Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [html] podział strony | ramki
xyz2003
post 9.01.2007, 23:29:09
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam,

pisze tutaj poniewaz mam problem, tworze swoja pierwsza stronke, nie znalazlem jak dotad nigdzie odp.,sprawa wyglada tak, po lewej stronie mam menu z linkami do poszczegolnych stron i chcialbym aby po kliknieciu w dany link strona nie otwierala sie w nowym oknie (_blank) tylko w tym samym na srodku strony "index.php" np. w jakiejs tabeli lub czymkolwiek, jesli zmienie opcje "target=_blank" na inna np "=parents" no fakt nowe okno sie nie otwiera ale otwiera mi sie nowa strona w tym samym oknie zastepujac "index.php", jakby to zrobic aby otwierala sie w tym samym oknie na srodku strony index.php ?
prosze o pomoc!
Go to the top of the page
+Quote Post
kossa
post 10.01.2007, 00:03:06
Post #2

-----

Jeżeli stronę masz opartą na ramkach i po lewej masz ramkę z menu a po prawej ramkę z zawartością to w menu w linkach musisz ustalić target z nazwą ramki np. target="ramka_prawa". W pliku index w którym definiujesz ramki musisz podać ich atrybuty name.

Jeśli nie stosujesz ramek to target jest niepotrzebny, cała strona się przeładuje.

Łukasz

--------------------
+Quote Post
B3k
post 10.01.2007, 02:06:53
Post #3

-----

A jesli twoja strona nie jest oparta o ramki to w miejscu gdzie masz srodek strony czy gdzie jest tabela w ktorej chcesz aby byly wyswietlana dana zawartosc posloz sie linkami z parametrami np. index.php?to=glowna itd. potem umieszczasz kod php w tej tabeli
  1. <?
  2. if (is_string($_GET['to'])) {
  3. $to = strip_tags($_GET['to']);
  4. include $to.'.txt';
  5. } 
  6.  
  7. ?>

Potem tylko tworzysz pliki: glowna.txt, download.txt itd. i wrzucasz do nich adekwatna do ich nazwy tresc.

Pozdrawiam!
+Quote Post
xyz2003
post 10.01.2007, 18:01:57
Post #4

-----

wielkie dzieki Wam!!!
zastosowalem sie do rady B3K, poniewaz moja strona nie dziala na ramkach smile.gif stary uratowales mnie smile.gif musze ta strone skonczyc do jutra i dzieki temu zdaze!
dzieki jeszcze raz i pozdrawiam!
+Quote Post
dr_bonzo
post 10.01.2007, 18:04:44
Post #5

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

xyz2003: prosze na przyszlosc uzywac tagow w nazwie topiku na Przedszkolu, tym razem poprawilem

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
-donas-
post 25.11.2007, 22:49:14
Post #6

Goście

Cytat(B3k @ 10.01.2007, 02:06:53 ) *
A jesli twoja strona nie jest oparta o ramki to w miejscu gdzie masz srodek strony czy gdzie jest tabela w ktorej chcesz aby byly wyswietlana dana zawartosc posloz sie linkami z parametrami np. index.php?to=glowna itd. potem umieszczasz kod php w tej tabeli
  1. <?
  2. if (is_string($_GET['to'])) {
  3. $to = strip_tags($_GET['to']);
  4. include $to.'.txt';
  5. } 
  6.  
  7. ?>

Potem tylko tworzysz pliki: glowna.txt, download.txt itd. i wrzucasz do nich adekwatna do ich nazwy tresc.

Pozdrawiam!

@B3k

Jezeli moglbys to prosilbym o bardziej szczegolowe wytlumaczenie tego skryptu podzialu strony na czesci. Bardzo mi na tym zalezy, poniewaz nie dokonca rozumiem co gdzie nalezy umiescic.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:18