak to zrobic zeby to spoko dzialalo.
jeszcze jedno bez tej tabeli laczacej wygladalo by to tak
![]() ![]() Ten post edytował imiglis 21.03.2007, 21:46:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:39 |