![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 10 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Sporo ostatnio czytałem artykułów na temat MVC kontrolerach WebRequestach itp... ale nie znalazłem żadnego artykułu który by to wszystko mniej więcej uporządkował. Jestem na etapie pisania dość sporego projektu i chciałbym żeby kod który oddam w ręce zleceniodawcy był czysty, przejrzysty i logiczny. Całość podzieliłem tak: dir _Actions Surowy podział klas do zarządzania jakimiś elementami (Data i czas; Upload plików; Obrazki - formatowanie, zmniejszanie; handler MySql itp.. itd..) dir _Controller Rozpoznaje żadanie, odwołuje się do odpowiedniego modułu wywołując żądanie. Pobiera wynik i ubiera go w html. Na koniec zwraca wynik do przeglądarki dir _Modules Jak sama nazwa wskazuje Moduły, czyli operacje na bazach danych wykorzystanie Pluginów i Actions, zwracanie wyników itp. dir _Plugins Klasy wykorzystujące _Actions np połaczenie Uploadu plików i formatowania obrazków. co w połączeniu daje nam Uploader obrazków który będzie pomniejszał i formatował obrazki lub Sesion Handler (korzystający z _actions/mysql itd.. dir _Template katalog z plikami .tpl Mam problem z oddzieleniem klasy samego widoku... głowie się jak narazie bez rezulatatu. Ogólnie tak to widze, przynajmniej po częsci. Co wy na to ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miło słyszeć, że ktoś ma podobne problemy
![]() Ja też właśnie próbuje zapanowac nad chaosem. W moim przypadku bardzo pomocny okazał się artykuł z php Solutions o tworzenie szkieletu frameworka. Znajdziesz go na serwisie php.pl tutaj Jeśli masz konto na php Solutions to polecem sciągnięcie tego artykuły w pdf z ich strony wraz z kodem źródłowym -> jakoś łatwiej się czyta. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat
![]() Ten post edytował NuLL 1.08.2006, 12:46:47 -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tylko w kwestii formalnej: pozwoliłem sobie przenieść wątek.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie lepiej jest oddzielic katalogi z aplikacja (czyli np model i widok) od rdzenia framewroka ?
czyli np. core |_lib(tu wszystkie Konrolery, Routery i inne gadziska) |_exceptions (klasy z wyjatkami) |_interfaces (interfejsy) |_conf (jakis konfig, jesli potrzbujemy) app |_template |_model |_actions mysle ze to jest dosyc rozsadne bo w miare rozrastania sie projektu mamy 'czarno na bialym' gdzie dodac pliki od naszej aplikacji, a gdzie znajduje sie jadro calego systemu... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Kod library - addons -> Filters -> Plugins - Zeke -> authorize -> autoload -> cache -> collection -> config -> control -> database -> logging -> exception -> file -> filter -> javascript -> routing -> view -> web Kod modules - helloworld -> model -> view -> controller Ja tak zrobiłem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:46 |