![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Jestem uczniem technikum informatycznego. Od półtorej roku zajmuję się php i mysql. Cały czas się kształcę, znam również podstawy C++ i Javy. W związku z tym mam pytanie: który język wybrać? A może skoncentrować się na innych językach? Gdzie mam największe szanse na wysoki zarobek? A może rozwijać się równolegle? Może to wszystko głupio brzmi, ale jestem młody i chciałbym zaczerpnąć OBIEKTYWNEJ oceny starszych kolegów, specjalistów. Wiem, że z racji tego, że jest to forum o tematyce php oceny propozycje będą raczej subiektywne. Szczególnie interesują mnie ksiązki potrzebne do kształcenia. Prosiłbym również o wyznaczenie aspektów, na których powinienem sie skoncentrować w danym środowisku(np ogólnie UML, w php: ADoDB, Smarty, MVC). Jaką bazę danych dobrać (MySQL, PostgreSQL, Oracle, MSSQL)? Wiem również, że oprócz wiedzy teoretycznej potrzebne jest również doświadczenie. Może mógłbym komuś pomóc przy jakiś drobnych projektach? Może jakieś inne pomysły i propozycje? Jestem ambitnym człowiekiem i chce kiedyś cos znaczyc w swoim srodowisku. Dlatego proszę o naprawdę szczere, niezlosliwe rady. Kazdy z was w koncu kiedys zaczynal;) Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji, Krzysztof |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
odpowiedz sobie najpierw na pytanie:
"Co chciałbyś zajebistego robić w życiu" (Laska, "dzień kojota"). A potem to rób ![]() Jak dla mnie to Java na komórki to jest przyszłość i dobrze płatna robota. -------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
highlab.pl - blog o technologiach, nauce i programowaniu |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Według mnie to młody jesteś i możesz wszystkiego się uczyć, co tylko wpadnie Ci w ręce - im więcej tym lepiej. Poza tym był temat który język jest najbardziej przyszłościowy, możesz go poczytać.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może C#?
Wszystko co chcesz w nim praktycznie zrobisz, aplikacje na pocket pc, mono jest ciągle rozwijane, superowe ide ![]() To zależy co chcesz robić, jeśli stawiasz na www to powinieneś może spróbować z pythonem i django (framework), natomiast aplikacji desktopowe czy na urządzenia przenośne to Java i C#. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Na jednym języku programowania daleko nie zajedziesz
![]() Do pisania aplikacji www polecam php. Do tego dochodzi HTML, CSS i JavaScript. Jeśli chodzi o języki kompilowane, to zdecydowanie C#. Już teraz ma ogromne mozliwości, a ciągle się rozwija. Baza danych. Najlepiej poznać kilka. Zacznij od MySQL i PostgreSQL. Reszta przyjdzie z czasem ![]() I na koniec drobna rada. Nie szukaj pracy tam gdzie najwięcej zapłacą. W życiu nie kasa jest najważniejsza. Poszukaj pracy, która da Ci satysfakcję, a nie odciski na du... Jeśli robisz to co lubisz, to już połowa sukcesu. A jeśli do tego dochodzi kasa, to jesteś w niebie ![]() Ten post edytował batman 15.11.2006, 19:05:24 -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tez wlasnie myslalem nad java. Myslalem wogole nad kombinacja php + jakas DB(web, przenosnosc), java(wiele zastosowan i przenosnosc), c++(szybkosc + mozliwosci pisania gier). Wiem ze C# i Python maja duzy potencjal, ale jednak jest to platforma ASP.NET, wiec jest to nierozerwalnie złączone z Microsoftem = płatne rozwiązania (o ile się nie mylę).
Do tej pory najbardziej koncentrowałem się na tworzeniu stron internetowych(xhtml + css), myślę, że dobrze radzę sobie z grafiką (zaczęte projekty: http://seraph-studio.pl/1.jpg || http://seraph-studio.pl/3.jpg). Może moje szczególne zainteresowanie tworzeniem stron www bierze się z tego, że dobrze sobie z tym radzę. No i myślę, że o łatwiej jest zdobyć jakieś zlecenie freelancerom piszącym w php. Cytat odpowiedz sobie najpierw na pytanie: "Co chciałbyś zajebistego robić w życiu" (Laska, "dzień kojota"). A potem to rób Odpowiadam: "Chciałbym być znanym, dobrym i dobrze opłacanym programistą, informatykiem." To jest mój cel. Teraz pozostaje tylko kwestia środka do celu;) Ten post edytował rebelkk 15.11.2006, 20:36:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nic się wiązać nie musisz z microsoftem, jest mono czyli zadziałą nie tylko pod windą, ide ? nie musisz korzystać z visuals tudio (jeszcze jest darmowe) masz csc.exe w .NET SDK. A ASP.NET potrzebuje serwera IIS tak ?
No to nie tak trudno znaleźć,a szybkość tworzenia jest imponująca ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Banerek nr 1 całkiem, całkiem. Drugi się nie otwiera.
