![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, w sumie nie wiem jak dokładnie to nazwać i pod jakim słowem szukać więc jeśli było to opisywane to prosze o wyrozumiałość i linka do tematu. Otórz ostatnio tak sobie czytam różne tutoriale i kursy i znalazłem takie coś, że jeżeli tabela w bazie danych ma pola id, nazwa1, nazwa2, nazwa3 to w jednej funkcji dodawania do bazy piszą normalnie, ale przy odczycie z bazy czyli SELECT zamiast SELECT nazwa1, nazwa2 ludzie piszą s.nazwa1, s.nazwa2, a np. przy wyszukiwarce np. już piszą SELECT a.nazwa1, a.nazwa2. I moje pytanie jest następujące od czego zależy to a., czy s. i czy to coś daje, tzn czy lepiej to stosować czy może lepiej nie stosować tego. dziękuje za wszelkie odpowiedzi
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To są właśnie aliasy. Dwa poniższe zapytania są jednoznaczne.
Nadajesz tabeli tymczasową nazwę, dzięki której możesz skrócić zapis, a także robić inne ciekawe rzeczy, o których się dowiesz jeszcze kiedyś (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Ludvik 16.07.2006, 22:00:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a możesz coś wiecej powiedzieć mniej doinformowanemu koledze ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj masz jeden z przykładów, gdzie bez aliasów jest trudno. Ogólnie przydają się przy tabelach powiązanych ze sobą (kolumna z drugą kolumną tej samej tabeli).
|
|
|
![]()
|
|
dziękuje za pomoc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 23:56 |