![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki maly problem
idkom | id | tytul ---------------------- 14 | 1 | 15 | 1 | 16 | 1 | 17 | 2 18 |2 | Udalo mi wykonac zapytanie by zliczalo id i dodawalo tyle ile trzeba idkom przyklad jezeli wybiore id =1 wyswietli mi sie 14,15,16 sa to uniklane numery (klucz) Teraz chcę. gdy wybiore id wyswietli mi sie 1 zamist 14 | 1 2 ... | 1 3 .. | 1 i gdy wybiore id = 2 wyswietli mi sie 1 zamist 17 | 2 2 zamist 18 |2 Dokladniej chodzi mi , ze jak wybiore jakis news to komentarze beda sie zaczynaly od 1 > |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Przeczytalem Twoj post kilka razy i nie rozumiem o co w ogole pytasz. Napisz to w jakims zrozumialym jezyku.
2. Pole o nazwie Id jest zalozenia samego jest to pole PK czyli klucz podstawowy, trzymaj sie tej zasady a nie zmieniaj teorii. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam tabele news(id, autor,tresc) komentarze (idkom,id,autor,tresc)
Wykonalem zapytanie
Dzieki czemu moglem zliczyc liczbe komentarzy (idkom) np dla newsa o id=1 komentarze(3) lub newsa id=3 komentarze(8) Lacznie mam (idkom 11 ) czyli razem 11 komentarzy wszystkich w tabeli "komentarze" Kiedy wchodze np news o id=3 wyswietlaja mi sie sie news.tytul news.autor komentarze: idkom tresc ----------------------- 4 bleble 5 cos 6 blos .. .... 11 bles Chcialbym zeby zamist pokazywac 4,5,6 .. 11 pokazywalo 1,2,3,..8. zdjecie zdjecie1 Mama nadzieje ze teraz wyjasni sprawe .Dziekuje |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to teraz jasne. Najlepiej juz numerowac w PHP a do linku bydowac z orginalnym id. Jesli chesz operowac na kolejnosci komentarza (zamias id z bazy w linku pokaz kolejnosc) to pasuje wyciaganie zrobic uzywajac LIMIT troche to glupi pomysl ale zadziala.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
dzieki za pomoc, wlasnie teakiej podpowiedzi szukalem
![]() |
|
|
![]()
|
|
Ciesz sie ze moglem pomoc. OK powiedz mi jedo zrobiles tylko numerowanie podczas wyswietlania czy tez numerujesz ktory rekord np edytowac wyswietlic itd.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
zrobilem najprosciej chyba jak sie dalo w php ++. Wlasnie o taki efekt mi chodzilo
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 10 Dołączył: 8.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można to wszystko zrobić w bazie wystarczy coś ala ROWNUM z ORACLE :
-------------------- --------------------------------------------------------------------------------
weblog.axent.pl -------------------------------------------------------------------------------- |
|
|
![]()
|
|
@prond Mozesz powiedziec czy wydajnosc maleje po zastosowaniu czegos takiego. Co mowi np EXPLAIN. Widze ze wiedza ORACLE'owa tak wiele osob narzeka na ta baze a numerowanie tam jest czyms podstawowy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 10 Dołączył: 8.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szczerze mówiąc nie analizowałem tego patentu w kontekście wydajności.
Jednak nie wydaje mi się, aby to mogło spowolnić zapytanie bardziej niż np. jakiś CAST czy CASE. -------------------- --------------------------------------------------------------------------------
weblog.axent.pl -------------------------------------------------------------------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:22 |