Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Jezyk jutra ?
dzesi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam mam pytanko,Więc chciałbym poznać waszą opinie na temat j2ee i java co o niej myślicie itd ,czy zamierzacie sie uczyć tego jezyka ?
-------------
ps:pytam sie dlatego ze coraz wiecej firm szuka programistow java/j2ee
-------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Fuzja

-----

Javy wato sie uczyć, ma dosyć łatwa składnię i nie jest trudna, natomisat językiem przyszłości myslę, że jest C# szczególnie po wyjściu wersji 3.0.
Nadal warto uczyć się także C++.
+Quote Post
batman

Grupa: Moderatorzy

Moim zdaniem przyszłość należy do php. W wersji 6 ma się pojawić kilka ciekawych rzeczy. Moim zdaniem najciekawszą bedą przestrzenie nazw. Ponadto w PHP5 jest dostępna, jak narazie uboga, SPL, dzięki, której da się zrobić pewne rzeczy znacznie szybciej niż, przy użyciu standardowych funkcji (np. iterowanie przez podkatalogi). Do tego w php można pisać aplikacje "okienkowe".
+Quote Post
Master Miko

-----

Moim zdaniem najważniejsze języki które będą się liczyć to php i C#... do tego dochodzi jeszcze C++ i może java, ale jakoś słaba jest tendencja na jave, choć powstają w niej ambitne projekty.
+Quote Post
batman

Co do C# jeszcze jestem skłonny przyznać rację, ale Java jest raczej językiem przeszłości. Od dawna był to bardzo mulący język, a aplikacje w nim napisane strasznie wolno działały. Obecnie uległo to poprawie, ale niesmak pozostał (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ponadto, języki tworzone na podstawie Java i C++ czerpią z nich to co najlepsze i unikają zawartych w nich błędów.
+Quote Post
Master Miko

-----

Sterowniki satelit nadal programowane są w Javie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) , jak również aplikacje których dane zmieniają się dynamicznie np. system kotroli ruchu lotniczego itp itd.
+Quote Post
dr_bonzo

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Ztego co slyszalem to w krytycznych systemach (jak te powyzej) to sie Ade stosuje.

Cytat
W wersji 6 ma się pojawić kilka ciekawych rzeczy. Moim zdaniem najciekawszą bedą przestrzenie nazw. Ponadto w PHP5 jest dostępna, jak narazie uboga, SPL, dzięki, której da się zrobić pewne rzeczy znacznie szybciej niż, przy użyciu standardowych funkcji (np. iterowanie przez podkatalogi).

Ruby to juz ma. Od dawna (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
TomASS

-----

Tak naprawdę to ważne jest aby znać zasady programowania. W większości poważnych projektów i tak tworzone są wewnętrzne języki np. dla systemu SAP został stworzony ABAP
+Quote Post
mike

-----

Cytat(batman @ 16.10.2006, 21:43:35 ) *
Moim zdaniem przyszłość należy do php.
Moim zdaniem jestes daleki od prawdy.
Pierwszy z brzegu przykład: Symfony (php) vs. Rails (Ruby) vs. Django (Python) jasno pokazje, że php zostaje daleko w tyle za konkurentami jesli chodzi o szybkość. A prym wiedzie Django - framework napisany w Python.

W wersji 6 ma się pojawić kilka ciekawych rzeczy. Moim zdaniem najciekawszą bedą przestrzenie nazw.
To co ma siepojawić w wersji 6 to nic nowego dla konkurencji.
Prawdę mówiąc wraz z wejściem nowości php zacznie przybieraćksztalty języków, które już są.
Więc w tej sytuacji nie wyznaczamy trendów, tutaj gonimy stadardy bo od nich odbiegamy.

Ponadto w PHP5 jest dostępna, jak narazie uboga, SPL, dzięki, której da się zrobić pewne rzeczy znacznie szybciej niż, przy użyciu standardowych funkcji (np. iterowanie przez podkatalogi).
Tak, boblioteka SPL jest bardzo fajna.
To niestety żadna nowość, która mogłaby położyć inne języki.
A poza tym ile ludzi z tego korzysta? Niewiele bo ludzie nadal piszą pod PHP4, czego przykladem jest CakePHP, którego twórcy żyjąc w tępym ogłupieniu cieszą się z tego że ich framework działa pod PHP4. To oczywisty minus, ale niech im będzie.

Do tego w php można pisać aplikacje "okienkowe".
Aplikacje okienkowe w php to parodia aplikacji okienkowych. Może GTK2 coś wprowadza nowego, ale ta nisza już jest dawno zająta przez inne języki a php nie ma nic czym mogłoby zaszaleć.