Co do kosztów C# i platformy .NET. Kupując nowego kompa, dostaje się zazwyczaj winde. Ze stronki MS możesz zassać za free wszystkie elementy Visual Studio, IIS też jest darmowy. Poza tym pod różnymi naciskami MS idzie bardzo powoli w kierunku otwartego kodu, więc gdy skończysz studia, jest mała szansa, że sporo produktów ze stajni MS będzie darmowa. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
Do drugiej grafiki musisz w linku usunąć ")".
A wracając do tematu: M$ za dużo wydał na .NET by to wszystko porzucić no i zapomniałem wcześniej dodać jako atut C# - .NET ! ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Python maja duzy potencjal, ale jednak jest to platforma ASP.NET, wiec jest to nierozerwalnie złączone z Microsoftem = płatne rozwiązania (o ile się nie mylę). OT: Python to nie ASP.NET ![]() Ja proponuje JAVA(EJB + mobilne )+C# ( M$Win + mono) + Python ( Unixy + M$Win )+ php. Sam w tę stronę idę ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ja C# + Python + Ruby(skladnia jak python), a do webu railsy, django, asp.net, w php od czasu do czasu tez sie zdarzy cos dlubnac, ale javie mowie nie
![]() |
|
|
![]()
|
|
A z czego korzystaliście zdobywając swoją wiedzę?
![]() |
|
|
![]()
|
|
php ? www.php.net
ASP? www.asp.net (ogromne zrodlo, filmy itd) Ruby/Rails? ksiazki agile C#? centrumxp.pl (kolo 40 tutoriali i pojedyncze tutoriale) No i musze dodać oczywiscie MSDN i właśnie tam znajdziesz wszystko co może być związane z .NET. |
|
|
![]()
|
|
A własnie. Jeszcze jedno pytanie:)
Wiadomo, że najlepiej znać parę języków biegle, ale gdybyście mieli wybrać między ilością, a jakością - co byście wybrali? Np php + MySQL biegle, Java i C# słabo, czy wszystkie na podobnym - średnim poziomie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
php najnowsza wersja, ale to głównie dla obiektówki. Nie jest on tak naprawdę ciężkie, wręcz banalne a wszystko co musisz się nauczyć możesz z powodzeniem przyswoić w innych językach.
Sama baza danych MySQL to niezbyt "zaawansowana" baza danych, no w wersji 5 już sporo nadrobiła, ale nadal pozostaje w tyle. Sam temat "co jest najlepsze" masz już, raczej nie ma co gadać o tym drugi raz w tym temacie, można się przyłączyć do tamtego - tym bardziej że są tam odpowiedzi na Twoje pytania. |
|
|
![]()
|
|
W nauce programowania liczy się, czy potrafisz myśleć logicznie. Poznając jeden język bardzo dobrze, poznajesz podstawy innych języków. Zazwyczaj pętle, instrukcje warunkowe, wyrażenia regularne, obiekty, tworzy się w podobny sposób. Jedyne co się zmienia, to API.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja dodam, ze mozna sie zaznajomic z Borland Delphi- sam od tyg. siedze i walcze.
Poszukujac pomocy nie znalazlem wsparcia w polsce ![]() Wiele firm jednak pracuje na windach i chca miec programy do obslugi firm itp. mozna je zapisac takze w innych jezykach ale... (wiem z doswiadczenia) ![]() -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich. (...) Jestem ambitnym człowiekiem i chce kiedyś cos znaczyc w swoim srodowisku.(...) I to jest bardzo wazne! ambicja (no i rozum ![]() Na pewno znajdziesz ogromna liczbe ludzi znajacych php, c++, c#, jave itd. ale ogulnie to wiekszosc wie w tych jezykach "wszystkiego po troche", czyli umie zrobic dowolny program w danym jezyku ale juz gorzej jest jak bedzie trzeba grzebac w jednym z tych trodnych tematow, i tu bedziesz gora! I dam Ci jeszcze jedna rade co do php, jezyk ten mozesz traktowac jako hobby w wolnym czase, albo zeby robic jakies male zlecenia po godzinach. Bo jak bedziesz juz po studiach to i tak bedziesz mial za konkurencje gimnazjalistow i jeszcze moldszych gosci, ktorze znaja php lepiej czy gorzej ale znaja, i na pewno beda robic wszytko za mniejsze pieniadze. Ja osobiscie wybralem C# + Distributed Systems, jest to bardzo fajne i mile. A jak juz skoncze stuja to bede "Software Engineer" (po angielsku lepiej to brzmi ![]() Pozdrawiam Ten post edytował nasty_psycho 17.11.2006, 17:26:10 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wam (a może przez was) zainteresowałem się c#
