![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Są to moje pierwsze kroki z samodzielnym pisaniu strony w php. Wcześniej zajmowałem się HTMLem i potrosze php, ale pod kątem modyfikacji systemów CMS. Moje pytania: 1. Czy da się zrobić coś takiego, aby po wybraniu jednego języka wczytywało się inne menu? Zamierzam zrobić menu poziome w photoshopie, tzn już mam i zastanawia mnie czy np. po wyborze języka angielskiego wczytywany był obrazek, powiedzmy menu_ang.png, a po wybraniu języka niemieckiego wczytywany był plik menu_ger.png? 2. Druga kwestia, poszukuję tutka dot. tworzenia strony wielojęzycznej [tam wiele, zaledwie 3 ![]() 3. Czy kwestia tego menu nie może być rozwiązana poprzez korzystanie właśnie z plików lang? Powiedzmy, że umieszczę w pliku lang danego języka definicję tegoż menu? Więcej kwestii narazie nie przychodzi mi do głowy. Dziękuję bardzo za zainteresowanie tematem. Żeby nie mnożyć tematów: co sądzicie o tym layoucie? Nowy layout -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ty sobie żarty robisz ![]() Layout się rozjeżdża. Dwa obrazki i trochę HTML'a. Co tu oceniać Cytat 1. Czy da się zrobić coś takiego, aby po wybraniu jednego języka wczytywało się inne menu? Zamierzam zrobić menu poziome w photoshopie, tzn już mam i zastanawia mnie czy np. po wyborze języka angielskiego wczytywany był obrazek, powiedzmy menu_ang.png, a po wybraniu języka niemieckiego wczytywany był plik menu_ger.png? Da się. Podstawy php'a. choćby
Cytat 2. Druga kwestia, poszukuję tutka dot. tworzenia strony wielojęzycznej [tam wiele, zaledwie 3 ], zastanawiałem się nad plikami językowymi dla każdego modułu osobno i jeden ogólny, ale czy znacie może jeszcze jakieś prostsze rozwiązanie? Chyba nie ma. Można trzymać w bazie, ale ... Cytat 3. Czy kwestia tego menu nie może być rozwiązana poprzez korzystanie właśnie z plików lang? Powiedzmy, że umieszczę w pliku lang danego języka definicję tegoż menu? Zależy od formatu pliku Ten post edytował UDAT 2.10.2006, 14:37:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ty sobie żarty robisz ![]() Layout się rozjeżdża. Dwa obrazki i trochę HTML'a. Co tu oceniać Fatalnie to ująłem...chodzi mi o samą kolorystykę i układ...ale dziwne, mi się nie rozjeżdzą ![]() -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Layout jest zdecydowanie za ciemny i mało przejrzysty. Ale może dlatego że mało tam treści na razie sie znajduje.
Co do tego jak zorganizować portal wielojęzyczny to wg mnie w bazie danych wszyskie teksty wrzucić i tylko jeden parametr podawać przy wyciąganiu danych i po kłopocie ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponowałbym użyć szukajki: Temat: Wielojęzyczność
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na forum przedszkole nie oceniamy. Jeśli masz coś do pokazania załóż temat na forum oceny. Tutaj proszę o pytanie dotyczące konkretnych problemów.
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Jeśli chodzi i wielojęzycznośc, to wg mnie fajnie, jest to rozwiązane w php nuke. Na plikach lang, ale może mi się wydaje;)
Co do layoutu do jest to strona muzyczna, więc jakiś klimacik musi mieć;) Grafiki się znajdą jak najbardziej, ale narazie kombinuję na localu. Czcionka zostanie również zmieniona:) mnie się on podoba i chciałem poznać ine opinie na temat samej kolorystyki, ale źle się wyraziłem;) Pozdrawiam UDAT: dzięki za link, wiem dlaczego nie znalazłem, po prostu robiłem byka w wyszukiwarce "wielojezyczonsc" hmm.... problemy rozwiązane Dziękuję jeszcze raz. -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:40 |