Usage Stats for September 2006
Boom na php już minął. Trzeba się z tym pogodzić i zacząć pisać w Java lub Python (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

Powyższe zdanie jest oczywiście lekka prowokacją (nie do końca, ja już sie przestawiłem na Java a z czasem nauczę się Pythona), bo php jeszcze długo nie odda pozycji.
Tylko niech twórcy zaczną mysleć o przyszłości i przepiszą php na nowo a archaizm zwany PHP4 oleją.

Dla php zgubna jest wsteczna kompatybilność, tak ta w działaniu jak i co ważniejsze, ta w ludzkich głowach.
+Quote Post
batman

Dlatego, że php nie ma jeszcze zaimplementowanych "bajerów" jak inne języki, jest moim zdaniem szansą dla tego języka na ominięcie błędów, które się w pojawiają. Oczywiście, że php nigdy nie będzie językiem od wszystkiego (jak Java). I bardzo dobrze. Cytując pewną mądrą panią z reklamy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) "Jeśli coś jest do wszystiego, to jest do niczego".

No i na koniec muszę przyznać rację. Daleko jeszcze php do szybkości innych języków. Niemniej jednak pozostaje żywić nadzieję, iż wersja z cyferką 6 wrpowadzi dużo zmian.
+Quote Post
nasty

-----

Moim zdaniem przyszlosc nalezy do jezykow C (C/C++/C#).
Ale nie mozna powiedziec o zadnym z tych jezykow ze bedzie jezykiem przyszlosci poniewasz kazdy dominuje w jakies branrzy:
np c++: nadal nie pokonany w tworzeniu gier i aplikacji matematycznych
c#: Wedlug mnie najlesze do pisania aplikacji okienkowych i biznesowych
C: to samo co C++

a Java? to juz wdlug mnie wspomnienie po jezyku...
php? jest dobry do "One-man-site" czyli stron malych (ew. srednich) i nic wiecej
+Quote Post
batman

Będę jednak bronił php.
Jako przykład podam język ASP 3.0. Kiedyś pisałem w tym języku i muszę przyznać, iż niektóre rozwiązania bardzo mi się podobały. Następnie Microsoft ogłosił, iż zaprzestaje rozwijać ten język. Bardzo mnie to zdziwiło, ponieważ po "drobych" poprawkach powstałby bardzo ciekawy język. Jakiś czas później ukazał się ASP .NET. Z poprzenim językiem wspólną ma chyba tylko nazwę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Sądzę, że to jest właśnie dobry przykład w jakim kierunku powinien rozwijać się php. Jeśli SPL i GTK udało by się rozbudować i stworzyć na ich podstawie solidny framework, wówczas możnaby mówic o php jako języku przyszłości. Kto wie. Może to właśnie nam szykują (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
php programmer

-----

@nasty_psycho
Może się mylę, ale według mnie jest całkiem odwrotnie,
C++ na wyginięcie a Java ma przyszłość.
Dlaczego?
Programowałem kiedyś w C i powiem tyle, że
bardzo łatwo wejśc w maliny, nie wiem jak jest w nowszych wersjach
C++ ale wedlug mnie C++ jest przesadnie dynamiczny,
za dużo rzeczy trzeba pilnować (np zwalnianie pamięci),
Co do Javy to dużo urządzeń mobilnych z niej korzysta,
no i programiści Javy sa lepiej opłacani, a to o czymś świadczy

Ten post edytował php programmer 17.10.2006, 08:14:09
+Quote Post
dr_bonzo

-----

C++ przesadnie dynamiczny? hehe -- to moglbys o Rubym powiedziec gdzie mozesz klasy przedefiniowywac, nadpisywac metody, zmieniac wartosc stalych itp.

"za dużo rzeczy trzeba pilnować" -- no wlasnie,a juz najbardziej brakuje mi pamietania rozmiaru tablicy w samej tablicy

C++ na wyginieciu? A w czym masz napisany OS i podstawowe programy jak nie C/C++?
+Quote Post
bigZbig

-----

A moim zdaniem powinno się unikać porównań języków kompilowanych od języków skryptowych.
+Quote Post
nasty

-----

~php programmer: To ze trzeba duzo rzeczy pilnowac w c++ to czasem jest atutem, powiem ci ze jak pisze cos w C# to az sie prosi o pointer (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