![]() Co do konkurencji z gimnazjalistami to czytałem właśnie na tym forum artykuł o stawce za projekty w php(czy jakoś tak, dużo wypowiedzi bylo na ten temat) i mimo że sam mogę być uznawany za takiego "gimnazjalistę" to jednak orientuję się w zaawansowanych rzeczach związanych z php (a może nie tak zaawansowanych;) ) i każdą pracę jaką robiłem starałem się wykonywać z największą jakością i zapewnieniem bezpieczeństwa(jak na moje możliwości). Sam stałem się niejako ofiarą takiej "konkurencji", bo klient uznał, że woli kupić sobie sklep za 5zł na allegro, niż zapłacić mi za(tak myślę) lepsze wykonanie. Nie znam się za bardzo na specjalizacjach w programowaniu w danym języku, może ktoś poda więcej przykładów? No i taki mały OT: Co sądzicie o pracy za granicą? Powiedzmy UK czy Irlandia? Ja swoją przyszłość wiążę właśnie z którymś z tych krajów. Myślicie, że znajdę tam pracę posiadając dyplom inżyniera? Czy będę musiał pracować przy koszeniu trawników na początku? ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i taki mały OT: Co sądzicie o pracy za granicą? Powiedzmy UK czy Irlandia? Ja swoją przyszłość wiążę właśnie z którymś z tych krajów. Myślicie, że znajdę tam pracę posiadając dyplom inżyniera? Czy będę musiał pracować przy koszeniu trawników na początku? ![]() Nie wiem jak z Irlandia ale jeżeli chodzi o USA o dyplom mało kto pyta, raczej interesuje ich co potrafisz i czy potrafisz się z nimi dogadać. Jeżeli chodzi natomiast o koszenie trawników ... to dopóki nie złapiesz jakichś kontaktów to myślę, że przez parę tygodni będziesz musiał pokosic ![]() ![]() Specjalista zawsze znajdzie robotę. Amen! Co do wyboru technologii. Uważam że dobrze jest znać dobrze jedną i po troszku z wszystkich innych. Tak żebyś miał pojęcie co w czym zrobic najłatwiej/najszybciej/najwygodniej. Ja specjalizuję się w php, a do tego znam .Net na poziomie, który umożliwia mi zaczęcie pracy jako Junior Developer. Poza tym wiedząc więcej masz więcej do wyboru, możesz przebierać w ofertach. Ten post edytował NoiseMc 17.11.2006, 20:05:32 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobrze prawicie panowie
![]() |
|
|
![]()
|
|
To zależy od technologi..
TurboPascal jest prosty, takżę napewno nie jest to dużo czasu, ale już jeśli chcesz poznać dobrze C#, Windows Forms, .NET to jednak nie skończy się na 3 miesiącach ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 4 Dołączył: 22.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat "Co chciałbyś zajebistego robić w życiu" (Laska, "dzień kojota"). OT ![]() ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Dobrze pamietasz
![]() Z tym, że laska miał wysoko postawioną poprzeczkę, jego ojciec był królem sedesów, królem życia, a Ty takich wymagań nie masz. Co do pracy za granicą raczej nie będziesz odrazu programował tak jak ktoś już powiedział, najpierw albo troche pokosisz, albo tak jak to robił siwy tylko, że w Polsce bedziesz prowadził bar i dodawał czasem czegoś do frytek ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powrócę do głównego wątku rozmowy i odpowiem autorowi tak, sam jestem studentem infy, znam pascala, c/c++, Jave, php i mysql zacząłem się uczyć 2 lata temu, jaką droge obrać to zależy od Ciebie, ja osobiście zostaje przy php, które po części połączę z Javą, pisząc jakieś aplety na strony, albo kto wie nawet programy na komórki, wszystko zależy od Ciebie.
@rebelkk dokładnie tak jak napisał @Fuzja wszystko zależy od technologi, podstaw c++ możesz się nauczyć w parę wieczorów ale programować np. w Javie tak porządnie pisząc aplety itd to na to pół roku to minimum wg. mnie -------------------- narazie brak sygnaturki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze prawicie panowie ![]() Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka! Jest wiele rzeczy ktorych sie nie nauczysz z ksiazek tylko podczas robienia projektow i rowiazywaniu problemow zwiazanych z nimi. Zebys byl naprawde dobry w jakimkolwiek jezyku to mysle ze jakies minimum 2 lata praktyki powynny byc. A ta praktyke mozesz zdobyc doloczajac do jakiejs grupy developer-ow na sourceforge.net czy codeplex, a najlepiej pracowac w jakies firmie, ale watpie zeby chcieli zatrudnic nie doswitczonego programiste wiec pozostaje robic w porjektach open-source ![]() Cytat Nie znam się za bardzo na specjalizacjach w programowaniu w danym języku, może ktoś poda więcej przykładów? 1) Programowanie Low-level : robienie driverow, itd. 2) DirecX, OpenGL, itd... : Robienie programow graficznych (np. gry) 3) Distributed Systems: robienie programow skladajacych sie z wielu sub-systemow rozmieszczonych na roznych maszynach 4) Programowanie urzadzen mobilnych (J2ME, .NETCF): robienie programow na komurki, PDA 5) Aplikacje Webowe: Chyba sam wiesz ![]() i wiele wiele wiecej! pozdrawiam Ten post edytował nasty_psycho 18.11.2006, 12:49:50 |
|
|
![]()
|
|
"2) DirecX, OpenGL, itd... : Robienie programow graficznych (np. gry)" - od kidey gra jest pogramem graficznym ? A do prostych programó graficznych też System.Drawing
![]() |
|
|
![]()
|
|
Chewolf: A popatrz pare postow wczesniej, juz pisano o tym, ze sie pomylil. Ale gafa
