![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dopiero zaczalem sie bawic php :oops: i juz mam problem.
Jak stworzyć plik, jakiej komendy uzyc. Komenda fopen nie chce tego zrobic, a ja chce aby skrypt tworzyl nowy plik i zapisal w nim $cokolwiek. PLEASE HELP !!! z gory thx PS. co oznaczaja zmienne w komendzie fopen("plik.inc", "r+") chodzi o ta r+, albo w, albo r ? nie dokonca to kapuje -------------------- KRUChY
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat dopiero zaczalem sie bawic php :oops: i juz mam problem.
Jak stworzyć plik, jakiej komendy uzyc. Komenda fopen nie chce tego zrobic, a ja chce aby skrypt tworzyl nowy plik i zapisal w nim $cokolwiek. PLEASE HELP !!! z gory thx PS. co oznaczaja zmienne w komendzie fopen("plik.inc", "r+") chodzi o ta r+, albo w, albo r ? nie dokonca to kapuje Jako drugi parametr w funkcji fopen (czyli to "r+" , o które piszesz w PS-ie) musisz podać np. "a" czyli append (dopisywanie), "r" czyli read (czytanie), "w" czyli write (pisanie) ![]() Jeszcze ważne jest, żeby plik miał prawa dostępu do zapisu czyli 666 to wtedy możesz zapisywać do pliku w przeciwnym przypadku nic nie zapiszesz do pliku ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, ok. a co jezeli tego pliku nie ma
![]() -------------------- KRUChY
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2002 Skąd: SANOK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sposoby sa dwie
jesli np. masz już stworzony plik to mozesz mu nadać prawa z lini poleceń np. Wcommander wpisując CHMOD 777 nazwa_pliku i wtedy plik ma odczyt i zapis dla wszystkich wszystko o prawach dostepu masz tutaj: http://linuxuser.slupsk.pl/strona.php?titl...ksie&show=prawa albo jest 2 metoda czyli przy tworzeniu tego twojego pliku możesz mu automatycznie nadać prawa np. po stwozeniu pliku dodajesz chmod i nazw tego pliku (patrz poniżej) Kod chmod ("/katalog/plik", 755); // dziesiętnie; prawdopodobnie nieprawidłowo
chmod ("/katalog/plik", "u+rwx,go+rx"); // łańcuch; nieprawidłowo chmod ("/katalog/plik", 0755); // ósemkowo; poprawna wartość dla praw a reszte masz tutaj: http://pl.php.net/manual/pl/function.chmod.php ORAZ SPOSÓB 3 NAJLEPSZY czyli odrazu przy stważaniu pliku nadajesz mu prawa... i już WSZYSTKO WIESZ! Kod $fp = fopen ("/home/rasmus/file.txt", "r");
$fp = fopen ("/home/rasmus/file.gif", "wb"); $fp = fopen ("http://www.php.net/", "r"); $fp = fopen ("ftp://user:password@example.com/", "w"); reszta dokładnie i po polsku wytłumaczona TUTAJ: http://pl.php.net/manual/pl/function.fopen.php |
|
|
![]()
|
|
DZIEKI OLUS
![]() ![]() ![]() PLEASE, pomozcie jeszcze z tym logowaniem !!! jak to zrobic, jakich komend uzyc? HEEELLLPPP :!: jestem w kropce (cala noc siedzialem i kurcze wciaz nie dziala ![]() -------------------- KRUChY
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 24.06.2002 Skąd: Polska/Lubartów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na roota logujesz sie tak samo jak na wszystkich innych użytkowników, ale z tego co widzę po wpisach to dość niebezpieczne to będzie;)
-------------------- pozdrawiam adam
zapraszam http://www.jezioro.com.pl |
|
|
![]()
|
|
ok, jestem naprawde poczatkujacy i nadal nie wiem jak mam sie zalogowac przy pomocy skryptu. :cry:
Albo moze jeszcze inaczej napisze. Jak mam przy pomocy skryptu utworzyc plik w katalogu. wykonujac czynnosci podane mi wczesniej, ciagle serwer odpowiada: permision denied. ![]() ![]() -------------------- KRUChY
|
|
|
![]()
|
|
skrypt wyglada tak:
<?php $nazwa = $data1 . $data2; $file = fopen("./$typ/$nazwa.inc", "a+"); if (!$file) { $file = fopen("./$typ/$nazwa.inc","a+"); $plik = fread($file, filesize("./$typ/$nazwa.inc")); fclose($file); $nowy = "ble ble"; $file = fopen("./$typ/$nazwa.inc","w+"); fputs($file, $nowy); fclose($file); } else { $file = fopen("./$typ/$nazwa.inc","a+"); $plik = fread($file, filesize("./$typ/$nazwa.inc")); fclose($file); $nowy = "ble ble"; $file = fopen("./$typ/$nazwa.inc","w+"); fputs($file, $plik . $nowy); fclose($file); } $file = fopen("./$typ/$tytul.htm","r+"); $plik = fread($file, filesize("./$typ/$tytul.htm")); fclose($file); $film = "trala la"; $file = fopen("./$typ/$tytul.htm","w+"); fputs($file, $film); fclose($file); ?> wszystkie zmienne pochodza ze stronki, ktora przesyla je metoda POST. A serwer mi na to: Warning: fopen("./costam/jakistam.txt", "r+") - No such file or directory in /..../hfilm.php on line 21 Warning: Supplied argument is not a valid File-Handle resource in /..../hfilm.php on line 22 Warning: fopen("./dvd/bcf.htm", "w+") - Permission denied in /...../hfilm.php on line 25 ![]() ![]() -------------------- KRUChY
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Warning: fopen("./dvd/bcf.htm", "w+") - Permission denied in /...../hfilm.php on line 25
![]() ![]() zaloguj sie normalnie ftpem na konto i katalogowi 'dvd' nadaj prawa 0777 i dopiero $file=fopen('./dvd/plik.txt','w'); fwrite($file,'dupa blada'); fclose($file); nastepnie zobacz do katalogu ./dvd i powinienes tam znalezc plik.txt z wiadoma trescia |
|
|
![]()
|
|
dzieki qrcze wszystkim
![]() ![]() ![]() ![]() dziala, dziala !!!! ![]() ![]() DZIENKS, jestescie the best forum in WORLD ![]() -------------------- KRUChY
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:05 |