![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 7.10.2003 Skąd: Myślenice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem:
Otóż mam nazwę funkcji wyswietlCos(); No i ta nazwa wyswietlCos(); zawarta jest w zmiennej np. $a w postaci:
Zastosowałem funkcję explode(); i mam tak:
No i wobec tego wyswietlCos(); jest w $odczyt['1']. I tu pojawiają się schody, ponieważ chce, aby została wywołana funkcja, a nie jej nazwa. Jeśli dam: $odczyt['1'] -> nic się nie pojawi jeśli dam: $a = $odczyt['1'] -> też nic się nie pojawi, a jeśli dam echo $odczyt['1'] -> pojawi się tylko nazwa funkcji jeśli natomiast dałbym normalnie: $a = wyswietlCos(); wtedy dopiero pojawia mi się to co chcę osiągnąc czyli rozpoczyna się funkcja. Wie może ktoś jak mogę ze zmiennej wydobyć to, aby wywołać daną funkcję? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyżby chodziło Ci o eval()?
A powiem mi jeszcze co chcesz osiągnąć kombinując tak jak koń pod górę ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinno zdziałać coś takiego:
Jeżeli w zmiennej $odczyt[1] będziesz miał ciąg znaków wyswietlCos (bez nawiasow) to musisz zrobić: $a = $odczyt[1]; i potem: $a(); ewentualnie: {$a}(); albo od razu: {$odczyt[1]}(); Ale i tak nie wiem po co tak kombinowac. Można też postąpić jak kolega moderator wyżej zaproponował. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Callback/eval jak pisal Mike ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jeśli dam: $odczyt['1'] -> nic się nie pojawijeśli dam:$a = $odczyt['1'] -> też nic się nie pojawi, Evale callbacki - (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/laugh.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2003 Skąd: Giżycko / Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To na pewno nie bedzie dzialac. To NA PEWNO dziala. Sprawdzone praktycznie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:28 |