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka! Jest wiele rzeczy ktorych sie nie nauczysz z ksiazek tylko podczas robienia projektow i rowiazywaniu problemow zwiazanych z nimi. Bardzo dobrze powiedziane. Spędziłem na studiach około roku, pisząc aplikacje "do szuflady". Wtedy myślałem, że zjadłem wszystkie rozumy (i kilka książek ![]() -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
"2) DirecX, OpenGL, itd... : Robienie programow graficznych (np. gry)" - od kidey gra jest pogramem graficznym ? A do prostych programó graficznych też System.Drawing ![]() w System.Drawing mozesz gora zrobic jakis wypasiony control (no moze jeszcze jakies kwadraciki i koleczka ![]() a mowiac grafika mialem na mysli multimedia, 3d, itd , czyli wszystko co jest w grach Ten post edytował nasty_psycho 19.11.2006, 15:54:36 |
|
|
![]()
|
|
Ja bym dodał jeszcze framework XNA.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Ja bym dodał jeszcze framework XNA. http://msdn.microsoft.com/directx/xna/ Z samego URL-u widac ze to jest czesc DirectX ![]() a Poza tym, to prawie wszystkie biblioteki graficzne w .NET operaja sie na oryginalnej wersji DirectX, i wiekszosc ich metod wywoluja natywne funkcie (P/Invoke). Wiec pozostaje przy swoim zdaniu ze do grafiki to DirectX ! ![]() Ten post edytował nasty_psycho 19.11.2006, 16:23:37 |
|
|
![]()
|
|
Aja przy swoim, directx ale nie czysty, xna.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ze stronki MS możesz zassać za free wszystkie elementy Visual Studio no tak, ale czy to http://msdn.microsoft.com/vstudio/express/visualcsharp/ ma ograniczenia czasowewww.asp.net centrumxp.pl Zbieram teraz powoli rożnorodne materiały, filmy itd. Tylko jakoś nie umiem się doszukać konkretnego manuala. Jakby ktoś mógł pomóc byłbym wdzięczny. rebelkk znalazłeś jeszcze coś ciekawego o c# ja mam coś takiego ![]() i tu coś jescze http://www.developer.com/net/csharp/ Ten post edytował enigma 25.11.2006, 10:32:08 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Zbieram teraz powoli rożnorodne materiały, filmy itd. Tylko jakoś nie umiem się doszukać konkretnego manuala. Jakby ktoś mógł pomóc byłbym wdzięczny. Prosze: http://www.microsoft.com/downloads/details...;displaylang=en Jest manual, sample, narzedzia, itd. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widzę, że w temacie przeważa C# i .NET.
Ja ze swojej strony polecam Javę. Ogrom możliwości (od J2EE po J2ME), świetne technologie (JAXP/StAX, JTA, JSP+Servlety, JDBC, JPA, JCR!), wspaniałe, a co ważniejsze cała gama darmowych IDE (eclipse [+ pluginy do j2ee], netbeans [j2ee/j2me], sun creator [j2se/j2me/j2ee], bea workshop [j2ee, okrojone do JSP/Servletów]). Jeśli więcej słyszysz o Microsofcie to raczej przez marketing niż przez faktyczną wyższość C# nad Javą. Java bardzo dobrze współpracuje np z PostgreSQL, MySQL, nie jest problemem Oracle. Co tylko chcesz. Wszystko jest w zasięgu Twoich dłoni. Ten post edytował splatch 28.11.2006, 10:13:15 -------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]()
|
|
Jakieś argumenty dlaczego Java jest lepsza niż C# ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakieś argumenty dlaczego Java jest lepsza niż C# ? Właśnie o to samo miałem się spytać.. Bo z tego co podałeś na swoim blogu masz małe doświadczenia z Javą.. Natomiast ja w pracy widzę dużą aplikację napisaną w C# i Javie. Ta w Javie ślimaczy - szkoda gadać. Pozatym rozmawiałem z zawodowym programistą, który programuje m.in. w Javie i C#. Twierdzi, że ostatnio bardziej docenili C# i więcej projektów w C# piszą. Jedni wolą Jave drudzy C# (uważam że obydwa powinno się znać po trochu) ale każdy pisze w tym co chce. Ten post edytował J4r0d 27.11.2006, 19:59:00 -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie o to samo miałem się spytać.. Bo z tego co podałeś na swoim blogu masz małe doświadczenia z Javą.. Skromność splatcha ![]() Wierz mi, w pracy szaleje w Java, nie mam pojęcia skąd jego skromność. A poza tym Tak jak ~J4r0d napisałeś: jedni wolą to, drudzy to. Tak naprawdę to Java i C# nie mają nad sobą nawzajem żadnej przewagi, żaden język nie jest lepszy od drugiego. Choć sam osobiście C# tylko liznąłem a znam Java, niemniej jednak wiem na pewno że na moją ilość plusów dla Java ktoś może przytoczyć taką samą ilość plusów dotyczących C#. Z minusami byłoby pewnie podobnie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakieś argumenty dlaczego Java jest lepsza niż C# ? Proszę nie traktować poniższych zdań jako obracanie kota ogonem. To, że ja wolę Javę, to tylko i wyłącznie moje odczucie poparte jakimiś mniejszymi czy większymi interakcjami z tym językiem. Równie