![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam 3 tabele:
#produkty -id_produktu -nazwa #klienci -id_klienta -nazwisko -adres -tel #zamowienia -id -id_produktu -id_klienta -data -cena Każdy nowy klient jest dodawany do tabeli klienci przy zamówieniu produktu z tabeli produkty. Klient składając zamówienie kilku towarów powoduje wpis w tabeli zamówienia w tylu rekordach ile towarów zamówił. Potrzebuję zapytania bądź odpowiedniego przetworzenia wyników sql w kodzie php, nijak nie mogę sobie z tym poradzić sam a nie znalazłem podobnego tematu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo nie rozumiem tego co chcesz osiągnąć albo masz problem z tak banalnym zapytaniem...
Przecież jeśli trzymasz w tabeli zamowienia id produktow i id klienta to wiesz co dany klient zamowil
To zapytanie poda Tobie id produktow, teraz możesz je rozbudować o połączenie z tabela produkty aby wyciągnąć nazwy produktów. Możesz też w drugiej pętli w drugim (zapytaniu) od razu wyciągać produkty. Łukasz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, dokładnie wiem co zamówił. Chodzi mi tylko o złączenie zamówień założonych przez jednego klienta i wyświetlenie w jednej tabeli danych wszystkich klientów i wszystkich zamówień jakie złożyli. Tylko chcę to zrobic tak żeby wszystkie produkty zamówione przez danego klienta zostały wyświetlone w jednym wierszu.
W tej chwili wyświetla się to tak klient 1, produkt 1, cena 1 klient 1, produkt 3, cena 3 klient 2, produkt 2, cena 2 klient 3, produkt 1, cena 1 klient 3, produkt 2, cena 2 klient 3, produkt 3, cena 3 a chciałbym tak: klient 1, produkt 1 produkt 3, suma_ceny klient 2, produkt 2, suma_ceny klient 3, produkt 1 produkt 2 produkt 3, suma_ceny Ten post edytował pawaroti 27.02.2007, 10:09:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 5 Dołączył: 13.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to zwróci id_klienta (klient) z łączną ceną zamówionych towarów (suma) - co do samych towarów to możesz zwrócić ich liczbę (ile_towarow) i ewentualnie później w widoku szczegółowym pobrać dokładne nazwy i ceny jednostkowe każdego produktu |
|
|
![]()
|
|
ok, dzięki za szybka pomoc
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.09.2025 - 10:29 |