I zauwaz ze przez to ze sam pamiecia zarzadzasz to programy w C++ sa szybszsze od programow w .NET albo Java

a co do Javy to nie widze dla tego jezyka zadnych perspektyw, strasznie wolny, nie kompletny i zle poukladany framework, slaba dokumntacja... a co do "Portability" to nawet .NET (czysto windowsowy framework) bije jave, przez to ze microsoft wypuscila kod srodlowy CLR-u a chopaki z mono robia kawal dobrej roboty.
+Quote Post
Fuzja

-----

Co do ruby to jest prosty, baardzo łatwy do nauki, ale bawiąc sie rubym i orem przerazilem sie patrząc na nowy wykop, jak dla mnie zbyt wolne.
C++/C# i Java maja najwiekszą przyszlośc i to jest nie zaprzeczalne, a co do aplikacji webowych popieram mike'a python jest zajefajny i ma skladnie podobna do ruby'ego co czyni go jzykiem łatwym, ale jednak jakos nie mam siły by się zacząć na niego przestawiac w końcu więcej pracy i zleceń jest póki co dla phpopwców.
p.s Może ten język nie ma przyłości ale mi się wygodnie w tym pisze, szczególnie pzy wykorzystaniu .net , mowie o visual basicu 2005 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) .
+Quote Post
erix

@nasty_psycho:
Cytat
a Java? to juz wdlug mnie wspomnienie po jezyku...

Bluźnisz...

Cytat
php? jest dobry do "One-man-site" czyli stron malych (ew. srednich) i nic wiecej

Taaa, tylko ciekawe dlaczego duże projekty z niego korzystają...

Java jest o tyle dobra, że postawiono bezpieczeństwo na jednym z czołowych miejsc. Fakt, na źle napisanych VM trochę muli, ale za to co potrafi... Wystarczy popatrzeć choćby na Eclipse'a.

Cytat
mowie o visual basicu 2005

I jak tu mówić o rozwoju alternatywnych OS-ów...
+Quote Post
Fuzja

-----

erix: Tak jak powiedziałem, visual basic 2005 to hobby al i bez pryszlości więc po co ten komentarz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ?
+Quote Post
erix

To był pogląd ;P

Hmm, ale patrząc od drugiej strony - jeśli jest więcej takich jak Ty, to skąd wiesz, czy nie będzie niepotrzebnej "rewolucji" tak, jak w przypadku Windows 95...?
+Quote Post
Fuzja

-----

Chyba nie bedzie, jestem wyjątkiem ludzi pociąga C#, Java, C++ ew. Delphi, a visual basic odchodzi w niepamięć.
+Quote Post
erix

Win 3.11 też było "chyba", a na czym się skończyło?

Cytat
a visual basic odchodzi w niepamięć.

Jakoś odnoszę wrażenie, że ciągle zdobywa nowych fanów.
+Quote Post
Fuzja

-----

Chyba mylne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) popularność zdobywa C#.
+Quote Post
yaro

-----

visual basic spodobał mi się, jest prosty ale czasami aż za, tzn. brakuje mu pewnych rzeczy.
co do c++ i c# to nie wydaje mi sie zeby szybko wymarły.
zgodze się że php nie może być wykorzystany do dużych projektów, jeżeli wymagają one połączenia róznego typu aplikacji, (nie przychodzi mi do głowy żaden przykład (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) )
+Quote Post
erix

Cytat
nie może być wykorzystany do dużych projektów, jeżeli wymagają one połączenia róznego typu aplikacji

PECL ;P
+Quote Post
Nievinny

-----

Myślę, że będzie to C# w wersji 3.0, bo wersja 2.0 dała nam już sporo możliwości.

Zawsze pozostaje też Asembler (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
Fuzja

-----

Tylko co do asemblea to jest tylko jedna dobra polska książka - Randalla Hyde'a, cociaż może to i dobrze.
+Quote Post
Seth

-----

@Fuzja: Visual Basic jest najczesciej wykorzystywanym jezykiem. Przynajmniej bylo tak jeszcze kilkadziesiat miesiecy temu. Jest on bardzo prosty i wykorzystywany jest w bardzo wielu odmianach - poczawszy od samego Visual Basica, po przez, Visual Basic for Applications - i nie chodzi mi tylko o Officea - Visual Basic Scripts - chociazby do administrowania serwerem, ASP i ASP.NET.

Inna sprawa to taka, ze w wersji .NET zyskal on bardzo wiele zalet, a przytym nie stracil jednej najwazniejszej - brak koniecznosci typowania zmiennych (to dzieki temu swietnie nadaje sie do wykorzystania podczas ingerencji w COMy gdzie nie zawsze znamy wartosci zwracane).