dobrze mogę spytać, o jakieś argumenty dlaczego jest gorsza? Oczywiście możemy stawiać się w szachu, obwarowywać swoje twierdzenia i tak dalej, ale to do niczego nie doprowadzi, ponieważ ja wierzę w Javę, a Ty w C#. Abyśmy mogli się wzajemnie przekonać musielibyśmy spróbować zrobić razem jakąś aplikację w C# i Javie. Porównać czasy, razem poszukać optymalnych rozwiązań, zarówno dla jednego języka jak i drugiego. Skoro nie można dowieść czegoś teoretycznie, trzeba to zrobić empirycznie. Fuzja Jeśli masz jakieś argumenty dlaczego Java mogła by być gorsza to proszę podaj je, postaram się na nie odpowiedzieć. Właśnie o to samo miałem się spytać.. Bo z tego co podałeś na swoim blogu masz małe doświadczenia z Javą.. Natomiast ja w pracy widzę dużą aplikację napisaną w C# i Javie. Ta w Javie ślimaczy - szkoda gadać. Pozwól, że pominę ten argument ad person, ponieważ dyskusja nie polega na udowadnianiu niewiedzy i podważaniu autorytetu oponenta. Skupmy się na C# i Javie, dobrze? Nie znam technologii związanych z C# dlatego też ciężko mi powiedzieć jak bardzo odbiegają one od tych, które znam dla Javy. Mogę Cię zapewnić, że Java może działać stabilnie aplikacja o dowolnym rozmiarze. Problemem jest: 1. Optymalizacja kodu 2. Odpowiednie ustawienia VM. Jako dowód opiszę pewną historię. W pracy mam do czynienia z nową wersją pewnego oprogramowania napisanego w php. Z początku 1 zapytanie HTTP obsługiwane przez php trwało około 0,12 s, podczas gdy aplikacja realizująca to samo w ASP robi to w ciągu 0,015s. Ogromna różnica prawda? Po optymalizacji kodu, bazy danych, zapytań, wykluczeniu zbędnego kodu czas spadł do 0,019s. Różnica jest ogromna, prawda? Dodam, że 0,015s ASP osiąga w środowisku produkcyjnym, podczas gdy php 0,019s w środowisku developerskim, bez zastosowania optymalizatora i tak dalej. Sam widzisz, że gdyby wyciągnąć pochopne wnioski, ASP byłoby, jeśli dobrze liczę, około 8 razy szybsze. Teraz jest szybsze odrobinę. Odrobinę, którą zyskamy stosując optymalizator. Po odpowiednich zabiegach przyśpieszyliśmy aplikację napisaną w php o 6 razy. Poza tym rozmawiałem z zawodowym programistą, który programuje m.in. w Javie i C#. Twierdzi, że ostatnio bardziej docenili C# i więcej projektów w C# piszą. Wybacz, ale to żaden argument. Ja jestem zawodowym programistą, mike_mech jest zawodowym programistą, cała rzesza ludzi z forum to zawodowi programiści. To, że większość korzysta z php nie świadczy o tym, że jest ono najlepsze do wszystkiego. Kontynuując Twój tok myślenia, firma w której pracuję doceniła ostatnio Javę. Piszemy sporą aplikację w oparciu o ten język, ale czy to coś znaczy? Nic. Piszę w php i jakiś czas w Javie, coraz bardziej doceniam to ostatnie, ale czy to coś znaczy? Nic. To, że ktoś korzysta z jednego bądź drugiego języka, z takiej czy innej platformy nic nie znaczy. Ważne jest to ile czasu oszczędza programista a jeszcze ważniejsze jak użycie konkretnej platformy przekłada się na zysk firmy. Ten post edytował splatch 28.11.2006, 11:04:41 -------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozwól, że pominę ten argument ad person, ponieważ dyskusja nie polega na udowadnianiu niewiedzy i podważaniu autorytetu oponenta. Skupmy się na C# i Javie, dobrze? Nie zamierzam niczego podważać - nie o to chodzi. Nie znam technologii związanych z C# dlatego też ciężko mi powiedzieć jak bardzo odbiegają one od tych, które znam dla Javy. Mogę Cię zapewnić, że Java może działać stabilnie aplikacja o dowolnym rozmiarze. Problemem jest: 1. Optymalizacja kodu 2. Odpowiednie ustawienia VM. I tu się zgadzamy. Być może za bardzo jestem już zrażony do Javy.. Wybacz, ale to żaden argument. Ja jestem zawodowym programistą, mike_mech jest zawodowym programistą, cała rzesza ludzi z forum to zawodowi programiści. Nie zamierzam podważać Waszego doświadczenia bo nie o to chodzi. Pisząc o zawodowym programiście miałem na myśli człowieka, który od kilku/kilkunastu lat pisze soft i go wdraża, który ma już spore doświadczenie.. To, że większość korzysta z php nie świadczy o tym, że jest ono najlepsze do wszystkiego. Ja nic takiego nie powiedziałem. To, że ktoś korzysta z jednego bądź drugiego języka, z takiej czy innej platformy nic nie znaczy. Ważne jest to ile czasu oszczędza programista a jeszcze ważniejsze jak użycie konkretnej platformy przekłada się na zysk firmy. Amen. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do M$ softu. Tak tylko dodam, warto jest ściągnąć to co teraz dają za free a jest tego trochę,a w przyszłości poszukać uczelni która jest partnerem MSDNAA. Podobno mają długo nie zwlekając rzucić nawet szybko Viste.
