![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 1 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: SZCZECINEK Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam mam takie pytanie dopiero zaczynam uczyć się php i zastanawiam się z czego wy się uczyliście php?
Z książki czy z jakiegoś kursu internetowego?Chcę zrobić własna stronę i skrypty które tam będę musiał wykonać są bardzo trudne. Więc najpierw muszę zacząć od początku by potem przejść na ten wyższy poziom.Szukałem w internecie kursów jednak i sam początek z tego jest dla mnie za trudny .Czy muszę kupić sobie książkę? Umiem wstawiać i instalować cms itp skrypty.Jednak jedyne co umiem zmieniać w tych skryptach to wielkość ;/.Dlatego pytam się was jak wy rozpoczeliście ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://php.net.pl/manual/pl/index.php
http://forum.php.pl/index.php http://forum.php.pl/index.php?showtopic=38070 http://forum.php.pl/index.php?showtopic=60078 To na początek powinno ci wystarczyć. Ja zaczołem od tego, a w każdym razie zostałem zmuszony ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wykrywacz dobrze napisał (u mnie było podobnie). Do póki nie musiałem to nie zaczełem
Miałeś jakikolwiek kontakt z językiem programowania? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 1 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: SZCZECINEK Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
No właśnie nie admin pewnej strony bardzo mnie zdenerwował i chcę zrobić coś na wzór "http://www.liga.soldat.int.pl".Tylko że darmowe czy teraz jak wy to wszystko przeczytaliście przerobiliście te kursy umielibyście coś takiego zrobić ?
Zastanawiam się czy ta strona to nie jest czasami jakaś wyższa szkoła jazdy ? Ten post edytował robert-0627 23.02.2007, 15:37:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykonać takie coś to nic trudnego, jednakże twoja wypowiedź bardziej pasuje do giełdy ofert
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Bo chcę tylko wiedzieć czy te wszystkie kursy wystarczą abym mógł zrobić coś takiego .Myślałem że to już jest jakiś inny poziom php.W takim razie zaczynam naukę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
Pamietaj programowanie to nie jest klepanie kodu <- to jest na koncu. Przewaznie zaczytna sie od pomyslu ktory sie wprowadza w zycie nie zastanawiaj sie jak bedzie wygladal kod tylko jak to ma dzialac, chodz nie twierdze ze teori sie "troszke" przydaje ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ten post edytował kriqs 23.02.2007, 17:43:14 -------------------- Pozdrawiam
kriqs mam nadzieje ze pomoglem :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szczerze mówiąc jestem bardzo źle nastawiony do kursów inrernetowych. Zazwyczaj są niekompletne i uczą złych nawyków. IMHO na początek najlepsza jest dobra książka - i nie taka w stylu poznaj php w 12 godzin tylko prawdziwa cegła, która zawiera dużo objaśnień i przykładów. Jeśli już programowałeś to polecam to.
Co do drugiej części pytania to same kursy i książki nie wystarczą. Pewnie napiszesz coś co będzie wyglądało jak strona, którą podałeś za jakieś 2-3 miesiące, ale nauczenie się jak zroić porządną stronę z panelem administracyjnym, dorym kodem łatwym do modernizacjii utrzymania zajmie Ci przynajmniej 1 rok. Jeśli zależy Ci na szybkich efektach, a php ma być tylko narzędziem, to radzę użyć jakiegoś cms'a - jeśli natomiast chcesz się czegoś nauczyć to walcz, ale nie spodziewaj się efektów z dnia na dzień. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja polecam duuużo obcowania z forum. Większość osób wypowiadających się jest kompetentna - zna obecne standardy oraz ważne sztuczki upraszczające proces tworzenia kodu. Osoby te poprostu mają wielkie doświadczenie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Pamietaj programowanie to nie jest klepanie kodu Zgadzam sie z tym. Jak to bylo w jednej z ksiazek do C programisci sa jak artysci ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też jestem żle nastawiony do kursów ale za to kocham manuale i dokumentacje.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co to są kursy?
Nie czytałem nigdy żadnego. Za to miałem styczność z tysiącami ludzi, którzy wiedzę maja na podstawie właśnie takich znalezionych w necie kiepskich kursów. Powiem tak: Boże broń przed plagą, zarazą, trądem i wiedzą z kursów. Dobra książka, (przede wszystkim) manual i API oraz doświadczenie (czyli pisać, pisać i jeszcze raz pisać). |
|
|
![]()
|
|
W sumie mike_mech dobrze powiedział że dzieci neostady chcących się szybko dorobić liznąc lekko html i php jest wiele i to bardzo wiele
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobra własnię zaczynam naukę mój pierwszy prościutki skrypt żeby się pochwalić ;D
Wiem że to żałosne ale narazie to nawet z tego że to umiem się cieszę;D.Dzisiaj się tego nauczyłem. Uważaj na BBCode! seaquest |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To 2 sprawy
1. Używaj bbcodu. 2. Zapraszamy na przedszkole ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja swoją przygodę z PHP zacząłem na studiach jak miałem napisać projekt z baz danych. Sama baza danych dla mnie była pusta ... jakieś tabelki, relacje... przecież trzeba jakoś to było pokazać co się w tej bazie znajduje.
Dorwałem książkę chyba z Heliona o PHP i tam dowiedziałem się podstaw ( czyli jak napisać "Witaj świecie" ). Potem książka poszła w bok i zaczęło się wyciąganie wiedzy od kumpla, który zaczął pisać z pół roku wcześniej. Wciągnęło mnie i to bardzo ( mimo, że każdy inny język programowania był dla mnie nudny ). Projekt z baz danych skończył się tak, że więcej było tam PHP niż MySQL'a. Teraz jak patrze na te skrypty ( sprzed 5 chyba lat ) to łapię się za głowę i śmieję do rozpuku. Potem jakoś się zaczęło rozkręcać. I teraz najważniejsze. Naukę oparłem na dwóch zasadach: 2. Manual 1. Cierpliwi ludzie z wiedzą o wiele większą od mojej, którzy byli mi ją w stanie przekazać. Tobie też tego życzę i polecam właśnie taki tok nauki. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mike: z tymi kursami, to wcale tak do końca nie jest. Ja właśnie zaczynałem od kursu (ygrega chyba). Dzięki temu zainteresowałem się PHP w ogóle. Później kupiłem książkę (marną), a reszta to dopiero artykuły / manuale / fora internetowe / dyskusje.
Więc z kursami nie jest do końca aż tak źle, ale mimo to uważam, że następnym etapem jest książka, która uczy dobrych zasad (nie ta z e2000 ![]() No i oczywiście duuużo kodu. -------------------- Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Popieram @seaquesta, kurs na początek do dobra rzecz aby się "zainteresować" php i poznać "podstawy" - nawet jeżeli nie uczą dobrych nawyków, bo te, jak każde inne, można zmienić (np. przerzucając się na phpDocumentator)
![]() Poza tym książka, książka i jeszcze raz książka. No i najważniejszy jest manual, choć nie kompletny po polsku, to wiadomo, że bez języka angielskiego ciężko się zITizować ![]() |
|
|
![]()
|
|
Właśnie wybieram się do księgarni ktoś mi może polecić jakąś książkę ?Tylko dobrą nie chcę jakiejś php w godzinę chcę to umieć a nie pisać jakieś prościutkie skrypty .
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz temat książki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:15 |