Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> 1krotna ocena przez jednego usera, ?? chyba cookies
Seraph

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

mam problem z ocenianiem danych przez userów, konkretnie to nie wiem co jak zrobić, żeby 1 użytkownik mógł np jeden art ocenić tylko raz, myślę, że to powinno być chyba cookies, ale jedyny pomysł jaki mi przychodzi to osobne do każdego arta, a wtedy byłyby niewyobrażalne ich ilości...

jak to się robi normalnie?
Go to the top of the page
+Quote Post
b0b3k

-----

Jezeli glosowac mogą tylko zalogowani no to zrob tabele cms_glosy z id_autora + id_artykułu i dodawaj tam, przy glosowaniu sprawdzaj czy glos istnieje i ewentualnie oprozniaj te tabele raz na tydzien.

Jezeli powyzsze rozwiazanie nie jest dobre to sprobuj ciasteczka z setcookie art_$ID_artykułu i wartosc np. voted albo 1
+Quote Post
HighVoltage

-----

cookies, badz/i jeden glos na jedno ip

Ten post edytował HighVoltage 23.09.2006, 19:03:09
+Quote Post
s_w_ir

-----

Jedno IP odpada jak wiadomo bo większość ludzi ma dziś NEO z dynamic IP. Oczywiście COOKIES jeśli głosują wszyscy.
+Quote Post
HighVoltage

-----

Cytat(s_w_ir @ 23.09.2006, 21:48:01 ) *
Jedno IP odpada jak wiadomo bo większość ludzi ma dziś NEO z dynamic IP. Oczywiście COOKIES jeśli głosują wszyscy.

Co za roznica czy zresetuje sobie IP czy usune cookie z folderu? Zadna.
Polaczenie IP z Cookie jest chyba najlepszym rozwiazaniem, ale i tak nie daje 100% gwarancji.
+Quote Post
slammer

-----

ja zrobilbym na Twoim miejscu jakies proste logowanie z autologinem i dodawal do bazy danych lub pliku tekstowego odpowiednie informacje.
np.
art ktory juz zostal oceniony dodaje do bazy odpowiedni wpis powiedzmy ze jakis unikalny numer...
Cookies zawsze można usuwac lub je po prostu blokować, wiec uzytkownik bedzie mogl glosowac ile mu sie podoba.
+Quote Post
envp

-----

Doradzam, nie uzywac cookies beznadziejne rozwiazanie. Zasada jest taka - nigdy nie ufaj temu co idzie z przeglądarki. Pomysł z dodatkową bazą trzymajaca id artykolow i ide userow jest ok. Ja bym zrobił tak: do każdego usera dodal voted_arts_ids i wymienial po przeciku, potem sprawdzal, czy znajduje sie w bazie juz id artykulu i ewentulanie forwardowal na jkais error - jesli nie dodawal id do 'zalgosowanych' Pozdrawiam
+Quote Post
NetJaro

-----

A może autorowi tematu chodziło, że nie chce rejestracji (jak Bash.org.pl)..?
+Quote Post
slammer

-----

a może tak... w kazdym razie nie napisał tego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) jak bez logowania to nie mam juz zadnego pomyslu bo zapisywanie do cookies to juz chyba ustalilismy ze raczej nie jest to dobry pomysł (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
s_w_ir

-----

Cytat
Co za roznica czy zresetuje sobie IP czy usune cookie z folderu? Zadna.
Polaczenie IP z Cookie jest chyba najlepszym rozwiazaniem, ale i tak nie daje 100% gwarancji.