Co do samego tematu dyskusii to wg. mnie w tej dziedzinie nikt chyba nie jest w stanie powiedziec jaki jezyk stanie sie wiodacy (czy w ogole mozna mowic, ze jakis jezyk jest wiodacy?).
Za czasow C, SmallTalk i inne obiektowe jezyki nagle zrobily ogromna furrore. Teraz od dluzszego czasu probuje sie rpzebic programowanie Aspektowe - chociaz to jest raczej na bazie juz istniejacych rozwiazan.
Kto wie czy inzynierowie nie wpadna na inny rewelacyjny sposob programowania, zupelnie odmienny od dotychczasowych metod.
Tak jak chociazby programowanie przez budowanie z klockow - wyklikiwanie aplikacji.

W momencie gdy wejda komputery kwantowe (a sadze, ze moze to sie stac wczesniej niz sobie wyobrazamy) to samo podejscie do prgoramwoania bedzie musialo ulec zmianom. Ale jak to bedzie wygladalo tego raczej nikt nie wie.

Dlatego raczej bym byl powsciagliwy co do oceniania obecnych jezykow i umieszczania ich jako tych, ktore "jutro" beda na topie.

Ale w mojej ocenie C# i Java sa warte przyjrzenia sie, myslac o jezykach w ktorym mozna sie specjalizowac.
Chociaz jezeli Sun nie zmieni swojej polityki co do Javy i jej szybkosci to kto wie... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Ten post edytował Seth 17.10.2006, 19:26:38
+Quote Post
gszesiek

-----

ja sobie nie wyobrażam, że wejdzie coś nowego w najbliższym czasie, a już na pewno nie nowe komputery (choćby dlatego, że stare trzeba jeszcze sprzedać)
jeśli chodzi o język jutra to proponowałbym Ci się przyjrzeć w ofertach pracy czego najczęściej wymagają i za to się weź - tak szybko nie zmienią wymagań, przerzucenie firmy na nowe oprogramowanie to duży koszt, a i trzeba mieć jeszcze klientów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
---------------
trochę ten spór jest głupawy (piszecie, że to, czy to jest lepsze - dołączajcie swoje prace, żeby porównać, bo w innym przypadku to będzie kolejna kłótnia Windows - Linux)

pozdrawiam
+Quote Post
enigma

-----

c# to napewno przyszłość, tylko że programy napisane w nim wolno działaja z wiadomych przyczyn

a perl, co o nim powiecie, wartoczy nie warto
+Quote Post
Seth

-----

@enigma: o jakich wiadomych przyczynach mowisz? Bo pierwsze slysze o tym aby C# wolno chodzil :|

Ten post edytował Seth 17.10.2006, 21:18:20
+Quote Post
dzesi

-----

Ja wam powiem ze mam dylemat czego sie douczac do php itd myślałem nad jsp ,C# i java co byscie polecili:]
a mzoesz jakies inne jesyki typu www:D (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/Rkingsmiley.png)
+Quote Post
slowik

-----

Jezyk jutra... wrozek nie ma, ale wiadomo, ze C#/Java beda dalej sie rozwijac i konkurowac ze soba. Na dzien dzisiejszy najlepsza inwestycja wlasnego czasu jest wlasnie nauka tych jezykow i technologii z nimi zwiazanych. php juz dawno "wyrobil sobie" swoj wizerunek (kazdy wie jaki) i raczej ciezko bedzie to zmienic. Jezeli ktos podnieca sie Ruby, Pythonem i chce sie uczyc kolejnej skryptowej papki i jeszcze ma na to czas to oczywiscie mozna..

Pozdrawiam

Ten post edytował slowik 17.10.2006, 21:41:36
+Quote Post
Cudi

Administrator planeta/IRC

-----

@slowik: skryptowej papki? Języki skryptowe mają dużo zalet, których nie można tak po prostu przekreślić. Językami przyszłości Ruby'ego czy Pythona raczej bym nie nazwał, ale dobra znajomość jakiegoś języka skryptowego jest zawsze przydatna, choćby do zadań administracyjnych, aplikacji pod konsole, prostych serwerów czy botów itd. Ich zaletami na tym polu jest prostota i brak potrzeby kompilacji, dodajemy shebang i skrypcik rusza jak zwykły program.

