![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc!
Dopiero zaczynam przygode z php i prosilbym o kilka podpowiedzi ![]() Otoz, zamierzam stworzyc wlasna strone oparta o pliki txt. Powinno to dzialac na tej zasadzie, iz php dolacza plik txt (include), ktory to plik txt edytuje nie za pomoca formularza, lecz recznie, w notatniku. MySQL na serwerze nie mam, a na formularze na txt jestem za prosty ![]() Mam dlatego takie pytanie: w jaki sposob opracowac skrypt, ktory bedzie zamienial powrot karetki (czyli enter na koncu linii) na [br], a wszystkie polskie znaczki w windows-1250 na iso-8859-2? Dzialac to powinno tak, iz edytuje plik w notatniku nie baczac na [bry] i inne, a skrypt sam wszystko zamienia. Czy jest to mozliwe? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod function napisz($wejscie, $wyjscie, $tekst){
//kodowanie $kodowanie["iso-8859-2"]="±ˇ¶¦Ľ¬"; $kodowanie["Windows-1250"]="ąĄśŚźŹ"; if(!isset($kodowanie[$wejscie])||!isset($kodowanie[$wyjscie])){ if(!isset($kodowanie[$wejscie])){ echo"Kodowanie $wejscie nie jest obsługiwane<br>"; }; if(!isset($kodowanie[$wyjscie])){ echo"Kodowanie $wyjscie nie jest obsługiwane<br>"; }; } else{ $tekst=strtr($tekst, $kodowanie[$wejscie], $kodowanie[$wyjscie]); }; $tekst=str_replace("rn", "<BR>", $tekst) return $tekst; }; Potem tylko Kod napisz("Windows-1250", "iso-8859-2", "Tutaj wpisz jakiś tekst z nowymi liniami i polskimi krzaczkami")
-------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat $tekst=str_replace("rn", "<BR>", $tekst)
to nie jest dobre rozwizanie ...chociaz by z tego powodu ze enter na roznych systemach inaczej wyglada : UNIX n MAC r WIN rn jesli chodzi ci o zmiane przy wyswietleniu pliku w przegladarce to wystarczy Kod nl2br() ta funkcja doda ci Kod <br/> na koniec lini i nie musisz se juz glowy zawracac jakie entery masz na w pilku :wink:
-------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki Wam obu za pomoc
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 08:07 |