![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem:
w tabeli Przyloty która składa się z jedej kolumny DATA przechowywane są daty przylotów samolotu. zakł. że jeden przylot kończy się w tym samym dniu gdy zaczyna się następny oraz że DATA jest kluczem gł tabeli napisz zapytanie SQL, które zwraca daty rozpoczęcia i zakończenia przylotów oraz okres trwania lotu Bardzo proszę o pomoc lub chociaż wskazówki:) Ten post edytował dziubekpr 5.03.2007, 17:15:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To wskazowki
OT odlot ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok:)dzięki, ale największy problem to jest właśnie z wyróżnieniem i uszeregowaniem dat przylotu i odlotu bo one są w jedynej kolumnie tej tabeli np.
2007-07-11 data przylotu 2007-07-18 data odlotu i od razu jest datą kolejnego przylotu 2007-07-22 - ![]() i co? Prosze pomóżcie:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak odrozniasz ktore to bo jesli to jest jakas flaga to zrob zlaczenie 2x tych samych tabel.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Flaga???Sorki ale jestem początkująca:) a złączenie 2x tej samej tabeli to niby jak?inner join...?
dzięki że mi pomagasz:) |
|
|
![]()
|
|
Ok to moze inaczej, wrzuc strukture bo jakos nie zrozumialem jak wyglada Twoja tabela. Zrobilbym to najprosciej
id | start | stop i teraz to zapytani co na poczatku podawalem -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No właśnie nie mam konkretnej podanej tabeli w zadaniu:( tylko wiadomo że ta tabela ma jedną kolumnę o nazwie DATA(i jest jej kluczem głównym) kolumna przechowuje daty przylotów, przy założeniu że jeden przylot kończy się w dniu w którym zaczyna się drugi (odlot)
i tak sobie dla przykładu powpisywałam kolejne daty:) jak wyżej ta jak to teraz proponujesz zrobi? dzięki Proszę napisz coś ![]() jest ktoś kto mógłby mi pomóc? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 92 Pomógł: 15 Dołączył: 21.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tu tabela nazywa sie test2 a ty sobie to pozmieniaj na swoja a i jeszcze jedno bo teraz czas lotu pokaze ci w godzinach:minutach:sekundach ale widze ze loty te nie wylatuja o konkretnej godzinie tylko w danym dniu wiec zamiast TIMEDIFF uzyj DATEDIFF poda ci ile dni lecial a nie ile godzin pozdr. sorki. dopiero teraz przecytalem o co to chodzi ![]()
Ten post edytował heaven 6.03.2007, 13:39:46 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Ci:))))))))
Ale mam jeszcze jedno zadanko....:)może akurat będziesz miał chwilkę:) w tabeli dokumenty, która składa się z klucza głównego ID typu integer oraz pól:Nuimer_dok typu int oraz data_dok typu data. dokumenty zostały wpisane w losowej kolejności i system nadał im numery których kolejności nie są zgodne z datami dokumentów 1. za pomocą SQL'a przenumeruj dokumenty zgodnie z polem Data_dok 2. za pomocą SQL'a przenumeruj dokumenty zgodnie z polem Data_dok zachowując istniejące dziury w numeracji (np. jeżeli mamy (tylko) dwa dokumenty nr 1 z 10 kwietnia oraz nr 3 z 9 kwietnia to w wyniku mamy otrzymać numer 3 z 10 kwietnia oraz nr 1 z 9 kwietnia) jak dla mnie zbyt skomplikowane:)dziękuję z góry za Waszą pomoc acha-zapytania mają być jak najprostsze, typu select, update Pozdrówka Może ma ktoś pomysł jak rozwiązać powyższe zadanie:)))bardzo mi na nim zależy:( proszę:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:45 |