![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2002 Skąd: Pszczyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Jakie są Waszym zdaniem różnice pomiędzy tymi systemami obsługi szablonów. Co jest bardziej popularne, praktyczne, elastyczne, sprawne, szybsze, łatwiejsze w obsłudze i utrzymaniu itd. itp. Znam osobiście PEAR'a i uważam że jest całkiem niezły (choć ma kilka niedociągnięć oraz nędzną dokumentację ... - może znacie jakieś ciekawe opisy lub stronki :) ). Nie wiem czy warto się nauczyć SMARTY i zacząć go stosować. Dlatego pytam o to Was ... Pozdro ::faster |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Hmm... Jakoś nie wydaje mi się aby PEAR to był system obsługi szablonów...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2002 Skąd: Pszczyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Hmm... Jakoś nie wydaje mi się aby PEAR to był system obsługi szablonów...
A znasz PEAR'a? Wiem dobrze, że PEAR posiada o wiele więcej możliwości z czego jedną z nich jest obsługa szablonów... klasy IT oraz ITX !!! Używam .. ;) Pozdro |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
No właśnie.. "jedną z nich" - to tak jakby porównywać kalkulator i telewizor. Można - oba coś pokazują na ekranie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie będę filozofował .. nie na tym polega moje pytanie. Jeżeli nie chcesz odpowiedzieć na moje pytanie to nie ...szkoda ... wydaje mi się, że wyraziłem się jasno. Chodzi mi o różnice w obsłudze szablonów pom. JEDNĄ Z KLAS SYSTEMU ROZSZERZŃ DLA php O NAZWIE PEAR KLASA TA NOSI NAZWĘ "IT" (ORAZ JEJ POCHODNA "ITX") - A SYSTEMEM OBSŁUGI SZABLONÓW O NAZWIE SMARTY.
Jaśniej nie potrafię ... ;) Pozdro. |
|
|
![]()
|
|
No teraz to ja już rozumiem
![]() Osobiście nie znam PEAR::IT ale poważnie wątpię, czy ma takie możliwości jak (pozanawany włąśnie przezemnie) SMARTY. Wydaje mi się, że nauczenie się tego drugiego do dobry pomysł. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
heh, scanner, chyba jakaś kawa by się przydała
![]() IT: Zalety: - Prostota. - w przypadkach prostego kodu - szybkość, z uwagi na to, ze opiera sie głównie na podmianie odopiwednich wyrażeń na ich odpowiedniki. Wady. - dokumentacja po niemiecku - bardzo ograniczone możliwości, sporwadzajace sie do podmiany wybranych fragmentów, oraz powtarzania pewnych bloków - gorsze czasy, w przypadku dużych projektów. Smarty: zalety (wymieniane były już nie raz, ale w skrucie): - autorski syetem prekomilacji temlatesów - połączenie z systemem Cache - bardzo rozbudowane możliwości pracy z templates, np. if,else, foreach, for, oraz molziwosć wykożystania modyfikatorów w postaci zarówno własnych funkcji jak i funkcji php - szybkość w przypadku większych projektów - przejżysta budowa modułowa, pozwalajaca w prosty sposób na dostosowywanie systemu do własnych potrzeb. - BARDZO przejrzysta dokumentacja, w dużej cześci już spolszczona. Wady. - w przypadku bardzo małych projektów - nieco gorsze czasy - z uwagi na większą funkcjonalność - bardziej słożona obsługa i to zarówno po stronie templates, jak i php Podsumowując.... WARTO uczyć się SMARTY... ![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Cytat heh, scanner, chyba jakaś kawa by się przydała Kawa sux - nie pijam juz prawie 3 lata. Ale mam usypiającą atmosferę w robocie - to dlatego.
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki ... i o to chodziło :). Teraz mam podstawy aby zacząć zabawę ze SMARTY!
Fakt, IT jest prosty jak drut ale jak wspominałem ma ograniczenia które jak widzę SMARTY rozwiązuje ;) ... Dziki DeyV & scanner ;) pozdro |
|
|
![]()
|
|
Cytat Dziki DeyV A nawet z lekka szalony....
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2003 Skąd: Szczecin->niebuszewo->*(next to window) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak slucham co madre glowy mowia i choc nie wiem za bardzo po co mi smarty bo chyba go wyprubuje
![]() -------------------- Jeśli życie to kara to nieźle nabroiłem ;-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat - BARDZO przejrzysta dokumentacja, w dużej cześci już spolszczona.
Czy oprocz tej czesci tlumaczenia, dostepnej na stronie rzseattle.piwko.pl jest jeszcze gdzies jakas czesc manuala po polsku dostepna? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:19 |