![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie!
Przeglądając wiele artykułów dt. instalacji Apache/php/MySQL nie znajduję odpowiedzi na kluczowe dla mnie pytanie. Chciałbym się dowiedzieć, czy żeby na domowym localhostcie mógłbym korzystać z SQL nie instalując serwera bazy danych tylko łącząc się z bazą na innym serwerze. Chodzi mi, aby tylko uaktywnić moduł php: MySQL, połaczyć się z serwerem i używać go? Uaktywniając moduł MySQL, żadna informacja na phpinfo() się nie pojawiła, więc jestem tym odrobinę zmartwiony. Dziękuję za odpowiedzi Maciej |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz zainstalowac (chyba o to chodzi) php z obsługą mysql a serwer możesz mieć gdzie chcesz (kwestia połączenia się z nią)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php nie instaluję w sposób taki jaki słowo instalacja wskazuje. Instalacja apache, załadowanie modułu php, a dalej MySQL bez pośrednio z php, nie chcę instalować MySQL, tylko ładuję konkretne extension, ale mimo edycji php.ini to nic nie pojawia się na stronie phpinfo(), sprawdziłem na wszelki wypadek zmianę na innej zmiennej, np. register_globals i to się przestawia bez problemu, czyli wina tutaj nie tkwi.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na jakim OSie instalujesz to cudo.
Czy używasz jakiegoś programy 3w1 (typu XAMPP itp)? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat obsługą mysql a serwer możesz mieć gdzie chcesz A właśnie, że nie: większość ISP-ów blokuje możliwość zestawiania zewnętrznych połączeń z bazą. BTW: http://www.freesql.org/ -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Ale to już są ustawienia konkretnego systemu.
NetArt i home.pl nie blokują dostępu z zewnątrz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
a skąd, własnoręcznie zainstalowane naj wersje Apache, PHP5 i wszystko działa poprawnie. Wczoraj byłem zmuszony dodać jeszcze MySQL więc w php.ini ustawiłem odpowiednio extension_dir i odkomentowałem extension=mysql.dll i nie pomaga... przypomniam ze nie instalowałem żadnego serwera MySQL
|
|
|
![]()
|
|
a skąd, własnoręcznie zainstalowane naj wersje Apache, PHP5 i wszystko działa poprawnie. Wczoraj byłem zmuszony dodać jeszcze MySQL więc w php.ini ustawiłem odpowiednio extension_dir i odkomentowałem extension=mysql.dll i nie pomaga... przypomniam ze nie instalowałem żadnego serwera MySQL Nie musisz instalować mysql tylko moduł do jego obsługi w php (nie wystarczy tylko odkomentowac linijkę). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
a byłbyś tak miły i powiedział mi jak to zrobić? W internecie znajduje tylko poradniki z instalacją serwera bazy danych a nie samego modułu.
|
|
|
![]()
|
|
Nigdy nie robiłem tego na windowsie (Do windowsa polecam zestawy zapakowane 3w1)
Na *NIX wpisz ./configure --help lub make options instalując php (nie wiem jaką masz dystrybucję) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat W internecie znajduje tylko poradniki z instalacją serwera bazy danych a nie samego modułu. Pod Windą: w pliku php.ini masz sekcję extensions. Znajdź extension=php_mysql.dll i usuń z niej średnik. Zrestartuj Apache i tyle. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
no wlasnie nic sie nie zmienia po wlaczeniu modulu mysql poprzez odkomentowanie tej linii, nawet jak zmienialem nazwę, nie dostawałem żadnego errora, że znaleziono błąd... chyba coś jest nie tak
|
|
|
![]()
|
|
A php_info" title="Zobacz w manualu php" target="_manual pokazuje, że rozszerzenie jest załadowane?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
szukanie ciągu mysql (bez wzgledu na wielkosc znakow) nie przynosi zadnych rezulatow
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:08 |