Jeśli chodzi o język przyszłości, myśle że jest nim C#. Oprócz wszystkich przytoczonych tutaj argumentów, warto wymienić jeszcze jeden - Singularity. Dla tych, którym nie chce się klikać, jest to projekt prowadzony przez Microsoft Research, mający na celu napisanie systemu operacyjnego przyszłości. Większość kodu jest pisana w Sing# - odmianie C#, natomiast cały soft na taki system będzie pisany w językach wysokiego poziomu, jak C# czy Java. Fakt, że MS wykłada na to kase znaczy, że w Redmont wierzą w C# bardzo mocno (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
mike

-----

Cytat(yaro @ 17.10.2006, 19:11:39 ) *
zgodze się że php nie może być wykorzystany do dużych projektów, jeżeli wymagają one połączenia róznego typu aplikacji, (nie przychodzi mi do głowy żaden przykład (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) )

To że nie potrafisz sobie wyobrazić to jeszcze nie znaczy że sie nie da i się tego nie robi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
W php są z powodzeniem pisane duże projekty, zlożone z wielu warstw współpracujące z różnymi aplikacjami.
+Quote Post
slowik

-----

Cytat
znajomość jakiegoś języka skryptowego jest zawsze przydatna, choćby do zadań administracyjnych, aplikacji pod konsole, prostych serwerów czy botów itd. Ich zaletami na tym polu jest prostota i brak potrzeby kompilacji, dodajemy shebang i skrypcik rusza jak zwykły program.

Oczywiscie, ze tak w 100% sie z Toba zgadzam. Moze troche nie szczesliwie sie wyrazilem, mialem na mysli to, ze jezyki Python/Ruby zostaly stworzone przez jedna osobe, jako projekty hobbystyczne, przez pasjonatow. (C#/Java odpowiednio Microsoft/Sun) Nie zostaly storzone jako odpowiedz na jakies zapotrzebowanie rynku. Owszem maja liczne grupy entuzjastow, wcale sie nie dziwie bo latwo, szybko i przyjemnie pisze sie w tym wszystkie rzeczy o ktorych wspomniales. To i tak nie zmienia faktu, ze jezykami przyszlosci raczej nie zostana.
+Quote Post
Cudi

Administrator planeta/IRC

-----

Cytat(slowik @ 18.10.2006, 09:12:14 ) *
Oczywiscie, ze tak w 100% sie z Toba zgadzam. Moze troche nie szczesliwie sie wyrazilem, mialem na mysli to, ze jezyki Python/Ruby zostaly stworzone przez jedna osobe, jako projekty hobbystyczne, przez pasjonatow. (C#/Java odpowiednio Microsoft/Sun) Nie zostaly storzone jako odpowiedz na jakies zapotrzebowanie rynku.

Patrząc na to z tej strony, php na tle innych języków skryptowych nieco się wyróżnia. Ma za sobą Zenda i IBM, czyli całkiem mocny (dzięki IBM'owi) duet. Daje to mu więc jakieś nadzieje na walkę z J2EE i ASP.NET. Jednak w tej chwili php jest zacofane, a 6 nie wiadomo kiedy będzie.

Co do zapotrzebowania rynku, można powiedzieć, że Ruby i jego Ruby on Rails wyznaczyły pewien trend w pisaniu aplikacji internetowych. Patrząc na zmiany C# 3.0 odnosi się wrażenie, że MS próbuje uczynić język jeszcze bardziej elastycznym, przykład - choćby słowo kluczowe var czy wyrażania lambda. Będzie też możliwość dopisywania nowych metod do istniejących, wbudowanych w .NET klas. Reakcja na możliwości ruby'ego i sukces RoR? Kto wie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) C# 3.0 może okazać się udaną mieszanką najlepszych cech języków skryptowych (elastyczność) i kompilowanych (do kodu maszynowego, ale kompilacja jest). Co jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że właście C# jest językiem przyszłości (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
nasty

-----

Tylko taki malutki OffTopic: (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
http://codeplex.com/Wiki/View.aspx?ProjectName=Phalanger
+Quote Post
Fuzja

-----

php i .NET - dla tego raczej nie widze przyszłosci.
+Quote Post
nasty

-----

Cytat(Fuzja @ 18.10.2006, 16:15:08 ) *
php i .NET - dla tego raczej nie widze przyszłosci.

ze strony technicznej to kazdy jezyk moze byc .NET-owy, ale tez mi to nie bardzo sie podoba...
+Quote Post
Fuzja

-----

To sie nie ma podobać, to po prostu nie przejdzie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
dzesi

-----

He jak patrze na rynki pracy to najwiecej poszukiwani sa programisci c# i java ,j2ee ............
Ja mam dylemat czy jave a moze c# sie uczyć ale z tego co widze to java jest najbardziej uniwersalna:]
+Quote Post
Fuzja

-----

Ale wolna - wybierz C#.
+Quote Post
dr_bonzo

-----

C# jest nieprzenosny -- wybierz Jave.

