![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Przeglądałem posty związane z tematem sortowania, ale nigdzie nie został opisany sposób postępowania w przypadku tablicy z polskimi znakami. Otóż mam taką tablicę: $tablica[] = array("Ścigany", "Coś", 2); $tablica[] = array("Łowca głów", "Jeszcze coś", 5); $tablica[] = array("Władca pierścieni", "Lord of the Rings", 3); Chciałbym ją posortować według pierwszej kolumny. Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Witam.
Przeglądałem posty związane z tematem sortowania, ale nigdzie nie został opisany sposób postępowania w przypadku tablicy z polskimi znakami. Otóż mam taką tablicę: $tablica[] = array("Ścigany", "Coś", 2); $tablica[] = array("Łowca głów", "Jeszcze coś", 5); $tablica[] = array("Władca pierścieni", "Lord of the Rings", 3); Chciałbym ją posortować według pierwszej kolumny. Bardzo proszę o pomoc. Od razu ostrzegam, że nie wiem czy to pójdzie pod windowsem (BTW, wie ktoś czy locale są jakoś w tym środowisku emulowane). [php:1:c713aa16ab]<?php function f($a, $ ![]() { return strcoll($a[0], $b[0]); } setlocale(LC_COLLATE, 'pl_PL'); $tablica[] = array("Ścigany", "Coś", 2); $tablica[] = array("Łowca głów", "Jeszcze coś", 5); $tablica[] = array("Władca pierścieni", "Lord of the Rings", 3); usort($tablica, 'f'); ?>[/php:1:c713aa16ab] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heh... Nie wiem, czy w ogóle testowałeś ten swój skrypt... Jeśli do końca się nie wie, czy działa, to po co w ogóle odpowiadać? Przecież forum nie jest po to, żeby pogadać, ale żeby rozwiązywać konkretne problemy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2002 Skąd: jesteś? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bez dyskusji chcesz rozwiazywac konkretne problemy
![]() przez dyskusje lepiej dochodzi sie do rozwiazania problemu. oczywiscie nie popieram umieszczania kodu, ktorego sie nie przetestowalo. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zaraz... Nie mówiłem wcale, że nie popieram dyskusji. Dyskusja jest bardzo potrzebna. Jednak jeśli ktoś zdecyduje się na wypowiedź, nie powinien umieszczać niesprawdzonych informacji lub skryptów. I jeszcze jedno: ta twoja "łopata" nie chce się wczytać.
Poza tym w dalszym ciągu czekam na pomoc. Z góry dzięki ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Heh... Nie wiem, czy w ogóle testowałeś ten swój skrypt... Jeśli do końca się nie wie, czy działa, to po co w ogóle odpowiadać? Przecież forum nie jest po to, żeby pogadać, ale żeby rozwiązywać konkretne problemy.
Tak, testowałem (zawsze tak robię) i działa. Jeżeli masz windowsa to może to nie działać (o czym pisałem) a jak pod jakimś uniksem to znaczy, że nie masz skonfigurowanych polskich locali. Kod rozwiązania jako taki jest poprawny. |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem, czemu ciągle piszesz "masz". Przecież skrypt jest wykonywany po stronie serwera, więc moja konfiguracja nie ma nic do rzeczy.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie wiem, czemu ciągle piszesz "masz". Przecież skrypt jest wykonywany po stronie serwera, więc moja konfiguracja nie ma nic do rzeczy.
Dobrze, w takim razie skoro skrypt jest uruchamiany na uniksie to widocznie nie ma na tej maszynie skonfigurowanych polskich locali. Tak jasniej? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:43 |