![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich
Dopiero zaczynam swoją przygode z php i mam taki problem Otóż chciałbym stworzyć formularz z polami tekstowymi w które można wpisaywać jakieś dane. Dane te były by zapisywane do pliku tekstowym "tekst.txt" i można było by je edytować. Potrzebuje taki skrypt gdyż mam na podstronach dane które czesto ulegają zmianie i zawsze musze ingerować w kod źródłowy tych podstron i edytować ręcznie ![]() Ten post edytował Mati-21 12.07.2006, 17:11:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
chyba w każdym kursie php jest obsługa formularzy... więc opczytaj i popatrz na przykłady
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązania gotowego raczej nikt nie poda, ale naprowadzić można...
- Potrzebujesz pola textarea - Jeżeli masz dane i chcesz je edytować, to wczytujesz plik używając funkcji file_get_contents" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Następnie musisz użyć funkcji htmlentites, aby nie rozwalić kodu swojej strony. Wyświetlasz w polu textarea. - Jeżeli chcesz zapisać, to po przesłaniu formularza do skryptu, dane masz w zmiennej $_POST['nazwa_pola_textarea']. Zapisujesz przy pomocy file_put_contents (od php5), albo przy użyciu starych funkcji fopen(tryb w), fwrite, fclose. Polecam manual, a jeżeli nie orientujesz się, to książkę albo kurs (raczej to pierwsze). Nie radzę pisać nic bez jakiejkolwiek wiedzy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Misie moje kochane mam ogromny problem w temacie formularzy i zapisywania do plików :[
Słuchajcie, chodzi o to, że jest wiele przykładów skryptów, które oferują zapisywanie danych z pola tekstowego formularza do pliku tekstowego. Podobnie dużo oferuje odczytywanie danych z pliku tekstowego. Jest na tym oparta nawet część prostych CMS'ów, jak chociażby ZSRR, ale ja nie o tym... Mój problem, polega na czymś zupełnie innym... Potrzebuję skryptu, który będzie wyglądał mniej więcej tak (i nie ma różnicy, czy dane będą zapisywane w bazie danych, czy w pliku tekstowym, ale poniższy przykład odniosę do plików tekstowych): FORMULARZ: $pole1; $pole2; $pole3; $pole4; $pole5; $pole6; ...etc. ZAPISUJE POLA DO PLIKU, GDZIE SĄ WSZYSTKIE POWYŻSZE DANE (ALBO TYLKO NIEKTÓRE, ALE...): $pole1; (to jednocześnie imię użytkownika w panelu logowania) $pole2; (to jednocześnie drugie pole w panelu logowania) $pole3; (to jednocześnie hasło w panelu logowania i nazwa pliku tekstowego do wczytania, dla strony docelowej) $pole4l; ...etc. (dane wyświetlane na stronie po wczytaniu do niej pliku tekstowego.) Pewnie wygląda na bardzo skomplikowane (przynajmniej dla mnie takie jest), ale może któryś z Was byłby w stanie mi pomóc w tym temacie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 11 Dołączył: 17.12.2008 Skąd: LU Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Misie moje kochane mam ogromny problem w temacie formularzy i zapisywania do plików :[ Słuchajcie, chodzi o to, że jest wiele przykładów skryptów, które oferują zapisywanie danych z pola tekstowego formularza do pliku tekstowego. Podobnie dużo oferuje odczytywanie danych z pliku tekstowego. Jest na tym oparta nawet część prostych CMS'ów, jak chociażby ZSRR, ale ja nie o tym... Mój problem, polega na czymś zupełnie innym... (..) to sie nazywa kross posting ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:19 |