Itd.

Matko, wybierz to na czym bardziej ci zalezy -- szybkosc, przenosnosc czy latwosc pisania.
+Quote Post
dzesi

-----

to c# jest łatwiejszy od javy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
+Quote Post
Fuzja

-----

dzesi: Raczej na odwrot, chociaz latwosc o wartosc wzglena, dla niektorych cos jest latwe, dla innych trudne...
+Quote Post
Master Miko

-----

No to jakbyś porównywał Jabłko i Pomidora... Pomidor niezbyt pasuje do sałatki z bananem, natomiast jabłko za bardzo nie pasuje jako składnik sosu do mięsa... itp (jakoś innego przykładu nie mogłem wymyślić)

2 różne rzeczy, różne zastosowania, możlwiości.
A Fuzja ma racje - łatwość to pojęcie względne...

Ten post edytował Master Miko 18.10.2006, 18:52:57
+Quote Post
Nievinny

-----

Cytat(Fuzja @ 17.10.2006, 20:12:47 ) *
Tylko co do asemblea to jest tylko jedna dobra polska książka - Randalla Hyde'a, cociaż może to i dobrze.

Chodzi o to Czytałem. Polecam. Zawsze można znaleźc coś na necie. W którejś notce na blogu pisałem o tym... Nie ma problemu, z tym, że do każdego projektu programowanie niskopoziomowe się nie sprawdza.
+Quote Post
Ace

-----

Uwazajcie na slowa mowiac ze java czy c# jest wolne. Z definicji c++ powinien byc szybszy, ale (UWAGA) tylko wtedy gdy napisze sie algorytm, czy projekt z glowa poprawnie. Jesli bedzie zawieral bledy, to bedziemy walczyc z wyciekami pamieci, z nieoptymalnymi dzialaniami. To samo jest w c# i java (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Problem z pamiecia tutaj nie wystepuje tak jak w c++, bo jest zarzadzania przez maszyne wirtualna, ale - zly algorytm sprawia ze wolno skrypt dziala.

A tak spytam, ile osob (ale szczerze) po napisaniu skryptu w php/c++/c#/java/czymkolwiek optymalizuje go? Sprawdza wydajnosc, usuwa waskie gardla? Ja nie zwracalem na to uwagi, 2 tyg temu odpalilem profiler i przyspieszylem FW firmowego 4x.

Nie mowcie mi prosze ze Java i C# sa wolne. To czy sa czy nie zalezy tylko od osoby ktora pisze w tym jezyku i nie wmowicie mi ze jest inaczej.
+Quote Post
nasty

-----

Cytat
Nie mowcie mi prosze ze Java i C# sa wolne. To czy sa czy nie zalezy tylko od osoby ktora pisze w tym jezyku i nie wmowicie mi ze jest inaczej.

Zgadzam sie ale napisz identyczny program w Java i C# i zobacz roznice.
Co do optymalizacji to przewaznie jak cos skoncze to staram sie przejechac po tym profilerem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
No i niewiem jak jest dokladnie w Java ale w C# jest chyba wieksza mozliwosc manipulacji pamiecia (using, unsafe *pointers, itd) a w javie tego niema ;(
Cytat
C# jest nieprzenosny -- wybierz Jave.

A wlasnie ze jest, i to bardziej niz Java (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) (Mono i jego klony)
+Quote Post
Seth

-----

Porownanie wydajnosci Javy, C++ i C#
http://www.tommti-systems.de/main-Dateien/...benchmarks.html

(trzeba chwile odczekac bo na stracie laduje sie reklama, ktora przyslania test :/)
+Quote Post
Ace

-----

Znam ten benchmark,

dodam tylko .Net Framework 1.1.4322 (Microsoft ® Visual C# .NET Compiler version 7.10.3052.4), ciekawe jak to wyglada na 2.0.
+Quote Post
SHiP

-----

No cóż wiele osób twierdzi iż java/c# sa wolne. Myśle że Ace ma racje i głowna odpowiedzialność spada na programiste. Ważna jest optymalizacja i odpowiednie rozplanowanie(osobiscie optymalizuje np. skrypty php walcząc o kazdą ms. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) )
Wg. mnie jezykami przyszłosci bedą te najbardziej elastyczne, najbardziej przenośne a jednocześnie z najprostszą składnią. Myślę że do tego w najbliższym czasie będzie dążył chociazby Microsoft pracując nad c#.