A opłaca się bo możesz się dzięki temu nauczyć wszystkiego na najnowszych platformach M$, bo z tego co pamiętam to dają teraz już prawie wszystko chyba poza officem, ale to można sobie podarować ![]() |
|
|
![]()
|
|
Co do M$ softu. Tak tylko dodam, warto jest ściągnąć to co teraz dają za free a jest tego trochę,a w przyszłości poszukać uczelni która jest partnerem MSDNAA. Podobno mają długo nie zwlekając rzucić nawet szybko Viste. A opłaca się bo możesz się dzięki temu nauczyć wszystkiego na najnowszych platformach M$, bo z tego co pamiętam to dają teraz już prawie wszystko chyba poza officem, ale to można sobie podarować ![]() Właśnie, MSDN i .NET. Do jego zalet bez wątpienia należy zaliczyć dość prężne środowisko akademickie. Na wielu uczelniach istnieją jakieś kółka zajmujące się w mniejszym i większym stopniu .NET, podczas gdy Java i Sun jak by nie patrzeć pod tym względem jest w tyle. Wczoraj wysłałem zapytanie do Suna z zapytaniem czy planuje on podjąć odpowiednie kroki w celu popularyzacji Javy/EE w środowiskach akademickich. Być może uzyskam odpowiedź.. ![]() -------------------- Łukasz Dywicki
|
|
![]()
|
|
Dobrze powiedziane być może
![]() Najchetniej poznalbym oba jezyki, jednak sam sie juz zrazilem do javy bardzo nieudolna ksiazka, tak wiec juz mnie odrzuca sama nazwa. A tak na powaznie to tak jak powiedzial mike_mech zawsze znajdziesz tyle argumentow na plus w jednym jezyku co i w drugim, trzeba by naprawde porownac w praktyce. |
|
|
![]()
|
|
Dobrze powiedziane być może ![]() Najchętniej poznałbym oba języki, jednak sam się już zraziłem do javy bardzo nieudolną książką, tak wiec już mnie odrzuca sama nazwa. Domyślam się, że miałeś do czynienia z Thinking in Java, współczuję Ci. Sam otarłem się o większą połowę tej książki. Dziwi mnie opinia wielu osób, że jest to najlepsza książka. Co dwa lata mamy nowe wydanie, które dodaje kolejne porcje totalnie bezużytecznych przykładów i gromadę nic nie znaczącego tekstu. Nie brak również krytycznych zdań (polecam zapoznanie się z tym tekstem) na temat Bruce'a Eckela. Pozostaje mi tylko wyrazić szczery żal, że tak mocno jesteś zniechęcony do Javy. A tak na poważnie to tak jak powiedział mike_mech zawsze znajdziesz tyle argumentów na plus w jednym języku co i w drugim, trzeba by naprawdę porównać w praktyce. Ok, to kiedyś kiedy Ty podciągniesz się z C#, a ja z Javy postawimy np jakąś usługę sieciową i będziemy się przy jej użyciu komunikować w celu wymiany. Nie wiem jeszcze co to by mogło być.. może jakiś system do zarządzania flotą MZK? ![]() -------------------- Łukasz Dywicki
|
|
![]()
|
|
Pewnie nie jestem pierwszy, że odrazu wyczułeś, że chodzi o thinking in java.
To jest jedna z gorszych książek jakie czytałem, nadawała się tylko do odsprzedaży ![]() A swoją drogą jaką książke polecasz ? Ten post edytował Fuzja 28.11.2006, 17:03:59 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a w przyszłości poszukać uczelni która jest partnerem MSDNAA. no to jest dobre, ja mam takie coś na uczelni ![]() Domyślam się, że miałeś do czynienia z Thinking in Java, współczuję Ci. a ja zamierzałem to kupić ![]() ![]() więc podobnie jak Fuzja pytam: co warto kupić z polskich pozycji ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mialem 1 semestr javy klepalismy aplety to kolesie placili i plakali zeby im progsy zrobic. mimo iz mielismy ksiazke gdzie byly opisane glebokie podstawy.
