![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiedzialem gdzie to wstawić więc wsawiłem tu...
A moje pytanie to: Co cądzicie o wykorzystaniu ciastek przy pobieraniu menu? Tworzę CMS'a i wpadłem na pomysł że jak wejdziesz na stronę główną to pobiera menu do ciastek/sesji... kiedy jesteś na innych stronach to pobiera ciastko/sesję i wyświetla menu, a kiedy znow wejdziesz na strone glowna to menu jest aktualizowane... Co o tym sądzicie? Po za tym: jak sprawdzic czy przegladarka uzytkownika ma wlaczone ciastka? bo chodzi o to ze jesli nie ma obsługi ciastek to pobiera z mysqla na kazdej stronie menu... Oprócz tego: Co leprze ciastka czy sesje? Bo chodzi mi o to że chcę (jeśli to coś daje) zmniejszyć czas ładowania strony i zmniejszyć prace serwera mysql... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Według mnie nie ma to żadnego sensu, lepiej zrobić cache danych pobieranych z bazy, niż przecowywać menu w ciastku z którym mogą stać się różne dziwne rzeczy (nadanie innej omyłkowej wartości itd.)
2.Można sysłac ciaskto poprzez setcookie, za pomocą header() odświerzyć stronę i sprawdzić czy istnieje takie ciastko. 3.Ciastka czy sesje -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1 -> nie dokońca cię rozumiem
3 -> mialem na myśli ten przypadek, bo czasami lepsze sa ciastka a czasami sesje... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ale u ciebie na kazdej stronie menu jest inne? Te menu jest inne rownież dla kazdego uzytkownika, czy dla kazdego to samo? No i pamietaj, ze ciacho ma ograniczoną wielkosc.
Trzymanie html menu dobrze sie sprawdza wlasnie w cache'u. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor -> Gdzie mozna poczytac cos na temat chachowania ? Chodzi mi o wprowadzenie dla przyglupa
![]() Ten post edytował thornag 24.07.2006, 10:13:21 -------------------- "Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@thornag nie wiem gdzie o tym mozna poczytac. to sie wie i juz
![]() A na powaznie: nie wiem gdzie mozna poczytac, ale cachewoanie polega na zapisaniu pewnych informacji powiedzmy na dysku w pliku, w celu ich poźniejszego szybkiego odtworzenia. Należy cacheowac informacjie, których zdobycie troche trwa, a zapisywac je juz w przetworzonej postaci. np: newsy na stronie. ich zdobycie polega na poleceniu do bazki, pobraniu ilus tam newsow, sformatowaniu ich w ladny sposob. Teraz zeby tego nie powtarzac za kazdym razem, zapisujesz wynik koncowy (np. kod html tych wszystkich newsow) do cache i pobierasz je z cache przy nastepnym razie. oczywiscie nalezy pamietac o odswierzaniu cache, by byly w nim aktualne informacje. Narzedzie do cache masz w moim podpisie ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Weźcie pod uwagę to, że ciastko jest przesyłane przez przeglądarkę przy każdym żądaniu, a to się równa spowolnieniu ładowania strony i generowaniu niepotrzebnego ruchu na łączach. Cache definitywnie będzie najlepszym wyjściem.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ale u ciebie na kazdej stronie menu jest inne? Te menu jest inne rownież dla kazdego uzytkownika, czy dla kazdego to samo? No i pamietaj, ze ciacho ma ograniczoną wielkosc. Trzymanie html menu dobrze sie sprawdza wlasnie w cache'u. To dzięki wam. Nie wiem jeszcze jak sie cachuje( jak to sie pisze ![]() Na każdej stronie jest to samo menu tylko specjalne mini-menu dla tego dzialu ( czy coś takiego...zersztą się pomyśli ) ale można chyba zrobić dwa cache -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat ale można chyba zrobić dwa cache W cache'u możesz trzymac tylko obiektow ile ci sie zapragnie i na ile pozwoli ci miejsce na HDD ![]() Cytat Nie wiem jeszcze jak sie cachuje W moim podpisie masz narządź do tego, wraz z podstawowymi przykladami
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest caly rozdział o cachowaniu, bardzo dokładnie i przyjemnie opisany w tej książce:
http://www.amazon.com/gp/product/067232561...TF8&s=books |
|
|
![]()
|
|
@nasty psycho => Po angielsku
![]() @nospor => 1 => I na ile ci pozwoli przeglądarka ( są ograniczenia przecież ) ![]() 2 => Zainteresuje się trochę tą klasą. Na pewno mi pomoże ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat 1 => I na ile ci pozwoli przeglądarka ( są ograniczenia przecież ) A co ma do cache przeglądarka? My mowimy teraz o cache na serwerze a nie u klienta w przeglądarce ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:11 |