Intel zapowiedzial, że za ok. dwa miesiące prowadzi kilkudziesięciordzeniowe procesory więc problem prędkości maszyn wirtualnych zostanie w pewnym sęsie zmiejszony i programisci oraz firmy tworzące oprogramowanie coraz czesciej będą się przenoscić na prostrze rozwiazania(skoro efekt ten sam a różnicy nie widać to po co przepłacać, zawracac sobie glowe typami zmiennych, przeciekami pamieci itp.). Oczywiście c++ nadal będzie triumfował przy tworzeniu opogramowania "wyższego rzędu" tj. gier, aplikacji do obróbki grafiki 2d i 3d czy systemów operacyjnych. Wszystkie małe i średnie programiki zdominuje java i c#.
+Quote Post
enigma

-----

a Perl?? co jest bardziej przyszłościowe Perl czy php
+Quote Post
Fuzja

-----

Cytat

Python
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
A na serio to: php .
+Quote Post
dzesi

-----

Elo (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/guitar.gif) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/angrysmiley.gif) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blinksmiley.gif) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Witam jestem ciekaw czy forumowicze to tylko obracaja sie w webmasteringu ( php,jsp,asp...._) czy znaja ( ucza ,pracuja) inne jesyki programowania ?tzn czy jestescie w praktyce webmasterami ? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/aarambo.gif)
+Quote Post
Fuzja

-----

Pewnie, że nie, z 90 % z nas pisze w Cpp, C#, java, delpi itp
+Quote Post
dzesi

-----

ale chyba najwiecej piszecie w c albo w c++ (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/Rkingsmiley.png)
+Quote Post
erix

Cytat

Gdzieś czytałem, że Perl już wymiera.
+Quote Post
mike

-----

Cytat(dzesi @ 19.10.2006, 22:04:18 ) *

A idź mi z tym badziewiem. Nie znosze cholerstwa tak samo jak IE (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

Jeśli chodzi o mnie to Java a w niedalekiej przyszlości też Python.
No i oczywiści php plus cała reszta XHTML, CSS, JavaScript, XML (te ostatnie to językaki programowania ciężko nazwać (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ).
+Quote Post
Fuzja

-----

Mike_mech: Co ty masz do C/C++ ?
Ja nie uważam, żeby to było badziewie, a nawet wręcz przeciwnie.
+Quote Post
mike

-----

~Fuzja masz czasem takie uczucie jak kogoś poznajesz, że ten ktoś totalnie Ci nie pasuje.
Nic do niego nie masz, niby jest ok, ale jego osobowość i styl bycia Cię drażni. Coś takiego się zdarza raz na 100tys poznanych ludzi.

To ja mam tak z C/C++
Miałem to na studiach i jedyna rzecz jaka mi się podobała to przeciążanie operatorów.

Reszta niby jest OK, ale mnie odrzuca.
+Quote Post
nasty

-----

Cytat(mike_mech @ 20.10.2006, 13:40:11 ) *
~Fuzja masz czasem takie uczucie jak kogoś poznajesz, że ten ktoś totalnie Ci nie pasuje.
Nic do niego nie masz, niby jest ok, ale jego osobowość i styl bycia Cię drażni. Coś takiego się zdarza raz na 100tys poznanych ludzi.

To ja mam tak z C/C++
Miałem to na studiach i jedyna rzecz jaka mi się podobała to przeciążanie operatorów.

Reszta niby jest OK, ale mnie odrzuca.

Mnie tez troche zrazil VC++ (Win32 API) ale sprobowalem troche QT (na linuxie) i uwiez mi ze sie bardzo roznia (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) - QT jest troche przyjemniejszy.
+Quote Post
enigma

-----

Cytat(Fuzja @ 19.10.2006, 21:30:58 ) *

Cytat(erix @ 19.10.2006, 22:51:19 ) *
Gdzieś czytałem, że Perl już wymiera.

czyli nic narazie nic ma szans przebić php (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ?
+Quote Post
Seth

-----

PERL juz dawno przebil php pod wzgledem mozliwosci (ale nie prostoty)
A poza tym nie wymiera. Szukuja wersje 6, ktora ma byc ponoc przelomem w jezykach skryptowych.

Swoja droga nie przesadzajcie, ze php jest taki super i bedzie jezykiem jutra ((IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ). Jest bardzo popularny, ale jeszcze daleko mu do nowoczesnych jezykow.
Poki co jest daleko z tylu jesli chodzi chociazby o mozliwosci OOP czy inne ulatwiajace programistom elementy.