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Pewnie nie jestem pierwszy, że od razu wyczułeś, że chodzi o thinking in java. (..) A swoją drogą jaką książkę polecasz ? Core Java 2, techniki zaawansowane. Omawia J2SE w wersji 1.5 (5.0 albo jak ktoś woli). Core Java 2, podstawy. Trochę starawa, oparta na wersji 1.3. Na amazonie jest dostępne drugie wydanie, niestety w Polsce już nie. Jeśli masz możliwość ściągnij przykładowy rozdział z heliona i zobacz czy rzeczywiście to jest to, czego szukasz. ![]() -------------------- Łukasz Dywicki
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wam (a może przez was) zainteresowałem się c# ![]() Manual msdn.com jest tam dosłownie wszystko kopalnia wiedzy - zreszta to najlepszy manual z jakimkolwiek miałem do czynienia. Jak znasz podstawy javy to nic Ci nie jest potrzebne opócz msdn do programowania w C# bo c# jest niejako udoskonaloną wersją j# wywodzącej sie wlasnie z JAVY. A jaki jezyk wybrac jeśli chodzi o zarobki to koniecznie jeden z dwóch java albo c# technologie przodujące i najbardziej rozwijane. Szybko można coś zbudować w obu językach małymi nakładami. Jednak z drugiej strony jeśli chcesz sie uczyć to zdecydowanie na razie powinieneś sie zając javą SE bo tam musisz czasem coś wymyśleć a w c# wszystko jest gotowe tylko połacz kropki ![]() Pozdrawiam i życze trafnego wyboru -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heh...
Ciagle slysze ze JAVA jest wolna... NIE! Wolna jest aplikacja napisana przez programiste. Z Definicji JAVA bedzie wolniejsza od tego samego skrawka kodu np: w C. Prawda. Ale implementacja pewnego algorytmu w JAVA moze byc prostrza i dokladniejsza niz w C, przez co nadrabiamy ta roznice. Jesli programista napisze kiepski algorytm to kazda aplikacja bedzie wolna bez wzgledu na to czy to JAVA czy c# czy php czy C. Znajomy powiedzial mi jakis czas temu (Programowal w c#) Przerzucil sie na JAVA mowi Super platforma. Ja w szkole mam C#... Ale aby przerzucic sie z C# na JAVE to duzo czasu nie zajmie - skladnia prawie identyczna, oop, duze zaplecze dokumentacji. Pamietam jak kumpel z firmy napisal wykres gantt'a w JAVA. Slimaczyl sie strasznie przy skalowaniu. Po prostu zeby zrobic Zoom'a trzeba bylo z 10 sekund poczekac. Nastepnego dnia przepisal algorytm i smigalo. Praktycznie klik i juz widzimy efekt zoom'a. Caly czas sadze ze JAVA jako JAVA bedzie wolniejsza zawsze, bo wchodzi do tego kod posredni, ale to jak programista wykorzysta jej potege - to inna kwestia. Dobry kod = dobry szybki program. Bez wzgledu na platforme. Jesli mialbym wybierac C# czy JAVA... Trudno powiedziec. Jesli chodzi o wieloplatformowosc - to JAVA. W innym przypadku nie potrafie odpowiedziec na to pytanie. |
|
|
![]()
|
|
jeśli chcesz sie uczyć to zdecydowanie na razie powinieneś sie zając javą SE bo tam musisz czasem coś wymyślać a w C# wszystko jest gotowe tylko połącz kropki ![]() Mówisz, że w "w C# wszystko jest gotowe", proszę podaj jakiekolwiek przykłady by argument nabrał wagi. ![]() -------------------- Łukasz Dywicki
|
|
![]()
|
|
I o to mi chodzi
![]() ![]() Poza tym, czy ta książka pomimo wieku, nadal jest przydatna i obowiązuje ? Ten post edytował Fuzja 29.11.2006, 14:46:13 |
|
|
![]()
|
|
I o to mi chodzi ![]() ![]() Poza tym, czy ta książka pomimo wieku, nadal jest przydatna i obowiązuje ? Szczerze, to odradzam pierwszą część. Ilość przedawnionych informacji jakie niesie jest zbyt duża. Lepiej kupić drugą część która jest aktualna i jeszcze trochę będzie "na czasie", ponieważ Java 6.0/Mustang wychodzi dopiero w przyszłym roku. Są w niej absolutne podstawy jak konsola, obsługa plików etc. To wszystko można spokojnie znaleźć w tutorialu Suna na stronie z tym, że w języku angielskim Z resztą obie książki są tłumaczeniem oficjalnego podręcznika. -------------------- Łukasz Dywicki
|
|
![]()
|
|
Poswiece sie dla dobra sprawy i sproboje z java z Java. Kompendium Programistow z helionu. Mam nadzieje, ze nie spsuje se swiat
![]() Edit: A co powiesz o springu ? Dobry fw czy nie ? Jakie są korzyści z jego stosowania ? Co ułatwia? Ten post edytował Fuzja 29.11.2006, 16:40:49 |
|
|
![]()
|
|
