![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jak sprawdzić czy liczba zapisana w zmiennej jest parzysta czy nie? Podejrzewam że chodzi o resztę z dzielenia itd., hmm.. ma moze poprostu sprawdzić czy reszta z dzielenia jest równa czy różna od zera... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Akurat posiłkowałem się tym postem, bo dopiero się uczę php, napisałem coś takiego
Wyskakuje taki błąd, linia 16 to oczywiście sprawdzenie parzystości, nie wiem gdzie zrobiłem błąd, z tego co wiem to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby warunek umieścić w while, jeśli wyrzucę klamry jest unexpected echo. Parse error: syntax error, unexpected '{' in /home/dukov/ftp/testphp/pages.php on line 16 |
|
|
![]()
|
|
Kazdy { ma miec swoje }
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to i while jest w {} potem w {} jest warunek, który też ma swoje {}.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nawet w tym źle wciętym przez forum kodzie widać 4 otwarcia3 zamknięcia.
|
|
|
![]()
|
|
Bo skopiowałem tylko i wyłącznie pętle.
Tu jest cały kod, nie miałem ostatnio czasu się tym zająć i nadal proszę o pomoc. Pozamykane jest wszystko, z 10 razy to sprawdzałem, bo często zapominam czegoś gdzieś zamknąć, aczkolwiek tu jestem pewien.
Ten post edytował Dukov 25.05.2017, 13:53:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba musisz uzbierać na nowe okulary.
Sprawdź linie 2 i 3. |
|
|
![]()
|
|
I jest jak najbardziej ok, po prostu na szybko kasowałem user i hasło itd. było $login ='login'; $haslo='haslo';, po prostu to wyczyściłem, żeby nie wrzucać tu danych do swojej bazy.
EDIT, jeszcze raz wytłumacze, to działało całkiem fajnie. Problem jest tutaj
Obojętnie co dam po if ( $i % 2 == 0 ) jest cały czas błąd unexpected syntax, obojętnie czy coś dalej skasuje, czy tam wpisze 1 albo przecinek, czy kropke, równie dobrze mogę tam napisać d*pa i wyskakuje błąd unexpected syntax. Wcześniej to działało, tylko dodałem ten warunek. i przestało działać. Bardzo mi miło, że chcecie pomóc ale czepiacie się nieistotnych szczegółów, które niedbale skopiowałem. Tłumaczyłem już kilka razy, że problem jest tylko i wytłącznie w tym miejscu, nie zmienię nic, tylko skasuje ten warunek to będzie działać.
Tak działa bez zarzutu, już widzicie gdzie jest problem? EDIT 2 Ten warunek ma na celu dać inne klasy webexamplesl i wexampler, dlatego, że będą na siatce, jedno koło drugiego. A inkrementacja i++ zniknie, bo dodałem w bazie klucz z auto increment, ale będzie tam if ( $_POST['id'] % 2 == 0) Ten post edytował Dukov 25.05.2017, 14:18:09 |
|
|
![]()
|
|
To moze pokaz w koncu poprawny kod, bo ciagle pokazujesz nam zly i ciagle masz pretensje ze zle miejsca naprawiamy... No wez sie ogarnij troche... Nazwa przedszkole to tylko taka nazwa, to nie jest prawdziwe przedszkole dla 5latkow...
|
|
|
![]()
|
|
Wyżej zedytowałem posta (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Już dokładnie skopiowałem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
POkaz caly kod po wstawieniu kodu o parzystosci. Podajesz nam kod kawalkami, tu cos wytniesz, tam cos dodasz.... Pokaz CALY kod
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza drobnym błędem braku $i = 0; to cały kod przytoczony jest poprawny.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie licząc linii 30 (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
@viking, ale przeciez wiemy, ze nie o linie 30 chodzi. Znowu czepiamy sie nie tego co trzeba. Chcesz by Dukov sie zdenerwowal? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Możesz wyjaśnić mi co jest nie tak z linią 30? Linia 30 zamyka
Dodałem to $i = 0; i warunek taki sam http://dukov.pl/portfoliotest/ < kod z warunkiem, który nie działa i wałkujemy od początku, jeszcze raz przytoczę kod
A tu kod bez warunku, nie ma rekordów w bazie więc nie ma co pobrać aczkolwiek błąd nie wyskakuje i działa http://dukov.pl/testphp/
Ten post edytował Dukov 25.05.2017, 15:09:04 |
|
|
![]()
|
|
Co do 30. Musisz zacząć rozróżniac czym jest praca na obiektach, a na funkcjach. Nie utwrzyłeś obiektu wiec ciężko żeby to działało.
W reszcie kodu nie ma błędu. Jakieś includy? |
|
|
![]()
|
|
@viking, dzięki za odpowiedź możesz mi to lepiej wyjaśnić lub skopiować kod, poprawić błąd i zaznaczyć miejsce gdzie jest nie tak i poprawiłeś - byłbym bardzo wdzięczny. A też jestem ciekaw dlaczego ten bez warunku sprawdzającego czy liczba jest parzysta, czy nie to kod działa? Mimo, że różni się tylko i wyłącznie tym
Wyżej nie działający Niżej działający To jest jedyna różnica między kodem działającym i nie, z obiektami, funkcjami itd. nie było żadnej zmiany, nic. Tylko ten warunek. Ten post edytował Dukov 25.05.2017, 15:14:16 |
|
|
![]()
|
|
Z jakiego edytora korzystasz? Dobry ide podświetli źle zamknięte nawiasy.
http://php.net/manual/pl/mysqli.close.php Cytat Styl obiektowy bool mysqli::close ( void ) Styl proceduralny bool mysqli_close ( mysqli $link ) Używasz 2 zatem nie $db_lnk -> close(); a mysqli_close($db_lnk) Sam ten kod oddzielnie działa poprawnie więc zapewne gdzieś wcześniej coś źle zamknięte jest. |
|
|
![]()
|
|
Mam Sublime Text i podświetla, stąd wiem, że wszystkie klamry, nawiasy itd. są zamknięte.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 16:17 |