![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie, czy jest możliwe oszacowanie rozmiaru tabeli bazy danych PostgreSQL z poziomu php?
Chodzi mi o zapytanie zwracające dane zbliżone do tych zwracanych przez SHOW TABLE STATUS [...] w MySQL. -------------------- Nadszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 10 Dołączył: 8.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystkie informacje o tabelach (podobnie jak MySQL, ORACLE, ...) znajdziesz w schemacie "information_schema".
Jak chcesz coś wyciągnąć o kolumnach to zapytaj information_schema.columns ... -------------------- --------------------------------------------------------------------------------
weblog.axent.pl -------------------------------------------------------------------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystkie informacje o tabelach (podobnie jak MySQL, ORACLE, ...) znajdziesz w schemacie "information_schema".
Jak chcesz coś wyciągnąć o kolumnach to zapytaj information_schema.columns ... w "information_schema.tables" raczej wielkości obiektów się nie znajdzie, ale są funkcje: select pg_database_size('nazwa_bazy'); - wielkość podanej bazy w bajtach select pg_relation_size('nazwa_obiektu'); - wielkość tabeli, inteksu itp. w bajtach Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 10 Dołączył: 8.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Racja, pospieszyłem się z tym 'information_schema'.
-------------------- --------------------------------------------------------------------------------
weblog.axent.pl -------------------------------------------------------------------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo dziękuję za te informacje :-).
-------------------- Nadszedł już czas, najwyższy czas, nienawiść zniszczyć w sobie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:53 |