![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie. Mam pytanie bo piszę sobie proste skrypty jednak ciągle mam problemy z takimi adresami index.php?strona=kontakt&costam itd. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Pierwszą część najczęściej robie to za pomocą switch np swtich ($strona){ case 'kontakt':{ include 'kontakt.php'; break;} } Taki kod umieszczam w miejscu gdzie wyświetla się treść stronki i powstaje wtedy taki adresik: index.php?strona=kontakt Jednak co zrobić aby w księdze umożliwić dodawanie wpisu dopiero po kliknięciu na link prowadzący do formularza? Nie wiem jak zrobić taki adres index.php?strona=ksiega&dodaj Oczywiście dodaj byłoby formularzem do dodawania wpisu. Bardzo zalezy mi na tego typu linkach. Oto kod księgi:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najważniejsze - zapamiętaj i stosuj się, bo każdy przy każdej okazji będzie ci mówił to samo.
Nie używaj zmiennych globalnych! Z tego co widać u ciebie, używasz ich. Jeżeli przekazujesz zmienne do skryptu przez adres strony, masz je dostępne w tablicy $_GET, i z tejże właśnie korzystaj. Więc po pierwsze, zamiast niechże będzie swtich . Po drugie, skoro masz strukturę zbudowaną w taki właśnie sposób, potrzebujesz dodać do niej kolejny poziom. Popatrz, na podstawie zmiennej index.php?strona=kontakt decydujesz, że należy wyświetlić stronę dot. kontaktu. I teraz, w obrębie tej strony musisz podjąć kolejną decyzję czy pokazujesz treść czy formularz (w uproszczeniu). Skoro odpowiada za to kolejna zmienna, załóżmy taki URL: index.php?strona=kontakt&akcja=dodaj powinieneś skonstruować coś takiego:
Teraz, jeżeli masz URL - index.php?strona=kontakt - nie ma zmiennej $_GET['akcja'] lub zmienna ta nie równa się "dodaj", pierwszy warunek nie zostaje spełniony, includuje się kontakt.php. Jeżeli natomiast masz taką zmienną i ma ona wartość "dodaj", includuje się kontakt_dodaj.php. pozdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:12 |