Możesz też przeinstalować system, i co? Tak samo stracisz to cookie. Jednak wiesz o tym Ty, ja mnóstwo koderów, ale nie wie o tym 80% userów internetu,a większość osób napewno też nie będzie na złość usuwać tego cookie. Na Twoje pytanie o IP odpowiedziałem już we wcześniejszym poście. WIększość osób ma dynamiczne IP i przy obecnej ilości userów internetu możliwość zdublowanie IP następnego dnia bardzo rośnie. Innymi słowy jednego dnia sobie ktoś zagłosuje a innego ktoś inny nie będzie mógł głosować bo się zdubluje. Era kiedy większość userów miała statyczne IP mineła, więc identyfikacja po IP nadaje się co najwyżej na następną godzine.

COOKIE to odpowiednik sesji, która jednak zostaje nie na serverze a u usera, i przeważnie dłużej przechowuje wartości. Jest to najlepsze rozwiązanie jeśli nie rejestrujemy userów.
Ile osób blokuje COOKIE? Z tego co czytałem ok 1,5%. Teraz pytanie ile osób wie jak zablokować COOKIE i wie po co to robi?
Uważam więc że osoby(większość) które blokują, wiedzą co robią i świadomie rezygnują ze sporej ilości usług opartych na COOKIE.
+Quote Post
b0b3k

-----

Jezeli blokują to wyswietlasz stosowny komunikat "aby moc glosowac wymagan jest wlaczanie cookie" a co do samego glosowania - to tylko artykuły wiec przechowywanie w cookie to nic strasznego, pozatym komu by sie chcialo usuwac cookie i sztucznie nabijać wyniki glosowania..
+Quote Post
slammer

-----

Cytat(b0b3k @ 24.09.2006, 07:37:23 ) *
pozatym komu by sie chcialo usuwac cookie i sztucznie nabijać wyniki glosowania..

Mi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/laugh.gif) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)

hehe tak na poważnie to chyba rzeczywiscie macie racje. W tym wypadku bez autoryzacji cookie to jedyna opcja (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Jednak z tego co wiem w standardzie jest max 20 cookie na jedną stronę więc jakoś będziesz musial sobie poradzić z gromadzeniem większej liczby informacji w 1 cookie. Może funkcją serialize() i unserialize()...
+Quote Post
Seraph

-----

Faktycznie chodziło mi głównie o możliwość głosowanie dla wszystkich - sory, że nie zaznaczyłem

główny problem, o który mi chodziło streścił slammer w ostatnim poście - limit cookies, bo nie sztuką jest zrobić do każdego osobne ciasteczko, tylko że przy większych ilościach będą się kasowały.... nie wiem jeszcze jak działają te funkcje serialize(), unserialize(), ale mam nadzieję, że uda mi się to jakoś sprawdzić.
:roll2:
+Quote Post
NetJaro

-----

Użyj funkcji serialize, unserialize - ew. Zapisuj jakoś gdzie głosowano, a do zapisu w ciasteczkach hash'uj, a potem odhash'uj by odczytać (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
ciano

-----

Dołączę się do dyskusji z następującym pytaniem ...

Jak zapisywać id użytkowników, którzy głosowali?

a ) w tabeli z artykułami zrobić pole, w którym będzie ciąg id oddzielonych separatorem
b ) stworzyć osobną tabelę z id artykulu i id uzytkownika

Ten post edytował ciano 24.09.2006, 18:51:43
+Quote Post
Seraph

-----

Ja osobiście gdybym chciał robićdla zarejestrowanych użytkowników, chyba skorzystałbym z osobnej tabeli, wydaje mi się, że to zwiększy czytelność...
+Quote Post
b0b3k

-----

Ja korzystam z osobnej tabeli i ajaxa - > nie pobieram od razu wszystkiego z jednej komorki np. glosy w tabeli uzytkownicy w formie 1:2:3:4 (id artykułów) bo to tylko obciaza serwer. Gdy ktos wcisnie np. Głos na tak ajax przesyla zapytanie do pliku z glosowaniem i wstawia rekord do tabeli głosów z id materiału i id uzytkownika, jezeli juz taki rekord istnieje no to wyswietlany jest stosowny komunikat, a np. raz na 2 tyg mozna oprozniac te tabele
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:31