Ten post edytował Seth 20.10.2006, 20:54:10
+Quote Post
Fuzja

-----

No to to już powiedzieliśmy php niejest jezykiem przyszlosci, predzej python.
+Quote Post
dzesi

-----

Czy ja wiem niedługo wychodzi perl 6 i napewno bedzie potrzeniejszy niz php i python python ma przyszłosc nie na ww tylko na unixy/linuxy
+Quote Post
Cysiaczek

Postanowiłem, że dorzucę swoje trzy grosze.
Wydaje mi się, ze TomASS ma rację - ważne są zasady programowania.
Witaj Świecie
Hello World

Sens ten sam, ale zapis inny - programowanie to dokładnie to samo.
Oczywiście niektóre jezyki są bardziej "śpiewne", inne nadają sie do szybkiej i bezbłędnej komunikacji.

Uważam, że porównywanie języków kompilowanych z interpretowanymi oraz kompilowano-interpretowanymi nie ma większego sensu.
Czy php ma przyszłość? Uważam, że tak. Czekam jednak na wersję 7.0, bo zapoznawszy się ze zmianami w 6.0 czuję pewien niedosyt. Dlaczego ma pszyszłość? Dlatego, że jest rozwijany w jednym konkretnym celu - oprogramowania stron www. Python i Perl zostały zbudowane do innych celów. Ruby - nie znam tego języka, ale nie wierzę, że jest w stanie zagrozić php, gdy ten w wersji 7.0 będzie w końcu dojrzałym językiem. Zaryzykuję stwierdzenie, że prędzej wszystkie języki skryptowe zostaną wyparte przez kompilowane bądź kompilowano-interpretowane niż php odda przywódctwo.
Moim zdaniem ciekawszy problem to problem języków client-side (JavaScript). Na tym polu jest jeszcze duuużo do zrobienia i to właśnie tu rozstrzygnie się przyszłość www, nie na serwerach.

Pozdrawiam.

Ten post edytował Cysiaczek 21.10.2006, 11:12:46
+Quote Post
Ace

-----

Cytat(dzesi @ 21.10.2006, 11:05:43 ) *
Czy ja wiem niedługo wychodzi perl 6 i napewno bedzie potrzeniejszy niz php i python python ma przyszłosc nie na ww tylko na unixy/linuxy

Chyba nie wiesz o czym mowisz. W Pythonie rownie dobrze mozna tworzyc serwisy internetowe jak i w php/ruby (framework django - bardzo dobre narzedzie do tworzenia www w pythonie). Ma przyszosc na unixy/linuxy - a windows to juz nie? Mozesz pisac aplikacje konsolowe, okienkowe (wieloplatformowe) Python jest bardzo potezny, brakuje mi dla niego tylko dobrego ide z podpowiadaniem skladni.
+Quote Post
Fuzja

-----

A mi pozadnej ksiazki, bo taka wyjdize dopiero w grudniu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
nasty

-----

Cytat(Ace @ 21.10.2006, 18:07:57 ) *
Chyba nie wiesz o czym mowisz. W Pythonie rownie dobrze mozna tworzyc serwisy internetowe jak i w php/ruby (framework django - bardzo dobre narzedzie do tworzenia www w pythonie). Ma przyszosc na unixy/linuxy - a windows to juz nie? Mozesz pisac aplikacje konsolowe, okienkowe (wieloplatformowe) Python jest bardzo potezny, brakuje mi dla niego tylko dobrego ide z podpowiadaniem skladni.

Python ma taki IDE : http://xored.com/trustudio
+Quote Post
Sh4dow

-----

jesli chodzi o przepowiadanie przyszłosci to chyba nikt z was nie ma za bardzo chyba uzdolniej w tej sferze, no chyba ze mamy tutaj jakies wrozki. A jesli to sa przypuszczenie to to zaczyna wygladac jak wojna wyzszosci swiat bozego narodzenia i swietami wielkiej nocy. Wyscig trwa dalej ... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/guitar.gif)

P.S. Zapomniałem zapytac, pod jakims wzgledem oceniacie ze ten czy inny jezyk ma lepsza przyszlosc ? pod waszym osobistym czy jakims konkretnym i wspolnym wzgledem ? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/Rkingsmiley.png)
+Quote Post
Fuzja

-----

Patrzymy na zapowiadane zmiany w nowych wersjach, myslimy, rozmyślamy, przekreślamy, modelujemy i tak wychodzi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 03:54