![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Piszę mini centrum projektowe. W menu po prawej stronie mam podział na Nazwa_Projektu->Klasy->Metody i jeszcze kilka dodatkowych linków w tym momencie nieistotnych. Te trzy elementy mam w bazie. Są one w 3 tabelach. każda klasa ma pole project_id celem identyfikacji do którego projektu jest potrzebna i analogicznie każda metoda ma pole class_id również celem identyfikacji. Kiedy policzyłem spodziewaną ilość zapytań przy 3 projektach około 10 klasach na każdy i na dodatek metodach to mało nie posiwiałem. Jak mam skonstruować zapytanie aby pobrać potrzebne mi dane i móc je potem jakoś sensownie posegregować ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiesz łatwiej by było gdybyś przedstawił choćby najprosciej schemat swoich tabel np.
tabela1: pole1 | pole2 | pole3 tabela2: poleA | poleB | poleC i poda które pola to klucze, a które to klucze obce. Tak na szybcika to Ci moge jedynie podpowiedziec LEFT JOIN lub INNER JOIN |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
edit> Przeczytałem o inner join i left join nawet wykonałem przykłady zamieszczone w artykule i mój problem byłby juz rozwiązany gdyby nie to że nie wiem jak mam to zastosować do trzech tabel jednocześnie. Ten post edytował orglee 25.01.2007, 18:12:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 1 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Bardzo ale to bardzo fajnie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Tylko jak mam teraz odwołać się do tych pól z tablicy asocjacyjnej ? I jaką byście polecili mi książkę o MySQLu ewentualnie jeszcze książkę uzupełniającą wiedzą z php i MySQL - Wydanie trzecie Vademecum profesjonalisty ( lakoniczna i nuda teoretyczna teoria ) PHP4 i MySQL - Dla webmastera to łatwe ( Całkiem przystępna treść ale kompletnie zdeaktulizowana a o Obiektowym php to są tam 3 linijki ) php - leksykon funkcji Co byście mi poradzili do tego zestawu bo chcę posiąść o wiele większą widzę o tworzeniu stron internetowych przy wykorzystaniu tych technologii. Edit> Dobra cofam ostatnie pytanie to nie miejsce na takie pytania jednak jeśli ktoś miałby jakąś propozycję odnośnie książki lub strony którą powinienem przestudiować to proszę o pw. Dzięki. Więc chciałbym się dowiedzieć tylko jak mam uzyskać do wartości za tablicy asocjacyjnej z poziomu php zwróconą przez powyższe zapytanie. Edit>> Dziwne ale nie działa. Wykonuję kod:
Zwracam mi:
Ten post edytował orglee 26.01.2007, 00:27:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 01:46 |