Poswiece sie dla dobra sprawy i sproboje z java z Java. Kompendium Programistow z helionu. Mam nadzieje, ze nie spsuje se swiat ![]() Edit: A co powiesz o springu ? Dobry fw czy nie ? Jakie są korzyści z jego stosowania ? Co ułatwia? Framework jest świetny. Oparty na kontenerze Inversion of Control, troszkę konfiguracji, ale zysk nieprawdopodobny. Każdy element możesz wymienić, każdy element możesz rozszerzyć, używasz istniejącego kodu bez problemów z jego przenoszeniem, ponieważ nie jesteś uzależniony od frameworka. Przede wszystkim Spring nie jest inwazyjny jak był np, Avalon. Jest po prostu czymś, co ułatwia i przyśpiesza pracę. W jego oparciu możesz budować z powodzeniem aplikacje webowe. Bardzo łatwo jest go wpiąć w JSF (Java Server Faces), JSP (Java Server Page), używać wspólnie z wiodącymi ORMami dla Javy tj Hibernate, implementacjami JDO (Java Data Objects)/JPA (The Java Persistence API), Toplinkiem (ORM rozwijany przez Oracle) czy też na własnym kodzie budowanym w oparciu JDBC i JDBC Templates. Możliwa jest też integracja z EJB (Enterprise Java Beans). Jest coś takiego jak Spring Web Flow, czyli modelowanie flowu, krok po kroku gdzie masz trafić. Projekt bardzo dobry, jest wciąż rozwijany. Nie jest problemem stworzeniem prostej usługi sieciowej, ponieważ zmienia się tylko widok (zupełnie jak w Agavi). Nie mniej nie radzę zaczynać nauki Javy w oparciu o Springa. By docenić jego zalety musisz poznać najpierw wady tworzenia stron w Javie! :] Od czego zacząć? Od dokumentacji Krótkiego wprowadzenia Dłuższego omówienia późnej przyda się ide i google naturalnie. -------------------- Łukasz Dywicki
|
|
![]()
|
|
Spring nadaje sie tylko do aplikacji webowych ?
Bo stron w javie napewno nie bede chcial tworzyc, od tego mam asp ![]() |
|
|
![]()
|
|
Spring to głównie www. Jest to alternatywa dla ciężkiej technologi jaką było EJB i EJB 2 (trójka jest nieco odciążona). Nie mniej, każdy z jego komponentów możesz wykorzystywać oddzielnie.
Do tworzenia zwykłych aplikacji Spring RCP. -------------------- Łukasz Dywicki
|
|
![]()
|
|
Ok,a co z ide ?
Jbuilder ? Eclipse ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest jeszcze Jcreator bardzo dobry dla początkujących
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eclipse ? Jeśli chodzi o php to mozna się zastanawiać, ale jeśli chodzi o Java to odpowiedź brzmi: oczywiście, że Eclipse.Poza tym ceny JBuildera to: - Enterprise New User ($1,999.00) - Enterprise Upgrade ($999.00) - Professional New User ($799.00) - Professional Upgrade ($479.00) - Developer ($399.00) - Developer Upgrade ($199.00) A Eclipse to $0. |
|
|
![]()
|
|
Ok, no to eclipse
![]() Dzięki splatch za przekonanie do javy, teraz całe święta spędze nad nią i się nie obraź jak będe Ci dupe truł na ircu o jakieś banały ![]() Chętnie podjąłbym się również tematu jsp, co powiesz o : http://helion.pl/ksiazki/jsjsp1.htm chodzi mi raczej o to czy kwestie przez nią poruszane są potrzebne czy może zupełnie bezużyteczne. Ten post edytował Fuzja 30.11.2006, 20:50:27 |
|
|
![]()
|
|
Fuzja, a może Head First Servlets & JSP? Za książką przemawia lekki styl oraz "nowsze" wydanie. Sugeruję się tu w dużej mierze JSTL, które można by nazwać JSP "na poważnie", a które nie jest opisane w Twojej propozycji. Samo JSP jest ubogie, dopiero z JSTL staje się bardzo funkcjonalne. Warto poszperać też za JSF. Według niektórych jest to najlepsze podejście jakie można było wynaleźć dla stron. Osobiście nie mam zdania nt. JSF, ponieważ jeszcze nie używałem.
Co do darmowych IDE: J2EE: Bea Workshop for JSP (niekomercyjnie, wymagana rejestracja) Eclipse + JST (J2EE Standard Tools Project) Sun Studio Creator (niekomercyjnie, wymagana rejestracja) J2SE: Eclipse Net Beans JDeveloper (niekomercyjnie, wymagana rejestracja) Ten post edytował splatch 1.12.2006, 09:29:53 -------------------- Łukasz Dywicki
|
|
![]()
|
|
No właśnie sprawdziłem daty, i ta z headfirst jest rzeczywiscie nowsza, tylko sciagnalem z ftp listingi i skladnia mnie troche zniecheca, chociaz podobna do asp, zastanowie sie, pierw spedze pare nocy z czysta java
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Caly czas sadze ze JAVA jako JAVA bedzie wolniejsza zawsze, bo wchodzi do tego kod posredni, ale to jak programista wykorzysta jej potege - to inna kwestia. W .net też jest tworzony kod pośredni i aplikacje napisane na tej platformie kompilowane są za każdym uruchomieniem programu z kodu pośredniego Przez to odpalenie aplikacji trwa bardzo długo, ale własnie dzięki temu zyskuje możlwości optymalizacji dokonywanej przez deweloperów MS którzy zrobili juz 3 wersje .neta :] -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 06:33 |